Előfizetés

Szanyi kilépett az MSZP-ből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.06. 08:38
Szanyi Tibor
Fotó: Népszava
A baloldali "szervezeti űr" betöltésével foglalkozna. "A barátság örök" - tette hozzá bejelentéséhez.
Megszüntette tagságát és tisztségeit a Magyar Szocialista Pártban (MSZP) Szanyi Tibor, a párt korábbi országgyűlési képviselője, alelnöke, EP-képviselője. Szanyi a Twitteren jelentette be döntését, ahol úgy fogalmazott:
"a magyar baloldalon szervezeti űr van, s ennek belakásával kívánok foglalkozni".

Valamivel bővebben nyilatkozott erről az Indexnek: "jelenleg nincs egyetlen valódi baloldali tömörülés sem, csak neoliberális pártok működnek, holott ebben a társadalomban ma is sokan, sok fiatal is kifejezetten baloldali érzelmekkel és meggyőződéssel bír, így joggal igényli ezek hiteles politikai képviseletét” - mondta a portálnak Szanyi, aki bővebben nem kívánt beszélni a pártjáról. További elképzeléseiről Szanyi heteken belülre ígért további tájékoztatást.
Korábban, 2019. június végén az MSZP visszahívta alelnöki tisztségéből Szanyit, valamint felfüggesztette tagságát is. Ennek előzménye, hogy miután a politikus nem szerzett újabb EP-mandátumot, élesen kritizálta a pártját.

Félmilliós karácsonyi jutalom: nagy öröm és hatalmas felháborodás a rendőrségen

Boda András
Publikálás dátuma
2020.01.06. 07:15
Rendőrök a győri városházánál, miután elkezdődött a tüntetés
Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A nagyjából 50 ezer rendőrségi dolgozóból csak 36-37 ezren kapták meg az 500 ezres juttatást.
A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza elmondta, hogy a rendőrök nagy örömmel fogadták a karácsonyi bejelentést, ami alapján bruttó 500 ezer forintot kaptak, de elégedettségük nem felhőtlen. – Valóban komoly lépés volt ez, én harminc éve vagyok a pályán, de ilyen nagyságrendű juttatást még nem kaptunk – fogalmazott Pongó Géza, ugyanakkor hozzátette: – Ezt az összeget csak a hivatásosok kapták meg, ami feszültségeket generál. Mint elmondta, a rendőrségnél mintegy 50 ezren dolgoznak, közülük 36-37 ezren hivatásosok, a többiek hagyományos munkaviszonyban vagy rendvédelmi igazgatási szolgálati (RIASZ) viszonyban – ahogy a testületnél mondják: riaszosként – dolgoznak. A klasszikus munkaviszonyban dolgozók és riaszosok pedig kivétel nélkül elestek a juttatástól – mondta Pongó Géza. A főtitkár az ellentmondásos helyzet azzal jellemezte: akad olyan osztály, ahol ugyanolyan munkát végez egy riaszos és egy hivatásos jogász, de csak az egyikük kapta meg a bruttó 500 ezer forintot. Nagyon nagy a felháborodás, igazságosabban kellett volna elosztani a pénzt – mondta Pongó Géza. A főtitkár megemlítette azt is, akármilyen fontos volt az év végi juttatás, az csak egyszeri összeg, nem helyettesíti az igazságos fizetésemelést.
Pongó Géza
Fotó: frsz.hu

Kevesebben jelentkeztek tavaly nyelvvizsgára

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.06. 06:59

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Novemberig összesen 111 ezer jelentkező volt, miközben egy évvel korábban a teljes évben még 120 ezer.
Úgy tűnik, hogy tavaly csökkent a nyelvvizsgázók száma: novemberig összesen 111 ezer jelentkező volt, miközben egy évvel korábban a teljes évben még 120 ezer – írja a hétfői Világgazdaság, az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva. A 111 ezerből 74 ezren vizsgáztak sikerrel, míg 2018 egészében 79 ezren. A legtöbben – 90 ezren – tavaly is középfokú vizsgára jelentkeztek, mintegy 16 ezren pedig felsőfokúra. Oroszból összesen 406-an nyelvvizsgáztak, kínaira kilencen jelentkeztek. A legtöbben angolból vizsgáztak, a 83 ezer próbálkozóból 57 ezer vizsgázónak állítottak ki bizonyítványt. A második legnépszerűbb nyelv 12 ezer sikeres vizsgázóval a német lett, amelyet a francia és a spanyol követett, nagyjából 800-800 sikeres vizsgázóval.