Előfizetés

Több órás a várakozás Röszkénél

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.04. 19:12
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szerb-magyar határszakaszon érdemes a kisebb közúti határátkelőket használni.
Több órás a várakozás Horgos-Röszke határátkelőnél – hangzott el az M1 szombat esti Híradójában. Hozzátették: a szerb-magyar határszakaszon érdemes a kisebb közúti határátkelőket használni. A police.hu adatai szerint a Horgos-Röszke autópálya-átkelőnél befelé 2 órás a várakozás. Várkonyi Gergely, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban azt közölte: a belépés gyorsítása érdekében ideiglenesen csak a Magyarországra érkező utasok használhatják a röszkei közúti határátkelőhelyet, a kilépő forgalom az autópálya-átkelőt veheti igénybe. Az autópálya-átkelő belépő oldalán tíz sávon biztosítanak lehetőséget az átlépésre. A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo rovatban, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók.

Vasárnap viharos lesz a szél, figyelmeztetést adott ki az OMSZ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.04. 18:22

Fotó: Shutterstock
És a hideg is marad.
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, és késő délutántól, estétől szórványosan alakul ki eső, havas eső, az ország északkeleti harmadán havazás - írja az OMSZ. Az éjszaka második felére ugyanakkor az ország nagy részén megszűnik a csapadék, és északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Vasárnap gyengén vagy közepesen felhős ég mellett többórás napsütés várható, már csak legfeljebb keleten lehet egy-egy futó hózápor. Az északi szél szombat délutántól egyre nagyobb területen erős, éjszaka és vasárnap napközben viharos lesz, csak délutántól mérséklődik lassanként a szél. A veszély miatt az ország nagy részére figyelmeztetést adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Késő estétől Sopron térségében előfordulhatnak 70 kilométer/óra feletti széllökések, majd vasárnap napközben már nagy területen a Dunántúlon, a Duna-Tisza köze nyugati részén és északkeleten (Borsod és Szabolcs megyében) várhatók viharos széllökések északi irányból. A vasárnap délelőtti, késő délelőtti órákban a Dunántúl nyugati, délnyugati részein átmenetileg egy-egy 80-90 kilométer/órás széllökés sem zárható ki. A szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Szombat késő estig a Tiszántúl és Borsod megye nyugati részén kis területen esetleg előfordulhat átmeneti ónos eső. Emellett az Észak-Alföld keleti felében estig előfordulhatnak sűrű ködfoltok, ezeken a részeken hószállingózás, ónos szitálás még lehet. Vasárnap reggelig összességében nem várható jelentős mennyiségű csapadék az országban. Az ország nagyobb részén inkább gyenge eső, havas eső valószínű, elsősorban északkeleten, keleten havazhat is, akár 2-3 centiméternyi hó is hullhat. Vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet plusz 2 és 6 Celsius-fok között valószínű.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 2 és 6 fok között valószínű.

Horváth László fideszes képviselő szerint a szegregált roma gyerekek bíróság által megítélt kártérítése Soros pénzszerző akciója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.04. 17:11

Fotó: Horváth László / Facebook
Az einsteini elmélet Gyöngyöspata kapcsán született meg Horváth fejében.
A Soros-hálózat pénzszerző akciójának nevezte szombati sajtótájékoztatóján a térség fideszes országgyűlési képviselője a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola szegregációs ügyét, amelyben a helyi önkormányzatnak és a tankerületnek összesen mintegy 100 millió forint kártérítést kell kifizetnie az érintett tanulóknak - szúrta ki a Hvg.hu a parlamenti képviselő saját Facebook-oldalán. A lap emlékeztet: a helyi önkormányzatnak és a tankerületnek azért kell kártérítést fizetnie az érintett tanulók számára, mert – a Kúria jogerős döntése szerint – társaiktól etnikai alapon válogatva, fizikailag elkülönítve oktatták őket, esetenként alacsonyabb színvonalon, mint a többieket. A Hvg.hu úgy következtet: ha ez „a Soros-hálózat pénzszerző akciója” – márpedig Horváth így vélekedik –, az nem jelenthet mást, mint hogy a szegregált roma nebulók Soros György emberei. Mi pedig hozzátesszük, hogy Horváth képviselő és a Hvg.hu logikai láncát folytatva oda lyukadunk ki, hogy nem csak a roma gyerekek Soros György emberei, de a legfelsőbb magyar bírói testület, a Kúria is Soros György bírájával intéztette az ügyet. A fideszes képviselő egyébként a kártérítés összegén kapta fel a vizet a lap szerint. Az önkormányzatra jutó 80 millió forintos bírság állítólag a település saját éves forrásainak a duplája. Az ítélettel precedens született arra vonatkozóan, hogy mekkora kártérítést adjon az állam egy tanévnyi vagy félévnyi iskolai elkülönítésért. Ha nemcsak az elkülönítés, hanem az alacsonyabb minőségű oktatás is bizonyított, akkor ez az összeg most 500 ezer forint fejenként és félévenként. Ha az elkülönítés során az oktatás megfelelő színvonalú volt volt, akkor 300 ezer forint fejenként és félévenként. A csaknem 100 milliós összeg természetesen nem fejenként, hanem összesítve értendő - írja a lap. A legnagyobb egyéni kártérítés 3,5 millió forint volt, de akadt, akinek csak 350 ezret ítéltek meg. A Kúria ítélete szerint a jogsértéseket tizenhárom éven keresztül, 2004 és 2017 között követték el az intézményben.