Meglepte a turistabuszok sofőrjeit, hogy nem kelhetnek át a Lánchídon

Publikálás dátuma
2020.01.04. 16:43

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A fővárosi önkormányzati rendészeti igazgatóság munkatársai segítik a közlekedést.
Több külföldi rendszámú turistabusz vezetője meglepetten tapasztalta, hogy nem kelhet át a Lánchídon – hangzott el az M1 szombat déli Híradójában. A BKK még pénteken közölte, hogy szombattól nem hajthatnak át a Lánchídon az 5 tonnánál nehezebb járművek, turistabuszok és teherautók. A korlátozás a dunai átkelő felújításáig tart. A Híradóban azt mondták: a híd pesti és budai hídfőjénél is a fővárosi önkormányzati rendészeti igazgatóság munkatársai segítik a közlekedést. Az 5 tonnánál nehezebb járműveket érintő tilalomra tábla is figyelmeztet. A korlátozás a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Fővárosi Közterület-fenntartó járműveit nem érinti – tették hozzá. A csatorna tudósítója a Clark Ádám téren azt tapasztalta, hogy a magyar rendszámú járművek jellemzően ismerik az új szabályt.
A BKK a pénteki közleményében azt írta, hogy kerékpárok, személygépkocsik, kisbuszok, furgonok továbbra is áthaladhatnak a hídon. A Lánchíd állapotát az üzemeltető Budapest Közút az előírt hídvizsgálati rendben folyamatosan ellenőrzi – tették hozzá. Karácsony Gergely főpolgármester péntek esti közleményében azt írta: a Lánchíd állapota nem ad okot semmiféle pánikkeltésre, de a felújítás már nem húzható sokáig. Kiemelte: már a jövő héten egyeztetést kezd a kormánnyal a híd felújításához még hiányzó, mintegy húszmilliárd forint előteremtéséről. „Át kell gondolnunk közösen a felújítás műszaki tartalmát, utána pedig a budapestiek megkérdezésével döntünk a Lánchíd esetleges funkciómódosításáról” – fogalmazott.

Pedig jó ötletnek tűnt: a zenélő 67-es út egy egész falu mindennapjait teszi tönkre

Publikálás dátuma
2020.01.04. 13:31

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Olyan, mintha folyton egy rossz lakodalmas zene szólna Mernye község portáin.
„Szörnyű, különösen amikor két-három autó egyszerre megy rajta. Az valami csúcs, akkor össze-vissza szól mindenféle módon, amit csak el lehet képzelni” – mondta László, egy mernyei lakos az RTL Híradónak. A 67-es út című Republic-számról van szó, és arról a 67-es úton elhelyezett felfestésről, amin autóval áthajtva az említett slágert lehet hallani. Az út különlegességének építéséről a Népszava is beszámolt.
„Olyan, mint egy rossz lakodalmas zene”

– tette hozzá László.

Ugyanis ami a kocsiban jól hangzik, az az út mentén már egészen más hatást kelt. A felfestéstől légvonalban néhány száz méterre fekszik Mernyén község, ahol folyamatosan hallani a zajt, és nagyon zavarja a helyieket. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. egyelőre nem foglalkozik az üggyel, mert hivatalos panasz nem érkezett a céghez.
Szerző

Javult a helyzet, de többfelé még gond van a levegővel

Publikálás dátuma
2020.01.04. 13:19

Fotó: Népszava
Szombaton Pécs, Várpalota és Szentgotthárd levegőjét minősítették kifogásoltnak.
Az ország nagy részén javult a levegőminőség – írja az MTI. A Nemzeti Népegészségügy Központ adatai szerint szombaton már csak Pécs, Várpalota és Szentgotthárd levegőjét minősítették kifogásoltnak a magas szállópor-tartalom miatt. A többi településen elfogadható a levegő minősége. A meteorológiai előrejelzés alapján szombaton még jellemzően élénk, néhol erős lesz a szél. Vasárnap viszont már sokfelé erős, főként a Dunántúlon akár viharos is lehet a légmozgás, így tovább tisztulhat a levegő. Csütörtökön még hét településen – Hernádszurdok, Kazincbarcika, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Szentgotthárd és Várpalota – volt kifogásolt a levegőminőség.