Előfizetés

Mester a magasban

Hegyi Iván írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.01.14. 10:55

Fotó: Chelsea FC
Weisz Árpád portréjával emlékszik meg Roman Abramovics, a Chelsea labdarúgócsapatának tulajdonosa az auschwitzi haláltábor felszabadításáról.
Nagy magyar ember portréját festették a Stamford Bridge homlokzatára a német Julius Hirsch-ével és a brit Ron Joneséval együtt. Ahogyan a milánói San Siro és a bolognai Dall'Ara stadionban emléktáblája van, úgy immár a Chelsea-aréna falára is felkerült Weisz Árpád (a hivatalos avatóünnepség holnap lesz), mert Roman Abramovics, a londoni klub orosz tulajdonosa úgy gondolta, emléket állít az auschwitzi haláltábor hetvenöt évvel ezelőtti felszabadításának.
Eminens honfitársunkat – vagy ahogyan Hollandiában hívták: a „csodaedzőt” – a lágerben gyilkolták meg nyolc éves kislányával, Clarával, tizenkét esztendős fiával, Robertóval, valamint harmincnégy éves feleségével, Ilonával és több százezer magyarral együtt. A családot a Gestapo 1942. augusztus 2-án tartóztatta le Dordrechtben, mert – mint annyi más településnek – a Rotterdamtól húsz kilométernyire lévő városnak is menthetetlenül „judenreinnek” kellett lennie. Weisz oda már menekült – Párizson át –, miután 1938 őszén Itáliában is elfogadták a faji törvényeket. Az ötödik fordulóban még ő vezette 2:0-ás győzelemre a Bolognát a Lazio ellen, majd másnap lemondott szakvezetői tisztségéről. Kétszeres bajnokcsapatot hagyott hátra; olyan együttest, amely az előző évadban január végétől a záróráig egyfolytában az élen állt. Ez azért is nagy szó volt, mert Weisz szerződtetése előtt a fasiszta fellegvárak egyikének tartott Bologna együttese a hatodik helyet szerezte meg, majd a nem annyira gyanútlan, mint inkább öntudatos edző irányításával mindjárt az élre ugrott az 1935/36-os szezonban.
Addigra a tréner már Itália leghíresebb mesterei közé tartozott. Két okból is. Egyrészt, mert a Serie A bevezetésének évadában – 1929/30-ban – bajnoki címhez segítette az akkor Ambrosianának hívott Internazionalét; másrészt, mert a korabeli méltatások szerint „kulturált, olvasott, ragyogó stílusú” edző 1930-ban kiadta A futballjáték című könyvét, amellyel megalapozta az olasz labdarúgó-elméletet. S közben felfedezte a stadionnévadó Giuseppe Meazzát, aki tizenkilenc évesen harmincegy góllal hódította el az olasz bajnokság mesterlövészi címét. 
Weisz akkor harmincnégy volt, s örök nyomot hagyott az Internél, mert Helenio Herrera (366), Roberto Mancini (303) és Giovanni Trapattoni (232) után mindmáig a negyedik legtöbb meccset (212) számláló szakvezető a kék-fekete klubnál. Három itáliai bajnoki címével pedig az első tíz között van az olasz örök listán Trapattoni (7), Massimiliano Allegri (6), Fabio Capello, Marcello Lippi (5–5) és Carlo Carcano (4) mögött, a szintén triplázó Antonio Contéval, Herrerával, Mancinivel, Carlo Parolával együtt.
Az külön szám, hogy a vb-aranyérmet 1934-ben és 1938-ban egyaránt a squadra azzurra nyerte – másodszorra a magyar válogatottal vívta a döntőt –, Weisz tehát a világ legerősebb bajnokságában vitte csapatait a csúcsra hét év alatt háromszor. Nem mellesleg: a két világháború között 74 magyar játékost és 60 magyar edzőt foglalkoztattak Itáliában. Közéjük tartozott Guttmann Béla és Viola József; e kettővel Weisz együtt futballozott, amikor (1919-ben) első meccsét játszotta a Törekvésben. A kis csapatban – meg a válogatottban – a balszárnyat alkotta azzal a Hirzer Ferenccel, aki az 1925/26-os évadban 35 „dugóval” lett gólkirály a bajnok Juventus csatáraként. S hogy Weisz miként került Itáliába? „Az igen rendes, józan életű fiatalember egy nagy bank kőbányai fiókvállalatánál volt alkalmazásban – írták róla 1923 augusztusában. – Ám addig utazgatott a Törekvés csapatával és a válogatottal külföldre, amíg hivatalában ezt megsokallották, és elbocsátották. Most várja a választ egy olasz egyesülettől, hogy mikor foglalhatja el tisztességesen fizető állását egy olasz bankcégnél.”
Néhány hónappal korábban a nemzeti együttessel 6:1-es diadalt ünnepelt Lausanne-ban – a svájci reteszt a Braun, Molnár, Orth, Hirzer, Weisz támadó ötös zúzta darabokra –, ám a legmagasabbra edzőként jutott. Ehhez passzol az utcai festő Solomon Souza alkotásának mérete: a londoni kompozíció tizenkét méternyire emelkedik.
A nagysághoz illően.

Köhögőrohamot kapott a füsttől és feladta a meccset egy teniszező az Australian Openen

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.14. 10:44

Fotó: WILLIAM WEST / AFP
Letérdelt, mert úgy érezte, a földön könnyebben kap levegőt. Egy másik versenyző úgy fogalmazott, olyan „mintha egy borsólevesben lennénk.” A tornaigazgató szerint javult a helyzet, ezért engedélyezték a játékot.
A szlovén Dalila Jakupovic egy köhögési roham után letérdelt a pályán, majd miután lekísérték, jelezte, hogy nem tudja folytatni a meccset az ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőjében.
„Ilyet még nem tapasztaltam, attól féltem, hogy elájulok. A földön könnyebben kaptam levegőt”

– mondta a világranglista 180. helyezettje.

A szervezők a hónapok óta tomboló ausztráliai bozóttüzek füstje miatt kedden helyi idő szerint 10 óráról 11.30-ra tették át a kezdést.
A szintén Melbourne-ben zajló Kooyong Classic nevezetű bemutató tornán ugyancsak a szmog miatt szakadt félbe Marija Sarapova és a német Laura Siegemund találkozója.
„Éreztem, hogy köhögnöm kell, és azt hittem, hogy beteg vagyok”

– panaszkodott az orosz sztár.

A női világranglistán ötödik Jelina Szvitolina közösségi oldalán adott hangot aggályainak, miközben a levegőminőségi adatokat is megosztotta:
„Mintha egy borsólevesben lennénk. Miért kell megvárni, amíg valami szörnyűség történik?”

– írta az ukrán játékos.

 A férfi rangsor korábbi hatodikja, a francia Gilles Simon az Australian Open rendezőihez fordult gúnyos posztjában: „Ha találunk orvost, aki szerint veszélytelen teniszezni 45 fokban, és találunk bírókat, akik szerint a nedves fű nem csúszik Wimbledonban, akkor most találni kell egy olyan szakértőt, aki szerint kielégítő a levegő minősége, ugye?”
Craig Tiley tornaigazgató közölte, azért adtak zöld utat a keddi mérkőzéseknek, mert menet közben javultak a körülmények. Korábban a rendezők bejelentették, hogy végső esetben a három becsukható stadionban, továbbá nyolc fedett edzőpályán bonyolítják le a Grand Slam-tornát.
A globális levegőminőségi adatokat összesítő IQ Air Quality Visual adatai szerint Ausztrália második legnagyobb városában a legrosszabb a levegő minősége az egész világon a bozóttüzek miatt keletkezett füst és por okán. Melbourne-ben sorozatban második nap nyilvánították veszélyesnek a város levegőjét. A hatóságok ezért felszólították a lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat, vigyék zárt helyre az állataikat, és csukják be az ablakokat.

Vízilabda: Győzelemre hangolva

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.01.14. 09:45

Fotó: Czagány Balázs / MTI
Négy-öt egyforma erősségű válogatott is van az Eb-mezőnyben, de a Duna Arénában az aranyérmet akarja megnyerni a magyar férfi vízilabda-válogatott.
Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Szerbia és a házigazda magyar válogatott sikere sem jelentene meglepetést a Duna Arénában kedden kezdődő férfi vízilabda Európa-bajnokságon. A kontinenstornán egy olimpiai kvótát lehet szerezni, a magyar válogatott még nem rendelkezik ezzel, sokat könnyítene saját helyzetén Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese, ha itthon váltaná meg a tokiói repülőjegyet. Erre garancia lenne az Eb megnyerése, de akkor is készülhet a nyári játékokra a magyar együttes, ha csak olyan csapatok előzik meg, melyek már biztosították helyüket az olimpián. Szerbia olimpiai bajnoki címvédőként, Olaszország a tavaly nyári világbajnokság győzteseként, Spanyolország pedig vb-ezüstérmének köszönhetően tagja az olimpia mezőnyének. 
Varga Dénes, a magyar válogatott csapatkapitánya (aki a játékostársak szavazatai alapján 2019-ben a nemzeti együttes legjobbja volt) hangsúlyozta, számára hazai pályán csak az aranyérem elfogadható. 
"Elsősorban az Európa-bajnoksággal foglalkozunk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy még nem vagyunk kint az olimpián - jelentette ki az olimpiai bajnok klasszis. - Én viszont ennél továbbmegyek, ahogy már korábban is fogalmaztam, ezúttal is elmondom, azzal a szándékkal vezetem ezt a csapatot, hogy megnyerjük a tornát." 
Varga hozzátette: nem szabad teherként megélni, hogy hazai pályán nagyobb az elvárás a csapattal szemben. Szerinte minden percét élvezni kell annak, hogy a szurkolók az első perctől a magyar válogatottat buzdítják. 
A csapat keretében hét ferencvárosi játékos kapott helyet, akik az elmúlt években sikert sikerre halmoztak, mindent megnyertek - Bajnokok Ligája, európai Szuperkupa, magyar bajnokság és Magyar Kupa - Märcz szerint ez több szempontból is hasznos: egyrészt megvan az összeszokottság, másrészt ezek a vízilabdázók még pozitívabb hangulatot teremtenek az együttes körül. 
A magyar együttes kedden a törökök ellen kezd, ezen a találkozón lehet ráhangolódni a spanyolok elleni csoportrangadóra (ennek a találkozónak a győztese zár várhatóan a csoport első helyén és automatikusan a legjobb nyolc közé jut), amit a Málta elleni könnyebb találkozó követ. Az éles csaták a torna későbbi szakaszában jönnek. 

A magyar keret

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC). Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC) .  

A hazai csapat meccsei

C csoport: Január 14., kedd: Magyarország-Törökország 19 óra Január 16., csütörtök: Magyarország-Spanyolország 19 Január 18., szombat: Magyarország-Málta 19 A többi csoport beosztása: A csoport: Horvátország, Szlovákia, Montenegró, Németország. B csoport: Szerbia, Oroszország, Románia, Hollandia. D csoport: Olaszország, Görögország, Grúzia, Franciaország.  A négy csoport győztese a legjobb nyolc közé kerül, a második és harmadik helyezettek a nyolcaddöntőben csatáznak a többi négyes második és harmadik helyezettjeivel.  

Újabb sima siker

A horvátok elleni 25-6-os győzelem után második csoportmérkőzését is könnyen megnyerte a magyar női vízilabda-válogatott: Bíró Attila szövetségi kapitány együttese ezúttal a szlovákokat múlta felül 20-2-re. A hét utánpótláskorú játékost szerepeltető vendégek csak az első másfél percben, 1-1-ig tartották a lépést a magyar válogatottal. 

"