Lemondott a bolgár környezetvédelmi miniszter

Publikálás dátuma
2020.01.10. 15:46
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Lemondott pénteken Neno Dimov bolgár környezetvédelmi miniszter, aki az estét rendőrségi őrizetben töltötte, miután kikérdezték a nyugat-bulgáriai Pernik városában bevezetett súlyos vízkorlátozások és szemétimport ügyében - közölte a szófiai kormány.
A kormányzati közlemény szerint Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök elfogadta a tárcavezető lemondását. Az ügyészség a vízkészletekkel történt szándékos rossz gazdálkodás miatt emelt vádat Dimovval szemben. A politikust nyolc év börtön fenyegeti, mert továbbra is engedélyezte ipari felhasználóknak a vízvételt a vészesen megcsappant tározóból, amely ivóvízzel látja el a várost - közölte a vádhatóság. A több mint 70 ezer lakosú Pernikben már csaknem két hónapja korlátozzák a vízszolgáltatást. A bolgár kormány már menesztette a helyi vízművek vezetőjét a rossz menedzsmentre és az elavult vezetékek miatti több mint 70 százalékos vízpazarlásra hivatkozva. A vádhatóság az illegális szeméttárolás és -feldolgozás ügyében indított vizsgálatai keretében lefoglalt - főleg Olaszországból érkező - szemétimporttal kapcsolatos engedélyeket is. Dimovot csütörtökön vették őrizetbe, miután a rendőrség és az ügyészség házkutatást tartott a környezetvédelmi minisztériumnál, a perniki városvezetésnél, illetve a helyi vízműveknél. Az ellenzéki szocialisták bizalmatlansági indítványt akarnak benyújtani január 20-án Boriszov konzervatív kormányával szemben, amiért nem tudta elejét venni a vízválságnak és az illegális szemétégetésnek, amely sok bolgár városban szennyezi a levegőt. A Reuters hírügynökség szerint a nap folyamán várható ügyészségi állásfoglalás a környezetvédelmi minisztériummal szemben indított vizsgálatok és a vízválság ügyében.
Szerző

A Boeing-dolgozók sem engedték volna családtagjaikat a 737 MAX- repülőkre

Publikálás dátuma
2020.01.10. 14:55
Parkoló 737-esek
Fotó: DAVID RYDER / AFP / Getty Images
Belső levelezésekből derül ki, hogy az alkalmazottak is tartottak a két katasztrófát okozó típustól, amit mintha csak „majmok által felügyelt bohócok” terveztek volna.
Nyilvánosságra hozott a Boeing repülőgépgyártó vállalat több száz olyan belső üzenetet, amelyben a cég alkalmazottai élesen bírálják a két súlyos katasztrófa miatt a forgalomból világszerte kivont 737 MAX típusú gép fejlesztését, írja az MTI. Egy 2018 februárjában - nyolc hónappal az első tragikus indonéziai baleset előtt - történt üzenetváltásban 
a Boeing egyik alkalmazottja azt kérdezte egy kollégájától, hogy ő engedné-e utazni a családját egy MAX-szimulátorral kifejlesztett repülőn, mert ő nem. A kolléga azt felelte, hogy ő sem.

Egy másik üzenetben úgy fogalmaztak: a MAX típust majmok által felügyelt bohócok tervei alapján fejlesztették ki. Fékezhetetlennek és elképesztően rossznak nevezte a Boeing védelmi rendszerét a gépet társaság egyik vezető tesztpilótája is, még a típus bevezetése előtt.
Tavaly márciusban vonták ki átmenetileg a forgalomból a Boeing 737 MAX repülőgépeket, miután 2018 októberében lezuhant az indonéziai Lion Air légitársaság ilyen típusú gépe, majd öt hónappal később balesetet szenvedett az etióp légitársaság egy ugyanilyen repülője is. A két katasztrófában 346 ember veszette életét - a vállalat vezetése a Wall Street Journal szerint már jóval korábban tudhatott a gép típushibáiról, de hallgattak róluk.
A csütörtökön - a Boeing közlése szerint a transzparencia érdekében - közzétett üzenetek egy része arra világít rá, hogy 
a repülőgépgyártó vállalat kifejezetten törekedett arra, hogy a pilóták költséges és időigényes szimulátoros képzése ne legyen előfeltétele a 737 MAX típusú gépek forgalomba állításának.

A cég egészen az utóbbi napokig ragaszkodott ahhoz, hogy a számítógépes alapú képzés elegendő a pilótáknak az új típusra való átmenet biztosítására, arra hivatkozva, hogy a 737 MAX nagyon hasonlít elődjére, a 737 NG típusra. Az üzenetek szerint a Boeing kész volt ebben a kérdésben vállalni a konfrontációt bármilyen felügyeleti szervvel, amely kötelezővé akarta volna tenni a pilótáknak a szimulátoros képzést. A 737 MAX pilótáit - mielőtt a gépeket kivonták a forgalomból - mindössze egy egyórás számítógépes tréningen készítették fel az új típusra. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) úgy vélte: a nyilvánosságra került üzenetek nem vetnek fel új biztonsági aggályokat, bár némelyik tartalma és stílusa igencsak elkeserítő.
Szerző
Frissítve: 2020.01.10. 20:16

Orban és Iohannis megállapodott a parlamenti választások előrehozásáról

Publikálás dátuma
2020.01.10. 14:03
Klaus Iohannis és Ludovic Orban
Fotó: MIHAI BARBU / AFP / Anadolu Agency
A voksolásokat májusban vagy júniusban tartanák.
Az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásáról állapodott meg Ludovic Orban román miniszterelnök Klaus Iohannis államfővel. A voksolásokat a májusban vagy júniusban tartandó önkormányzati választások időszakában tartanák meg. Orban ezt az államfővel folytatott pénteki egyeztetése után jelentette be újságírónak, de nem volt hajlandó elárulni, benyújtja-e lemondását, vagy megvárja – esetleg megpróbálja kiprovokálni –, hogy a parlament mozdítsa el posztjáról. A jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető kormányfő szerint mielőbb lehetővé kell tenni, hogy az állampolgárok jelenlegi nézeteit tükröző parlament alakuljon, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt jelenlegi törvényhozás fékezi az elnök és a kormány reformtörekvéseit. Kifejtette: a románok világossá tették a tavalyi korrupcióellenes népszavazáson, az európai parlamenti választáson és az elnökválasztáson, hogy nem akarják többé a PSD-t hatalmon látni. A parlamentet azonban jelenleg a PSD uralja, és Orban szerint akadályozza a népakarat átültetését a gyakorlatba. Orban rámutatott: fel akarja „szabadítani” a parlamentet a PSD alól, és olyan törvényhozást szeretne, amely határozott euroatlanti álláspontot képvisel, maximálisan kihasználja Románia uniós tagságának előnyeit, és lehetővé teszi a beruházásokon, a termelékenységen, a vállalkozások versenyképességének növekedésén alapuló gazdasági fejlődést. Előző napi sajtóértekezletén Iohannis (akit a PNL éléről választottak elnökké 2014-ben) világossá tette, hogy ő is előrehozott parlamenti választásokat szeretne, és Ludovic Orbant tartja a legjobb jelöltnek a miniszterelnöki posztra, mind teljes, mind ügyvivői felhatalmazással. Romániában akkor lehet feloszlatni a parlamentet és előrehozott választásokat rendezni, ha a kormányt bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatják vagy a miniszterelnök önként benyújtja lemondását, majd a törvényhozás két egymást követő alkalommal leszavazza az államfő miniszterelnök-jelöltjét. A miniszterelnök pénteki bejelentésére reagálva Marcel Ciolacu képviselőházi házelnök, a PSD ideiglenes elnöke azt mondta: felelőtlenség a jelenlegi nemzetközi helyzetben politikai válságba sodorni az országot. A PSD ugyanakkor kész a választójog módosítását szintén ellenző RMDSZ-szel együtt bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen – hozzájárulva így annak bukásához és a parlamenti választások előrehozásához –, ha az Orban-kabinet a parlamenti vitát megkerülve, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással próbálja bevezetni a kétfordulós polgármester-választást.
Szerző