A Tiszára vezényelték Baját, rögtön el is kaptak egy gazdátlan gumicsónakot

Publikálás dátuma
2020.01.13. 18:29

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Nagy erőkkel küzdenek a migránsok ellen.
Megkezdte a járőrözést az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Baja nevű hajója a Tiszán. A Honvédség közleménye szerint a rendőrség kérésének eleget téve szállították a hajót közúton a fővárosi hadikikötőből Kiskörére, ahonnan Szegedre hajóztak vele, hogy a illegális határátlépők ellen küzdjenek. A Baja hétfőtől hajt végre folyamatos járőrözést Szeged térségében.
Már az első napon kiderült, hogy érdemes volt Tiszára vezényelni a hajót, mert rögtön elfogtak egy üres gumicsónakot, amit nyilvánvalóan a határt illegálisan átlépő migránsok hagytak hátra. Szerencsére ott volt az MTI fotósa is, aki megörökítette a nagy fogást.
Szerző

Akadt egy kis pótmunka, 5,2 milliárddal drágult a Liget Projekt

Publikálás dátuma
2020.01.13. 16:08
A Liget Projekt keretében elkészült az országos múzeumi restaurálási és raktározási központ épülete
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A beruházók „nem látták előre”, hogy több milliárdos épületautomatikai rendszer is kell az új múzeumi központba.
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ felépítési költsége az eredeti 11 milliárd 998 millió forintról 17 milliárd 184 millió forintra emelkedett. Az indok: pótmunkák. A kivitelező a Strabag két cége és egy német vállalkozás volt – írja a Napi.hu, az uniós közbeszerzési értesítő alapján. 
A 2017 márciusában aláírt szerződés az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ generál kivitelezési munkáinak elvégzéséről szólt. Az épület - a Liget projek részeként - Budapesten, a Szabolcs utca 33. szám alatt készült el. A közel 30 ezer négyzetméteres létesítmény 4 szintes földalatti részében találhatók a műtárgyak raktárai, míg a földszinten és a két emelten a restaurációs műhelyek kaptak helyet. A nyertes cégek a következők voltak: • Strabag Építő Kft., • Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., • valamint a stuttgarti Ed. Züblin AG.
A szerződést a felek tavaly novemberben módosították a pótmunkák többletköltségei miatt. A legnagyobb - 4 milliárd 138 millió forintos tétel - a gyengeáramú és épületautomatikai rendszerek, valamint az azzal összefüggő gépészeti berendezések pótlólagos megrendeléséből adódott. A több mint ötmilliárdos drágulást előre nem látható körülményekkel magyarázza a közbeszerzési dokumentum - mintha a megrendelő Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. korábban nem lett volna tisztában a belső automatikai rendszer szükségességével.
Szerző

Fertőzés miatt nem fogadnak új beteget az idegtudományi intézetben

Publikálás dátuma
2020.01.13. 15:35

Fotó: Wikipedia
Úgynevezett osztályos fertőzés miatt néhány osztályra nem vesznek fel beteget, és az ott ápoltak látogatását is megtiltotta az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI). Erről maga az intézet számolt be hétfőn saját Facebook-oldalán. Mint írták: „Felvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendeltünk el Funkcionális Idegsebészeti Osztályunkon és Neuroonkológiai Osztályunkon, valamint látogatási tilalmat rendeltünk el ezen osztályokon túl a Neurológiai Osztályunk egyik emeletén. A múlt hét végén észlelt osztályos fertőzésről a rutineljárásnak megfelelően tájékoztattuk a Nemzeti Népegészségügyi Központot, amelynél jelenleg is tart a mikrobiológiai vizsgálat. Ennek eredménye alapján oldjuk fel a következő napokban osztályaink zárlatát – amelyről betegeinket és látogatóinkat is tájékoztatjuk."  Reagált lapunknak az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) főigazgatója, dr. Óváry Csaba. Kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy életmentő műtétek semmiképpen nem maradnak el, és remélhetően a héten feloldható lesz a korlátozás az ütemezett műtétekre is. A főigazgató válaszából kiderül: a múlt hét végén észlelt, egyelőre tisztázatlan eredetű gyomor-bélrendszeri fertőzés miatt rendeltek el felvételi zárlatot a Funkcionális Idegsebészeti és Neuroonkológiai osztályokon, valamint látogatási tilalmat ezeken túl a Neurológiai osztály II. emeletén. Az érintett osztályokon fekvő betegek az intézményi protokollnak megfelelően nem helyezhetők más intézetbe a zárlat feloldásáig és nem vihetők műtőbe, hacsak nem sürgős, életmentő beavatkozásról van szó. Az esetekről még a múlt héten tájékoztatták a Nemzeti Népegészségügyi Központot. A minták virológiai, mikrobiológiai vizsgálata még zajlik, de ha új megbetegedést nem észlelnek, és a virológiai vizsgálat rövid lappangású idejű kórokozót azonosít, akkor a korlátozást akár már csütörtökön-pénteken feloldhatják - tájékoztatott a főigazgató.
Szerző
Frissítve: 2020.01.13. 17:22