Túlszaladt vonat okozott káoszt Kelenföldnél

Publikálás dátuma
2020.01.13. 13:34
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A járat az állomás tilos jelzést adó bejárati jelzőjét három méterrel túlhaladva állt meg.
Hétfő reggel 8 óra 10 perckor a Martonvásárról a Déli pályaudvarra tartó 4627-es számú, Z30-as jelzésű vonat Kelenföldi állomás tilos jelzést adó bejárati jelzőjét három méterrel túlhaladva állt meg – közölte a Mávinform. Tájékoztatásuk szerint Kelenföld és Nagytétény között egy ideig egy vágányon közlekedhettek a vonatok. A vonatnál az ilyenkor szokásos hatósági vizsgálatot tartották, a Kelenföldre érkező vonatok feltorlódtak emiatt. A hatósági vizsgálat befejezése után, 75 perces késéssel indult tovább a személyvonat.  Hozzátették, hogy az esemény vizsgálati szakasza még nem fejeződött be, addig konkrét információt nem tudnak adni. Mint írják, más vonat közlekedésében mindez nem okozott nagyobb gondot, illetve veszélynek sem voltak kitéve az utasok.
A Mávinform beszámolt egy másik problémáról is: Pilis és Monor között leszakadt az egyik vágány fölötti vezeték. A sérült szakasz előtt a Kecskemétről a Nyugati pályaudvarra tartó 7029-es számú személyvonat megállt, az utasokat egy másik vonatra szállították át. 11:03-tól már mindkét vágányon közlekednek a vonatok, a felsővezetéket helyreállították. A Budapest-Cegléd vonalon fokozatosan áll helyre a menetrendszerű vonatközlekedés.
Szerző

Átmenetileg javult a levegőminőség, de a lakás is veszélyes lehet

Publikálás dátuma
2020.01.13. 13:30

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Az előrejelzés szerint egész héten veszélyes lehet a levegőzés. Nem árt tudni, hogy a lakásban is magas lehet a légszennyezettség.
Ugyan jelenleg éppen némileg javult a levegőminőség, a meteorológiai előrejelzés alapján ismét romolhat a magas szálló por tartalom miatt – írta az MTI a Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése alapján. Hétfőn hat településen: Budapesten, Miskolcon, Salgótarjánban, Százhalombattán, Tökölön és Vácon kifogásolt a levegőminőség.

Színek, fokozatok

A légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Jelenleg Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben. Ezt Karácsony Gergely főpolgármester még pénteken rendelte el, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Vasárnap Budapesten emelkedett a légszennyezők, különösen a szálló por (PM10) koncentrációja, amelynek napi átlagai jellemzően az egészségügyi határérték felett voltak. Az előrejelzés szerint a következő három napban további romlás vagy a már magas értékek stagnálása várható. A szállópor-koncentráció napi átlaga is várhatóan meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket. Érdemi változást csak a vasárnap érkező hidegfront okoz majd.
A szmog kialakulásában az autók mellett jelentős szerepet játszik a kéményekből felszálló füst, amely téli estéken egész településeket boríthat ködbe. A hurutos betegeknek, különösen a krónikus hörghurutban szenvedőknek különösen ártalmas a légszennyezés. Veszélyeztetettek az idős emberek és a kisgyerekek is, ezért fontos, hogy ők lehetőleg a forgalmas utaktól távol eső részeken levegőzzenek – hívta fel a figyelmet Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosa. 
Rossz levegőjű környéken érdemes figyelni a szellőztetés időpontjára; a hajnali, kora reggeli órákban érdemes ablakot nyitni, amikor még alacsony a légszennyezettség. Sokat segíthet a légszűrő berendezés a lakás levegőjének megtisztításában. A készülék nemcsak a kívülről bekerülő, hanem a lakásban termelődő szennyeződéseket is képes kiszűrni, ami azért is fontos, mert télen az idő nagy részét zárt térben töltjük. 
„A vírusok és baktériumok, allergének mellett az építőanyagok, a festékek, a bútorpác, de a tisztítószerek és egyéb vegyianyagok kipárolgása is növeli a légszennyezettséget. Ezek belélegzése a nyálkahártyát irritálja, az arra érzékenyeknél köhögést, fulladásérzést okozhat.”

Az orrnyálkahártya és a -szőr „feladata” megszűrni a belélegzett levegőt a szennyeződéstől. A gáznemű anyagok azonban le tudnak jutni az alsóbb légutakba, ahol károsodást okozhatnak, krónikus gyulladást gerjeszthetnek a nyálkahártyán.

Veszélyben a szívbetegek

Elsősorban a szív- és érrendszeri betegek szenvedhetik meg leginkább a légszennyezés ártalmait – mondta Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának munkatársa az M1 aktuális csatornán. A levegőben lévő szálló por a tüdőn keresztül bejut a vérbe is és gyulladásos folyamatokat indít el. Ez minden szervet érinthet és az érrendszer belső szövetének sejtjeiben is sérülést okozhat, ami magas vérnyomással, anyagcserezavarokkal és a meglévő érelmeszesedések begyulladásával járhat – magyarázta.
A levegőszennyezés összetevői a tüdő nyálkahártyát is károsítják, és elsősorban a krónikus tüdőbetegeknél okoznak gyulladást. A légszennyezés szervezetre gyakorolt rossz hatásai, a gyulladásos megbetegedések ellen legjobban rendszeres testmozgással lehet védekezni – fűzte hozzá Losonczy György.
Szerző
Frissítve: 2020.01.13. 14:27

Rényi Ádám lett a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója

Publikálás dátuma
2020.01.13. 12:21

Fotó: Rényi Ádám Facebook oldala
A pozíció az októberi váltás óta betöltetlen volt.
Január 13-tól Rényi Ádám igazgatóként irányítja a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs tevékenységét. A Főpolgármesteri Hivatal közleményében az áll: a 42 éves szakember az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett bölcsészdiplomát francia nyelv és irodalom, valamint média szakon. Pályáját újságíróként kezdte, majd hosszú éveket töltött különböző kereskedelmi televízióknál kommunikációs területen, 2007 és 2010 között az RTL Klub kommunikációs igazgatója volt. Az elmúlt hét évben PR-ügynökségeknél töltött be vezető pozíciókat, legutóbbi munkahelyén – ahonnan pénteken távozott – az ACG PRO-nál senior stratégiai tanácsadóként és a PR divízió szakmai vezetőjeként dolgozott. Új feladatkörében a sajtóiroda irányítása mellett a digitális és közösségi kommunikáció erősítésével és stratégiaalkotással is foglalkozik majd. A kommunikációs igazgatói pozíció az októberi váltás óta betöltetlen volt.
Szerző