Előfizetés

Siófokon helyezik végső nyugalomra Varga Imre szobrászt, a nemzet művészét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.06. 15:41
Varga Imre
Fotó: Czimbal Gyula / MTI
A gyászoló család azt kéri a megemlékezőktől, hogy részvétüket egy szál fehér virággal fejezzék ki.
Szerdán 11 órakor búcsúznak a 97 éves korában elhunyt Varga Imre szobrászművésztől, a nemzet művészétől Siófokon, a Szépvölgyi utcai újtemető ravatalozójában - írja az MTI. A gyászoló család azt kéri a megemlékezőktől, hogy részvétüket egy szál fehér virággal fejezzék ki. A szobrászművész hamvait a nyilvános szertartás után szűk családi körben helyezik örök nyugalomra Siófokon a Kele utcai temetőben lévő családi sírba. Varga Imre hosszan tartó betegség után december 9-én hunyt el otthonában. Hazai és külföldi tereken, templomokban, középületekben több száz alkotása látható. Szobrai állnak Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Izraelben. Varga Imre munkásságát egyebek közt Munkácsy-, Kossuth- és Herder-díjjal, érdemes és kiváló művészi címmel, a Magyar Érdemrend középkeresztjével, Prima Primissima díjjal tüntették ki. A Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia egykori levelező tagja volt, kitüntették a Német Szövetségi Köztársaság I. osztályú érdemrendjével, a brit Jean Masson Davidson-díjjal, az Olasz Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének lovagi fokozatával, a Francia Köztársaság Művészeti Érdemrendje Parancsnoki Jelvényével. A szobrászművész Hajdúböszörmény és Siófok díszpolgára. Varga Imrét Siófok önkormányzata saját halottjának tekinti, végakaratának megfelelően helyezik örök nyugalomra szülővárosában. 

Éljen a régi iskola! – Gigantikus bukásként könyvelheti el a Netflix a Golden Globe-gálát

Csákvári Géza
Publikálás dátuma
2020.01.06. 12:48

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP
A Netflix vereségével és Tarantino diadalával zárult a díjszezont nyitó gála.
Az elmúlt néhány évben a streaming szolgáltatók alaposan átrendezték mind a filmipart, mind a fogyasztási szokásainkat, így a nagy díjátadó gáláknak is alkalmazkodniuk kell a folyamatokhoz. Az úgynevezett díjszezont nyitó Golden Globe sikerrel vette az akadályt: a díjkiosztó előtt, a jelölések alapján úgy tűnt, hogy leborulnak a Netflix nagysága előtt, végül mégis maradt minden a régiben, hiszen jól ismert sztárok és old school hollywoodi stúdiók aranyozódtak be. Hogy mennyire lesz igaz az az ősi mondás, hogy a Golden Globe az Oscar előszobája, majd csak a szezon végén derül ki, mert lobbi szempontjából épp a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) elismerése a leginkább alkalmazkodó, lévén, hogy körülbelül kilencven Los Angelesben élő külföldi újságíró (hazánkat Návai Anikó képviseli) voksa dönt az elismerésekről, szemben a szakmai és művészeti szervezetekkel, amelyek esetében több ezer tag véleménye a döntő. Persze, a HFPA rendelkezik némi öniróniával, hiszen ötödször is a mindenkinek, de főleg a megrendelőnek beszóló Ricky Gervais vezette a show-t, aki elmondta: most utoljára vezeti a gálát, mert már nem érdekli az egész. Ja, csak viccelt, sosem izgatta az egész. A jelöléseknél úgy tűnt, hogy a Netflix taktikája a legzseniálisabb álomgyári képlet, hiszen a filmes és a tévés kategóriákban egyaránt tizenhét jelölést kaptak, ezzel listavezetők voltak a gyártó stúdiók között. A mozifilmek között a második helyezett a volt Sony nyolc jelöléssel – igaz, a tévéseknél a második helyezett HBO tizenöt nominációval ott volt a Netflix nyakában. Ám az, hogy a mozis kategóriáknál ekkorát taroltak, azt a módszert legitimizálta, hogy elég néhány kiemelt produkciót futtatni a díjakért és akkor nyugodtan mehet a B-kategóriás tartalom online dögivel. A metodika tavaly egy kiemelt produkcióval is működött, hiszen Alfonso Cuarón Roma-ja tarolt az Oscaron (is). Idén három zászlóshajójuk is van: Az ír, a Házassági történet és A két pápa – a legjobb dráma kategóriában ott is voltak, mellettük csak a Joker (Warner) és a 1917 (Universal) jutott be a legjobb öt közé. Ám a Golden Globe szavazók idén úgy döntöttek, hogy nyerjen a régi iskola. 
Azaz, kvázi félretéve a Netflix mezőnyt, az 1917 lett a legjobb film a dráma kategóriában, sőt Sam Mendes lett a legjobb rendező. A filmet egyébként még nem sokan látták, korábban csak a torontói fesztiválon mutatták be, illetve karácsonykor limitált forgalmazást kapott az Egyesült Államokban. A hivatalos premier napja január 10-e az USA-ban és több európai országban, hazánkban pedig csak január 23-án mutatják be. Az előzetesből azonban egyértelműen látszik, hogy a klasszikus hollywoodi nagy költségvetésű epikus mű Sam Mendes első világháborús drámája, így nagyon meglepődni nem is nagyon lehet a döntésen. Amúgy, ha a matematika szerint mérjük a sikert, az est nagy nyertese tulajdonképpen Quentin Tarantino volt, mivel a Volt egyszer egy... Hollywood három díjat söpört be: legjobb vígjáték vagy musicalt, legjobb forgatókönyvet (maga Tarantino) és a legjobb férfi mellékszereplőét – Brad Pitt, teljesen megérdemelten. Mondjuk, itt lehetne élcelődni, hogy a Volt egyszer egy... Hollywood mennyire vígjáték (Tarantino filmjeiben elég sok az abszurd humor) vagy musical (semennyire, igaz pazar a soundtrackje), de legyünk pozitívak: remek, hogy volt egy Tarantino film, amelynek oda lehetett adni ezeket az elismeréseket. A Golden Globe-nál nagyon fontosak a színészi elismerések (elvégre a szavazók többnyire a sztárokkal készült interjúkból tartják fenn a reputációjukat). A drámai alakítások között Joaquin Phoenix fő esélyes volt a Joker címszerepével, a női fronton ahogy Renee Zellweger visszavarázsolta a vászonra Judy Garlandot a Judy-ban, nem volt kérdés a győzelmük. Lehet örülni Laura Dern győzelmének a legjobb női mellékszereplő a mozis mezőnyben, hiszen remek volt a Házassági történetben, mint pofátlan válóperes ügyvéd. A vígjáték alakítások esetében Taron Egerton díjazása is teljesen rendben levő döntés, hiszen remek volt a Rocketmanben, miképpen a hölgyeknél nagyon sztárolták Awkwafinát (A búcsú) így túl nagy sokk nem érhetett senkit ez esetben sem. Visszatérve a Netflix jelenségre: a Netflix gigantikus bukásként könyvelheti el a 2020-as Golden Globe-gálát, hiszen mind a mozis, mind a tévés mezőnyben csupán egy-egy díjat húzott be és mivel összesen harmincnégy jelölése volt, ez igen fájó lehet. Egyébként a két díj nagyon is helyén van: a már említett Laura Dern, illetve A koronával Olivia Colman lett legjobb női főszereplő a drámasorozatok kategóriájában. Ha a tévés mezőnyt nézzük, akkor ott a HBO-é lett a diadal, hiszen a Csernobil és Utódlás című produkciójuk két-két Golden Globe-ot kapott. Ugyanennyi díjat még a Fleabag (Amazon-BBC) aratott.

Golden Globe: díjat ért az 1917 és a Volt egyszer egy Hollywood is

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.06. 07:52
Illusztráció
Fotó: ROBYN BECK / AFP
A sorozatok között az HBO szerepelt jól, az idegen nyelvű filmek közt dél-koreai győztest hirdettek a 77. gálán.
A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) díjait - ismertebb nevükön a Golden Globe díjakat - helyi idő szerint vasárnap este adták át 77. alkalommal a Beverly Hills-i Beverly Hilton Hotelben. A Golden Globe-díjakról döntő újságíró-szervezet 25 filmes és televíziós kategóriában osztotta ki elismeréseit.
A filmes díjak mind a nagy hollywoodi stúdiók, az olyan független produkciós cégek, mint az A24, a nagy kábelcsatornák, mint az HBO és a viszonylag friss versenyzőnek számító Hulu produkciói között oszlottak meg.
A gála házigazdája ötödik alkalommal Ricky Gervais brit színész-komikus volt. A Golden Globe-gála nagyköveteinek idén először választottak fiúkat: Paris és Dylan Brosnan, Pierce Brosnan két fia segédkezett a díjátadásnál.

Legjobb vígjáték: Volt egyszer egy Hollywood

Quentin Tarantino amerikai rendező Volt egyszer egy Hollywood című filmje kapta a legjobb vígjáték vagy musical kategória díját. Előzőleg Brad Pitt a kategória legjobb férfi mellékszereplőjének díját vehette át a kétszeres Oscar-díjas rendező Los Angeles-i meséjében nyújtott alakításáért. Pitt 1996-ban a 12 majomért már kapott egy Golden Globe-ot.
Awkwafina ázsiai származású 31 éves amerikai színésznőnek ítélték oda a vígjáték vagy musical legjobb női főszereplőjének díját a The Farewell című családi drámában, Billi szerepében nyújtott árnyalt és visszafogott alakításáért. A filmet Lulu Wang rendezte.

Legjobb rendező: Mendes

A brit Sam Mendes kapta meg a legjobb rendező díját, az 1917 című háborús filmjéért. A gála egyik meglepetése volt ez, Mendes mások mellett Az írt rendező Martin Scorsese-t, a Jokert rendező Todd Phillipset és Tarantinót utasította maga mögé az I. világháborúban játszódó drámájával. Mendes 2000-ben az Amerikai szépség című filmjével is megnyerte a Golden Globe-ot.
Renée Zellweger, a Judy sztárja a legjobb színésznő, Joaquin Phoenix pedig a Joker főszereplőjeként a legjobb színész díját kapta a drámai mezőnyben.
Noah Baumbach Házassági történet című válási drámája a mellékszerepet alakító Laura Dern alakításának hála nyert el díjat.

Legjobb sorozatok, legjobb sorozat-színészek

Meglepetésre a legtöbb Golden Globe-díjra jelölt két netflixes alkotás, Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza és Noah Baumbach Házassági történet című válási drámája mindössze egyetlen díjjal távozott a ceremóniáról a Házassági történet mellékszerepét alakító Laura Dern révén.
A korábban több Emmy-díjat is besöprő Phoebe Waller-Bridge nyerte Fleabag című sorozatának második évadával a legjobb vígjátéksorozat és a vígjátéksorozatok legjobb színésznője díjat.
Főszereplőtársa, Andrew Scott elől elvitte a kategória legjobb mellékszereplőjének díját Stellan Skarsgard az HBO Csernobil című rövid tv-sorozatában nyújtott alakításával.
Az HBO-hoz került a legjobb tévésorozat díja, amelyet az Utódlás című alkotás második évadának ítéltek oda. A sorozat lekörözte a Netflix A korona című sorozatát és az Apple TV Plus első Golden Globe-jelöltjét, a The Morning Showt. Brian Cox az Utódlásban nyújtott, Rupert Murdoch médiamágnást megszemélyesítő alakításával nyerte a tévésorozatokban nyújtott legjobb színészi alakítás díját.
Ugyancsak az HBO-nál örülhettek a legjobb limitált széria díjának, amit a Csernobil című produkció kapott.
A limitált sorozat vagy tévéfilm kategóriában a legjobb színésznő díját Michelle Williams vehette át a Fosse/Verdon című szériáért. A kategória legjobb mellékszereplőjének díját pedig a sorozatban nyújtott alakításáért Stellan Skarsgard.
Phoebe Waller-Bridge és a Fleabag stábja
Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP
Russell Crowe, akit A legharsányabb hang főszereplőjeként díjaztak, az Ausztráliában pusztító bozóttüzek miatt nem vett részt a gálán. Szavait Jennifer Aniston és Resee Witherspoon olvasta fel. "Ne legyen tévedés, az Ausztráliában történő tragédiát a klímaváltozás okozza" - üzente az ausztrál színész.
A legjobb animációs film A Jégvarázs 2.-t és a Toy Story 4.-et is háttérbe szorítva A hiányzó láncszem lett.

Dél-koreai az "idegen nyelvű" győztes

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködő (Parasite) című alkotása kapta a legjobb idegen nyelvű film díját. A tavalyi cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát elnyerő családi dráma az első koreai gyártású film, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) díját. Az élősködő, amely az Oscar-díj elnyerésére is esélyes, a kategóriában szintén jelölt Lulu Wang The Farewell, Pedro Almodovar Fájdalom és dicsőség, Ladj Ly Nyomorultak és Celine Sciamma rendező Portré a lángoló fiatal lányról című alkotása elől vitte el a díjat.

A fenntarthatóság jegyében ünnepeltek

A Golden Globe műsorát először 1964-ben közvetítette országos televízió, a helyszín 1971 óta a Beverly Hilton Hotel, ahol a sztárok fehér asztal mellett ülve élvezik a szórakoztató gálát.
Idén a klímaválságra való tekintettel a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra: a teljes menü vegetáriánus volt, nem használtak műanyag palackot és amit lehet, újrahasznosítják a ceremónia kellékeiből, például a vörös szőnyeget is.