Öt év alatt megfeleződött a migráció, de ötször több lett a magyar rendőr a szerb-macedón határon

Publikálás dátuma
2020.01.06. 17:49
Balázs László rendőrezredes búcsúztatja a szerb-macedón határra induló magyar kontingens tagjait a Készenléti Rendőrség központjában 2020. január 6-án
Fotó: Police.hu
Saját szolgálati felszereléssel, terepjáróval, éjjellátó készülékkel, hőkamerával, intézkedési jogkörrel mennek.
Újabb magyar rendőri kontingensek segítik Észak-Macedónia és Szerbia határőrizeti tevékenységét - írja a Police.hu. Összesen 50 fő megy a kiküldetésre, őket 2020. január 6-án búcsúztatták. Magyarország 2015-ben kezdte határainkon túlra exportálni a magyar rendőröket, első alkalommal 10 főt küldtek a szerb-macedón határra. Abban az évben 1 millió 320 ezer migráns és menedékkérő érkezett az egész Európai Unióba, aztán 2016-ban 1 millió 260 ezer, 2017-ben 705 ezer, 2018-ban 645 ezer. A balkáni útvonalon érkezők száma ennél is nagyobb mértékben csökkent.
A számokból világosan látszik: minél kisebb az EU-ra nehezedő migrációs nyomás, a magyar kormány annál inkább demonstrálja a migráció elleni küzdelmét.

Ugyanis amíg az elmúlt öt évben a felére csökkent az EU-ba érkező migránsok és menedékkérők száma, addig a magyar rendőröké megötszöröződött a szerb-macedón határon. A magyar rendőrök fő feladatként egyébként járőrszolgálatot látnak el a két országban a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában - legalábbis a rendőrség hivatalos internetes oldala szerint. A magyar rendőrök nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a mélységi területeken található utakon is. "Terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, mobil hőkamerával támogatják az érintett határszakasz védelmét" - írja a cikk. A 30 fős észak-macedón, valamint a 20 fős szerb kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.
Szerző
Frissítve: 2020.01.07. 13:23

Nem tudnak e-receptet beváltani a patikák

Publikálás dátuma
2020.01.06. 16:57

Fotó: Népszava
Hétfő reggel óta nem működik az elektronikus recepteket kezelő rendszer a patikákban, jelezték az Indexnek.
A portál hétfőn több patikánál érdeklődött Budapesten és vidéken, ahol megerősítették: a rendszer annyira lelassult, hogy jelenleg tényleg nem tudnak e-receptet beváltani.
A hibáról a gyógyszertárak kaptak értesítést a központtól. Csak azoknak tudják kiadni a gyógyszert, akik papíron is visznek felírási igazolást, aki csak a taj száma és személyi igazolványa bemutatásával váltaná ki gyógyszerét, hétfőn nem tudták kiadni a készítményeket. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér nyitóoldalán a következő szöveg olvasható:
Ezúton tájékoztatjuk, hogy az EESZT szolgáltatásai és a portálfelületek elérésében fennakadások tapasztalhatók. Kollégáink dolgoznak a szolgáltatás sebességének visszaállásán.

Frissítés: Kedd reggelre a figyelmeztető felirat eltűnt a honlapról, és többen jelezték: hétfő este gond nélkül megkapták a gyógyszerüket az e-recept alapján.
Szerző
Frissítve: 2020.01.07. 07:12

Varju László mellett tüntettek az ügyészség előtt

Publikálás dátuma
2020.01.06. 14:33

Fotó: Béres Bárton / Népszava
Ellenzéki demonstrációt tartottak a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) épülete előtt hétfő délelőtt, ahová 11 órára idézték be Varju László DK-s parlamenti képviselőt meghallgatásra.
Az ügyészség ugyanis Varju Lászlót gyanúsította meg azzal, hogy „súlyos testi sértést és garázdaságot követett el 2018 decemberében, amikor több ellenzéki képviselővel előtt bement az MTVA-központjába. Varju meggyanúsítása azért is érdekes, mert fotók és videók igazolják, hogy az MTVA biztonsági bántalmazták a DK-s politikust: leteperték, lefogták és a földön vonszolták. Azt az ügyészség is elismerte, hogy Varjuval szemben fizikai kényszert alkalmaztak a biztonsági őrök – a politikust később mentő vitte el e helyszínről – ám a vádhatóság úgy látta: a dulakodás közben a honatya megszorította és kihúzta az egyik biztonsági őr lábát, amivel nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozott. A Parlament fideszes többsége november elején felfüggesztette Varju mentelmi jogát. Ügyészségi kihallgatása előtt Varju azt mondta: csak az országgyűlési képviselői munkáját végezte tavaly decemberben, ám ennek ellenére az ügyészség kihallgatásra citálta és valószínűleg rabosítani is fogják. „Orbán ügyészsége nekem támad, mert élni akartam a képviselői jogaimmal. Azt szerettem volna, hogy az adófizetők százmilliárdból fenntartott állami televízió számoljon el e működésével. Tárgyalás helyett a MTVA biztonsági őrei letepertek” – fogalmazott Varju László, aki hozzátette: „Bízom benne, hogy ez a mostani koncepciós eljárás hozzájárul a Fidesz 2022-es bukásához.” Hadházy Ákos – akit szintén bántalmaztak decemberen a köztévé épületében az MTVA biztonsági őrei – úgy fogalmazott: a rendszerváltás utáni politikai élet egyik legsúlyosabb története, hogy Varju Lászlóval szemben eljárás indult. „Amikor Varju képviselő úr át fog lépni gyanúsítottként az ügyészség küszöbén, az egy embernek kis lépés lesz, ám nagy lépés lesz azon az úton, amelyen Magyarország menetel a demokráciából a diktatúrába.” Harangozó Tamás szocialista képviselő azt hangsúlyozta, hogy az ellenzékben szolidárisnak kell lenni minden képviselővel. – Ott voltam, amikor Lacit ütötték-vágták. Hihetetlen, hogy ezek után az mentelmi jogának a megvonását kérte az ügyészség – mondta. Harangozó Tamás emlékeztetett rá: ez ugyanaz az ügyészség, amely néhány éve elengedte a Nyakó Istvánnal szemben a Nemzeti Választási Iroda épületében fellépő kopaszokat.

KNYF: Varju két büntetőügyben is gyanúsított

A Központi Nyomozó Főügyészség választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást Varju László ellen. Az ügyészség hétfői közleményében az áll: a választás rendje elleni bűntett miatt folyamatban lévő eljárásban a megalapozott gyanú lényege szerint Varju László 2018 februárjában, az országgyűlési választás előtt az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy függetlenként induló jelöltnek – nyerési esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért azért, hogy lépjen vissza a javára. A passzív választójoga gyakorlásának befolyásolására irányuló ajánlatot a férfi visszautasította. „2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni. A biztonsági osztályvezető közölte, hogy a zárt, védett területekre nem lehet belépni, azonban a képviselők továbbra is az élő műsor helyszínére való beengedésüket követelték” – tették hozzá. Azt írták, a köznyugalom elleni bűncselekmény miatt azért folyik eljárás, mert Varju László a stúdióba történő bemenetel érdekében nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját, amely cselekménye garázdaság vétségének megállapítására lehet alkalmas. „A testi épség elleni bűncselekmény miatt közölt megalapozott gyanú szerint Varju László később a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott. Erőszakos ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben, amelynek továbbra is ellenszegült. A földre feküdt, elkapta egy biztonsági őr lábát, majd azt kihúzta, melynek következtében a férfi a földre esett. A sértett az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett” – fogalmaztak. Felidézték, hogy az országgyűlési képviselő mentelmi jogát – Polt Péter legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés mindkét ügyben felfüggesztette. „Varju László a mai gyanúsítotti kihallgatása során vallomást tett, érdemi védekezést terjesztett elő és védőjével együtt panasszal élt a gyanúsítás ellen” – írták.

Frissítve: 2020.01.06. 20:32