A kormány kezdeményezi a feltételes szabadlábra bocsátás módosítását - de ebbe is belekeverték a migrációt

Publikálás dátuma
2020.01.06. 20:59

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
És még a gender-elméletet is. Varga Judit igazságügyi miniszter összegezte a győri kettős gyerekgyilkosságról készült jelentést.
Az Igazságügyi Minisztérium tavasszal kezdeményezi a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítását - jelentette be hétfőn a tárca minisztere, Varga Judit egy Facebook-videóban. Mint mondta, a módosításnak az a célja, hogy azt, aki más életére tör, ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani. A miniszter összegezte a győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés megállapításait is, előtte pedig kitért rá, hogy mélyen megrázták a történtek, és igazságügyi miniszterként az erőszakkal szemben zéró toleranciát képvisel, majd bejelentette, hogy a Kúria elnökénél kezdeményezte az élet elleni bűncselekmények ítélkezési gyakorlatának áttekintését, és hogy a nők és a gyermekek kiemelt védelme érdekében felülvizsgálják a szülői felügyelet és kapcsolattartás joggyakorlatát, valamint a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését.
"2020 az áldozatsegítés éve az igazságügyi tárcánál" - mondta a miniszter. Hozzátette: ennek jegyében megduplázzák az áldozatsegítő központok kapacitásait; erre idén 600 millió forintot költenek. Céljuk, hogy az elkövetők szigorúbb büntetést kapjanak, és minden bajba jutott magyar állampolgár megfelelő védelemben részesüljön. A miniszter szerint azonban az Isztambuli egyezménynek (vagyis az Európa Tanács által megalkotott átfogó nemzetközi egyezménynek a nők elleni és a családon belüli erőszakkal szemben) az ügyhöz semmi köze. Egészen pontosan így fogalmazott:
"A magyar jogrendszer a nők védelmében az Isztambuli egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet biztosít. Nem ratifikáljuk a migrációt is támogató egyezményt, amely azt is állítja, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek."

Mint ismert, a győri kettős gyerekgyilkosságot elkövető férfi korábban, 2016 májusában Szombathelyen kalapáccsal és papírvágó szikével életveszélyes sérüléseket okozott a feleségének, ezért emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt 2017 decemberében öt év fegyházra ítélték. 2019. szeptember 11-én pártfogó felügyelet elrendelése mellett feltételesen szabadlábra helyezték. Negyedévvel később a 25 éves férfi megölte 10 éves fiát és 13 éves nevelt lányát, majd öngyilkosságot követett el. A lakásban tartózkodott a harmadik testvér, egy hatéves kislány is, őt a férfi nem bántotta.
Szerző

Milliós büntetést is kaphat a 888.hu Gulyás Márton leköcsögözéséért

Publikálás dátuma
2020.01.06. 20:19

Fotó: Népszava
A magát "Soros György ellenzékeként" definiáló kormánypárti lap saját példaképéhez, Novák Elődhöz hasonlóan kártérítést fizethet.
A 888.hu egyik cikkének címében egyszerűen leköcsögözte (értsd: szexuális orientációjára tett megjegyzést, ezzel pedig becsületsértést követett el) Gulyás Mártont. Az inkriminált címmel megjelent cikk azt a hírt taglalja, amit a Népszava is megírt: az aktivista és tíz társa ellen vádat emeltek, amiért narancs színűre festették az Állami Számvevőszék épületét, és az ügyész Gulyásra tárgyalás nélküli, felfüggesztett börtönbüntetést, a többiekre pedig pénzbírság kiszabását kérte. A magát "Soros György ellenzékeként" definiáló kormánypárti lap egészen pontosan ezt adta cikkének címéül:
"Addig jár a köcsög a kútra, amíg el nem törik: felfüggesztett börtönbüntetést kaphat Gulyás Márton az ÁSZ épületének megrongálásáért"

Amennyiben Gulyás beperelné a 888.hu-t, nagy eséllyel megnyerné a pert, ugyanis az internetes lap cikkének címével egy az egyben idézte Novák Elődöt, aki még 2012-ben, a radikális, szélsőjobboldali Jobbik parlamenti képviselőjeként követett el e szavakkal becsületsértést: ő a Nemzeti Színház akkori igazgatóját, Alföldi Róbertet "köcsögözte le" az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának egyik ülésén, ugyanebben a formában. A színész-rendező még abban az évben beperelte Novák Elődöt, a bíróság pedig 2015-ben döntött a kérdésben: az ítélet szerint Novák Előd becsületsértést követett el Alföldi Róbert ellen, és egymillió forint kártérítést kellett fizetnie. Ezek voltak Novák Előd szavai:
"Arra szeretném fölhívni a figyelmet, hogy addig jár a köcsög a kútra, amíg el nem törik. Én azt gondolom, most köcsögként is megáll ez a mondás stílszerűen, és szerintem mindenképpen valamit lépnünk kellene, hogy végre valami történjen ezzel a bizonyos köcsöggel."

Mint ismert, korábban Ungár Klára egykori SZDSZ-es politikussal - a Szabad Emberek Magyarországért nevű párt elnökével - szemben kétszer ekkora összegű bírságot szabott ki első fokon a bíróság, miután Kocsis Máté fideszes politikus beperelte becsületsértésért. Ahogy azt a Népszava is megírta: a másodfokú bíróság szerint azonban Kocsis keresetében elmulasztotta megmagyarázni, miért sértő rá nézve, ha lemelegezik, ezért a bíróság azzal szüntette meg az eljárást, hogy a fideszes politikusnak ki kellett fizetnie a perköltségeket, benne Ungár Klára ügyvédjének díjával. A 24.hu egyébként most a 888.hu cikkével kapcsolatban azt írja, hogy Gulyás korábban nyert már pert a kormánymédia két másik zászlóshajója ellen, miután a Ripost és az Origo is beszámolt arról, hogy egy meleg társkereső oldalon megtalálták a profilját. A cikk azután jelent meg, hogy az aktivista egy festékes flakonnal próbálta megdobni a Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó Sándor-palotát. A lap azt írja: "a 888.hu hosszabb ideje folytat harcot a politikai korrektség ellen, és komoly áldozatokat szenvedett el ebben a háborúban". Többek között ezekben a csatákban veszített "Soros György ellenzéke":
  • G. Fodor Gábor főszerkesztőt - az egyetem tanáraként - elmarasztalta az ELTE etikai bizottsága, miután a lap maszturbációs segédeszköznek nevezte Tóbiás József szocialista politikus feleségét. G. Fodor ezután otthagyta az egyetemet.
  • Oláh Gellért újságíró egy náci karlendítésnek látszó mozdulat miatt távozott az újságtól.
  • A 888-on publikáló Megadja Gábornak két társával együtt ért véget az Echo TV-s karrierje, miután az egyik műsorban zsidó felmenői okán végig jákobozták a jobbikos Jakab Pétert.
Búcsúzóul pedig mutatjuk a korsó és a köcsög közti különbséget, már ami a néprajzot és annak ismeretét illeti, azaz ne keverjük a szezont a fazonnal:
Baloldalon a korsó, jobboldalon a köcsög látható
Fotó: MaNDA
Szerző

Öt év alatt megfeleződött a migráció, de ötször több lett a magyar rendőr a szerb-macedón határon

Publikálás dátuma
2020.01.06. 17:49
Balázs László rendőrezredes búcsúztatja a szerb-macedón határra induló magyar kontingens tagjait a Készenléti Rendőrség központjában 2020. január 6-án
Fotó: Police.hu
Saját szolgálati felszereléssel, terepjáróval, éjjellátó készülékkel, hőkamerával, intézkedési jogkörrel mennek.
Újabb magyar rendőri kontingensek segítik Észak-Macedónia és Szerbia határőrizeti tevékenységét - írja a Police.hu. Összesen 50 fő megy a kiküldetésre, őket 2020. január 6-án búcsúztatták. Magyarország 2015-ben kezdte határainkon túlra exportálni a magyar rendőröket, első alkalommal 10 főt küldtek a szerb-macedón határra. Abban az évben 1 millió 320 ezer migráns és menedékkérő érkezett az egész Európai Unióba, aztán 2016-ban 1 millió 260 ezer, 2017-ben 705 ezer, 2018-ban 645 ezer. A balkáni útvonalon érkezők száma ennél is nagyobb mértékben csökkent.
A számokból világosan látszik: minél kisebb az EU-ra nehezedő migrációs nyomás, a magyar kormány annál inkább demonstrálja a migráció elleni küzdelmét.

Ugyanis amíg az elmúlt öt évben a felére csökkent az EU-ba érkező migránsok és menedékkérők száma, addig a magyar rendőröké megötszöröződött a szerb-macedón határon. A magyar rendőrök fő feladatként egyébként járőrszolgálatot látnak el a két országban a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában - legalábbis a rendőrség hivatalos internetes oldala szerint. A magyar rendőrök nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a mélységi területeken található utakon is. "Terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, mobil hőkamerával támogatják az érintett határszakasz védelmét" - írja a cikk. A 30 fős észak-macedón, valamint a 20 fős szerb kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.
Szerző
Frissítve: 2020.01.07. 13:23