Előfizetés

Ellenőrzés alá vonták Sydney mellett a három hónapja tomboló „megatüzet”

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.13. 11:31

Fotó: SAEED KHAN / AFP
A Gospers-hegyi tűz október végén keletkezett egy nemzeti park területén, és mintegy 8 ezer hektárnyi területet pusztított el.
Az ausztrál tűzoltóknak sikerült ellenőrzés alá vonni az egyik legnagyobb kiterjedésű, a Gospers-hegyen csaknem három hónapja tomboló „megatüzet” Sydney közelében – jelentették be a hatóságok hétfőn Új-Dél-Wales államban. Shane Fitzsimmons, a tűzoltóság regionális vezetője elmondta: még egy kis területen kell eloltani a lángokat, de bizakodik abban, hogy most már ellenőrzés alatt tudják tartani a területet. A Gospers-hegyi tűz október végén keletkezett egy nemzeti park területén, és idővel több más kisebb tűzgóccal egyesülve „megatűzzé alakult”, amely mintegy 8 ezer hektárnyi területet pusztított el. Több tucat bozóttűz továbbra is tombol Ausztráliában. Az oltás sikerének esélyét némileg növeli, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban akár 50 milliméternyi eső is várható néhány érintett területen. Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek mintegy kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat. Scott Morrison miniszterelnököt éles bírálatok érik, mert egyrészt a tűzvész közepén elutazott Hawaiira nyaralni, másrészt kritikusai szerint kormánya tagadja, hogy a klímaváltozás mekkora szerepet játszik a kialakult helyzetben. A választók körében mérhető népszerűsége 8 százalékponttal – 37 százalékra – esett vissza december eleje óta - derült ki a The Australian című napilap megrendelésére készült friss közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint Anthony Albanese, az ellenzéki Munkáspárt elnöke jelentősen népszerűbb lett: a megkérdezettek 46 százaléka már szívesebben látná őt a miniszterelnöki székben, mint a másfél éve hivatalban lévő Morrisont.

Kilencórás jótékonysági koncert

A brit Queen együttes Adam Lamberttel és az ausztrál Guy Sebastian is fellép azon a februári jótékonysági koncerten, amelyet a tűzvész kárainak enyhítésére rendeznek Sydneyben. A jótékonysági koncertet február 16-án tartják a sydney-i ANZ stadionban. A rendezvény házigazdája Celeste Barber ausztrál komikus lesz, aki online eddig már 50,3 millió ausztrál dollárt (10,5 milliárd forintot) gyűjtött a tűzvész megfékezésére és az áldozatok megsegítésére. A Queen brit rockegyüttes Adam Lamberttel kiegészülve a jótékonysági koncert előtti estén lép fel az arénában. A banda a felszerelését a jótékonysági koncertnek adományozza. A Concert for National Bushfire Relief elnevezésű koncertet a múlt héten jelentették be, hétfőn a fellépők névsorát is nyilvánosságra hozták a szervezők. Köztük lesz az amerikai Alice Cooper, a kanadai k.d. lang énekesnő-dalszerző, az ausztrál John Farnham, valamint Olivia Newton-John és Tina Arena is. A rendezvény teljes bevételével a tűzoltókat, a vöröskeresztet és egy állatvédelmi szervezetet támogatnak. A 70, 85 és 100 dolláros (14 ezer 500 -21 ezer forintos) jegyeket hétfőn kezdték árulni. A jegyvásárlók azonban többet is fizethetnek a belépőkért, ha nagyobb mértékben akarnak hozzájárulni a jótékony cél eléréséhez. A rendezvényt szervező TEG Dainty megjegyezte, hogy mivel folyamatosan kapják a felajánlásokat a művészektől, további fellépők bejelentése is várható.

Éles lőszert használt a rendőrség az ukrán utasszállító miatti tüntetők ellen Iránban (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.13. 10:38

Fotó: MONA HOOBEHFEKR /
A demonstrálók meggyászolták a 176 halálos áldozatot.
Vasárnap is tüntetések volt Teheránban a szerdán lelőtt ukrán utasszállító repülőgép miatt - írja az MTI. Mintegy három ezer tüntető gyűlt össze az iráni főváros nyugati részén, pár százan pedig két egyetem előtt követelték, hogy mondjon le minden tisztségviselő, akinek része volt a tragédiában.          
Az iráni rendőrség és a biztonsági erők könnygáz mellett éles lőszert is bevetettek a teheráni Szabadság (Azadi) téren, hogy feloszlassák a tiltakozó megmozdulást.

Az iráni állami média nem számolt be a tüntetésről, viszont Hoszein Rahimi teheráni rendőrparancsnok az állami műsorszolgáltató honlapján megjelent hétfői közleményében tagadta, hogy a rendőrség a tüntetőkre lőtt volna. "A rendőrség egyáltalán nem lőtt a tüntetéseken, mert arra kapott parancsot, hogy tanúsítson önmérsékletet" - írta a rendőrfőnök.
Az AP hírügynökség által hitelesített felvételeken tüntetők menekülését látni, közben sérülteket szállítanak el, a földön vértócsa marad utánuk, a közel állók szerint éles lőszerrel találták el őket.

Egy, magát Szaidnak mondó nyilatkozó azt mondta, az állami média politikai okokból titkolta el a szerencsétlenség okát. A későbbi fejlemények változtattak a helyzeten, és ezért a hatalom kénytelen volt beismerni az igazságot. Irán kormánya vasárnap bejelentette: munkacsoportot alakít, hogy kiderítse a repülő lelövésének minden részletét. A jelentést Haszan Róháni elnök kapja meg, utána pedig - így a kormány közleménye - történhetnek lemondások, felelősségre vonások. 

Kamerákkal fogják számolni a turistákat a velencei karnevál idején

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.13. 10:21

Fotó: Matteo Chinellato / AFP / NurPhoto
„Így pontosan meg tudjuk állapítani, hol alakult ki akkora tömeg, ami már veszélyes lehet” – közölte a városvezetés.
Velence el akarja kerülni, hogy a világhírű karnevál idején túl sok turista zsúfolódjon össze a városban, ezért kamerák segítségével számolják őket a fontosabb helyeken. Összesen 34 videokamerát helyeznek ki, melyeket február 8-án és 9-én tesztelnek.
„Így pontosan meg tudjuk állapítani, hol alakult ki akkora tömeg, ami már veszélyes lehet”

– írta a városvezetés.

A Szent Márk térre való bejutást is szabályozni fogják. A velencei karnevál minden év februárjában színpaddá változtatja az utcákat, koncertek, tánc, kiállítások, filmek és más előadások szórakoztatják a látogatókat. A várost naponta akár 100 ezren is felkeresik, a farsang idején azonban a turisták száma a 130 ezret is eléri. Álarcosbáljaival, gondolás felvonulásával és tűzijátékaival a karnevál Velence legjelentősebb ünnepe. Az idei karnevál lesz az utolsó, amikor az egy napra érkező turisták ingyen juthatnak be a városközpontba. A város vezetése júliustól három eurós (1000 forintos) belépődíjat szed tőlük, amelyet csúcsidőben 6-10 euróra is felemelhetnek. A tavaly novemberi súlyos árvíz után Velencében egyébként valamivel csökkent a turisták száma.