Előfizetés

Nem érheti diszkrimináció az etikai vegánokat

M.K.
Publikálás dátuma
2020.01.05. 17:50
Hamburger hús nélkül
Fotó: Mairo Cinquetti / NurPhoto
Angol munkavállalók - akik a veganizmust filozófiának, nem egyszerű étrendnek tekintik - mostantól jogosultak jogi védelemre, ha a munkahelyükön hátrányos megkülönböztetés éri őket.
Az etikai veganizmus filozófiai hit, amelyet megillet a törvény védelme a diszkriminációtól - mondta ki ítéletében pénteken egy brit bíróság. "Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy az etikai veganizmus filozófiai hitet jelent", és mint ilyen a 2010-es egyenlőségi törvény hatálya alá esik - hangsúlyozta ítéletében Robin Postle, a norwichi munkaügyi bíróság bírája. Az etikai vegánok a veganizmust filozófiának, életmódnak, elvek összességének tartják, nem csupán étrendnek. Az etikai vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű élelmiszert, nem hordanak vagy vásárolnak gyapjúból vagy bőrből készült ruházatot, nem vásárolnak olyan kozmetikai cikkeket, amelyeket állatokon teszteltek. Az ügyet Jordi Casamitjana terjesztette a bíróság elé, aki azt állítja, hogy etikai vegán volta miatt bocsátotta el állásából a Kegyetlen Sportok Elleni Liga nevű állatjóléti szervezet, amikor a férfi felfedte, hogy a szervezet olyan cégek nyugdíjalapjaiba fektet be, amelyek részt vesznek állatkísérletekben. Egykori munkaadója viszont azt állítja, hogy durva kötelességmulasztás volt az elbocsátás oka. Casamitjana közölte, hogy felhívta főnökei figyelmét a nyugdíjalapi befektetések helytelenségére, és amikor semmi nem történt, munkatársait is tájékoztatta, ekkor menesztették. Az állatjóléti szervezet nem vitatja, hogy az etikai veganizmust védelem illeti. Casamitjana elbocsátásának jogosságáról később fog dönteni az illetékes bíróság. A magát etikai vegánnak tartó 55 éves londoni férfi hite tükröződik mindennapjaiban: nem száll buszra, inkább gyalogol, és még azt is megpróbálja elkerülni, hogy véletlenül összeütközzön rovarokkal - olvasható a BBC News honlapján. A növényi alapú táplálkozás futótűzként terjedt a szigetországban. 2006 és 16 közötti 10 évben 350 százalékkal nőtt a vegánok száma Nagy-Britanniában. 2006 ban még csak 150 ezren, 10 évvel később már több mint 540 ezren vallották magukat vegánnak. „2016-ban, amikor megnyitottuk az üzletünket, a veganizmus még távolinak tűnt. Nem voltak vegán éttermek, kávézók, vagy egyáltalán vegán ajánlat a menüsorokban. Ma már szinte mindenkinek van legalább egy vegán ismerőse”- meséli Rachel Cox vegán üzlettulajdonos. Az emberek véleménye a bírósági döntés ellenére továbbra is megoszlik. „Szerintem ez nem is egy létező dolog - mondja egy férfi – azért vannak fogaink, hogy együnk húst.” „ Úgy vélem ez rendben van - teszi hozzá egy másik járókelő - ameddig ezzel nem sérülnek a húsfogyasztók jogai.” 

Életmód segíthet megelőzni a „csúnya” autoimmun betegséget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.04. 14:10

Fotó: GARO/Phanie / AFP
A főleg a menopauza után megjelenő betegség kialakulásának oka nem ismert, de bizonyos – életmódbeli – változtatásokkal növelhető az elkerülésének esélye.
Az autoimmun eredetű reumás ízületi gyulladás, a rheumatoid arthritis (RA) kialakulásának oka nem ismert, ám ha a családban előfordult, az öröklődés miatt nagyobb az esély a kialakulására. A főleg 40 év feletti nőknél megjelenő első tünetek megjelenésében közrejátszhat a magas ösztrogénszint – mondta Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa. Több kutatás is igazolta, hogy a betegség első jelei a menopauza időszakában jelennek meg, illetve a már kialakult RA tünetei is erősödnek a hormonális változások miatt.
Az RA nem gyógyítható, de a tünetek csökkentéséhez és a jó életminőség megőrzéséhez fontos a korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés. Ezért, ha a menopauza időszakában általános, rossz közérzetet, levertséget, étvágytalanságot, fogyást, fáradtságot tapasztalunk, forduljunk immunológushoz. Először a kéz, majd a boka területén fájó, duzzadt ízületek is jelezhetik a betegséget.
Mint a legtöbb betegség megelőzésében, az RA esetében is nagyon fontos a dohányzás kerülése. Öröklött hajlam esetén a dohányfüst már gyermekkortól kezdődően növeli a betegség kialakulásának kockázatát, ezért fontos, hogy a lakás is füstmentes legyen. A már kialakult betegség esetén a dohányzás rontja a kezelés hatékonyságát.
Az elhízás is növeli a betegség kialakulásának kockázatát, és megnehezíti a kezelést. A megelőzéshez ezért fontos ügyelni a normál testsúly megtartására. Ehhez szükséges a rendszeres mozgás mellett a jól összeállított étrend is. Egy, a Frontiers in Nutrition folyóiratban korábban megjelent kutatás szerint a gyulladáscsökkentő étrend meglévő betegségnél segít enyhíteni a tüneteket. Ennek fő pillére a nyers, vagy alig párolt-főzött zöldségek, szezonális gyümölcsök, probiotikumok fogyasztása, amit kurkuma és gyömbér egészít ki.
A mikrobiom, azaz a bélflóra az utóbbi években került a kutatások középpontjába, több is vizsgálja az RA és a bélflóra kapcsolatát. Összefüggést fedeztek fel például a P.copri baktérium jelenléte a bélben és a rheumatoid arthritis kialakulása közt. Egy másik kutatás megerősítette, hogy bizonyos mikrobák bősége a bélben akár előre is jelezheti a betegség későbbi kialakulását.
A gyermekkori traumáktól a stresszes mindennapokig minden hat a reumás ízületi gyulladás megjelenésére. Sőt egy megterhelőbb időszak a már tünetmentes betegekben is fellángolást okozhat. Sok esetben nincs lehetőség a stressz kiiktatására, de a napirend tudatos kialakítása, a pihenésre és kikapcsolódásra fordított idő beiktatása és stresszcsökkentő technikák elsajátítása segíthet a káros hatások leküzdésében.

Egy chipen elférő részecskegyorsítót alkottak amerikai tudósok

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.04. 09:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kutatók azt tervezik, hogy 2020 végére az alig hüvelyknyi chipen a fénysebesség 94 százalékán – vagy egymillió elektronvolton – lesznek képesek elektront gyorsítani.
A Stanford Egyetem kutatói létrehoztak egy vákuumba zárt szilikon chipet, amely képes elektronok gyorsítására infravörös lézer használatával. A kicsiny részecskegyorsítót a jövőben olyan kémiai, biológiai és orvosi célú kísérletekhez használhatják, amelyekhez nincs szükség az óriás részecskegyorsítók energiájára. A Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban mutatták be új fejlesztésüket az egyetemen lévő nemzeti részecskegyorsító laboratórium (SLAC) kutatói.
„A legnagyobb részecskegyorsítók olyanok, mint az óriás teleszkópok. Nagyon kevés létezik a világon, és a kutatóknak el kell utazniuk azokra a helyekre, ahol ezek működnek”

– mondta Jelena Vuckovic.

A kutatócsoport vezetője hozzátette:
„miniatürizálni akarjuk a részecskegyorsító technológiát oly módon, hogy az széles körben hozzáférhető legyen mint kutatási eszköz”.

A kutatók azt tervezik, hogy 2020 végére az alig hüvelyknyi (2,5 centiméter) chipen a fénysebesség 94 százalékán – vagy egymillió elektronvolton – lesznek képesek elektront gyorsítani. A chipre épített részecskegyorsító technológiája elvezethet új radiológiai terápiákhoz a daganatos betegségek kezelésében. Jelenleg a röntgengépek egy szobát elfoglalnak, és a betegeknek védőpajzsot kell viselniük a járulékos károsodás elkerülésére.
„Tanulmányunkban elkezdtük bemutatni, hogy lehetséges lehet elektron sugárnyalábot közvetlenül a tumorba juttatni úgy, hogy az egészséges szöveteket nem károsítjuk”

– hangsúlyozta Robert Byer, a tanulmány társszerzője.