Négy időközi választás négy új polgármestert hozott - ott is eredményt hirdettek, ahol tavaly jelölt sem volt

Publikálás dátuma
2020.01.12. 21:42
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Banán, Cserépváralján, Esztergályhorvátiban és Lakhegyen voksoltak vasárnap, mind a négy településen független lett a győztes.
Négy településen is időközi választást tartottak vasárnap, amire egy kivétellel az októberi önkormányzati választáson kialakult szavazategyenlőség miatt volt szükség. A kivétel Lakhegy, ahol a tavalyi voksoláson nem voltak jelöltek.

Cserépváralja

A függetlenként induló Dávid Zoltánt választották meg vasárnap Cserépváralja polgármesterének. A választási névjegyzékben szereplő 358 cserépváraljai lakos közül 303-an szavaztak. A posztért induló két független jelölt közül Dávid Zoltán 168, míg Tóth Tamás 132 érvényes szavazatot kapott.
Az időközi voksolást azért írták ki, mert tavaly októberben szavazategyenlőség volt a két jelölt között.

Esztergályhorváti

A függetlenként induló Brunner Tibor Kálmánt választották polgármesternek vasárnap a Zala megyei Esztergályhorvátiban, ahol a tavaly októberben kialakult szavazategyenlőség miatt kellett új voksolást tartani. A szavazáson a 371 választópolgár közül 256-an szavaztak, érvénytelen voks nem volt. A négy jelölt közül Brunner Tibor Kálmán 141, Farkas Tibor (független) 108, Proksa József (független) öt, a Nemzeti Zöld Koalíció nevű párt színeiben induló Németh Györgyi Ilona pedig két voksot gyűjtött be.
Október 13-án a több mint négyszáz lakosú Esztergályhorváti választásra jogosult 362 lakója közül 237 szavazott a négy független polgármesterjelölt valamelyikére. Érvénytelen voksot nem találtak, a két legjobban szereplő induló, Brunner Tibor Kálmán és Farkas Tibor egyaránt 87-87 szavazatot kapott. Az akkori jelöltek közül hárman indultak újból. Új indulóként a Nemzeti Zöld Koalíció jelöltjét regisztrálták.

Bana

A Komárom-Esztergom megyei Banán a független Toma Richárdot választották polgármesterré a szavazatok 40 százalékával - tájékoztatta a helyi választási iroda vezetője vasárnap az MTI-t. Az időközi választáson 59,5 százalékos volt a részvételi arány. A polgármesteri tisztségért hat jelölt indult.
Toma Richárd 320 voksot szerzett, a település korábbi polgármestere, a szintén független Horváth Márta 285 szavazatot kapott. Az időközi választást szavazategyenlőség miatt írták ki, az előző szavazáson Horváth Márta és Toma Richárd egyformán 232 szavazatot kapott.

Jelöltek hiányában maradt el a választás Lakhegyen

Négytagú képviselő-testületet, továbbá polgármestert is választottak a független Ujvári Katalin személyében vasárnap a Zala megyei Lakhegyen, ahol - az országban egyedüliként - jelöltek hiányában tavaly októberben elmaradt mindkét választás.
A voksoláson a település 391 választópolgára közül 267-en szavaztak. A hat polgármesterjelölt közül - öten függetlenek, egy pedig a Nemzeti Zöld Koalíció színeiben szerepelt - Ujvári Katalin 90 voksot kapott. A négytagú képviselő-testület helyeire nyolc független jelöltet vettek nyilvántartásba, egyikük a polgármesteri posztért is indult.
Frissítve: 2020.01.12. 22:05

Nem jelenik meg hétfőn a Pesti Hírlap

Publikálás dátuma
2020.01.12. 20:03

Fotó: Népszava
Kerényi György főszerkesztő azt elmondta, hogy a fővárosi közterület-használati engedély csütörtökön megérkezett, de még nem tudja, mikorra halasztják el a rendszeres megjelenés kezdetét.
A Media1 információi szerint hétfőn hiába keresik az utcákon a fővárosiak az eddig mindössze egyszer megjelentett új napilap idei első számát, az ugyanis végül a kiadó döntése miatt január 13-én mégsem jelenik meg.
„Január 9-én, csütörtökön megkaptuk a fővárostól a terjesztési engedélyt. A stáb együtt dolgozik a hónap eleje óta. Technikai okok és a kereskedelmi részleg kérése miatt pár nappal később indulunk”.

- erősítette meg a portálnak Kerényi György főszerkesztő.

Tavaly az 1. lapszám körül már voltak bonyodalmak: akkor a Fővárosi Önkormányzat közterület-használati engedélyének hiányában nem tudott a lap megjelenni a kitűzött időpontban. Ezt követően módosult végül a Pesti Hírlap első megjelenése 2019. december 11-re, ami azután teljesült is.
Szerző
Témák
Pesti Hírlap

Orbán bekéreti a Fidesz-KDNP összes választókerületi elnökét

Publikálás dátuma
2020.01.12. 18:07
Orbán Viktor
Fotó: Népszava
Félidős konzultáción értékeli teljesítményüket a miniszter- és Fidesz-elnök.
Félidős konzultációt tart Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Fidesz-KDNP választókerületi elnökeivel - közölte a Fidesz vasárnap az MTI-vel. Azt írták, hogy a kormányzati ciklus felénél járva Orbán
értékelő megbeszéléseket folytat a pártszövetség valamennyi választókerületi elnökével.

A jövő héten kezdődő találkozókon szóba kerülnek az eddig elért eredmények és a következő időszak kormányzati feladatai is.
Frissítve: 2020.01.12. 20:40