Előfizetés

23 ezer hordónyi higany-kloridra bukkanhattak halászok a Balti-tenger fenekén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.03. 19:10
A svéd Sundsvall látképe, amely közelében a hordókat találták. Illusztráció
Fotó: Alexander Farnsworth / Picture-Alliance / AFP
60-70 éve kerülhettek oda, a szennyező cég utódvállalatai visszautasítják, hogy az ő dolguk lenne a kiemelésük.
Veszélyes hulladékkal teli hordókat fedeztek fel halászok a Balti-tenger fenekén, a svédországi Sundsvall partjainál, írja az Euronews. Az első hordót véletlenül fogták ki, és mint kiderült, akár 23 ezer további is lapulhat a tenger mélyén. A mérgező anyag évtizedekkel ezelőtti, például PVC-műanyag előállításához használt vinil-klorid gyártásának mellékterméke, katalizátorként használták a folyamatban. A hordókat az 50-es, illetve a 60-as években halmozhatták fel a vízben.
Az évtizedek alatt erősen korrodálódott hordók most már közvetlen veszélyt jelentenek a tenger élővilágára, és egyelőre az sem tisztázott, hogy kinek a feladata az eltávolításuk.

Mivel a skandináv országban jelenleg érvényben lévő környezetvédelmi törvények még nem léteztek akkor, amikor a szennyező anyag a vízbe került, és maga a szennyező vállalat sincs már meg, az illetékes bíróság végül három utódvállalatot jelölt meg, amelyeknek állniuk kell a hordók megtalálásának és kiemelésének költségeit. Az érintett cégek visszautasítják, hogy az ő feladatuk lenne.

Olajvita Moszkva és Minszk között: Európa is komolyan megérezheti, ha nem egyeznek meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.03. 16:22

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Nem érkezik orosz kőolaj Fehéroroszországba, a fehérorosz export már le is állt. Nyugat felé naponta több mint egymillió hordó olaj érkezik az országot keresztező Barátság kőolajvezetéken.
A Belneftekhim fehérorosz állami energiavállalat pénteken jelentette be, hogy január elsejével felfüggesztette az olajipari termékek exportálását, írja a Reuters. A szóvivő hangsúlyozta, az intézkedés bizonytalan ideig tart. Az ok egy orosz-fehérorosz vita, aminek hatását a nyugatabbra fekvő országok, köztük
Magyarország is megérezheti, hiszen az orosz olaj Fehéroroszországon át érkezik Európába.

Ezen a csatornán át mások mellett Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország és Szlovákia vásárol Oroszországtól olajat, írja a Moscow Times nyomán a Napi.hu. Európa olajszükségletének tíz százaléka, napi több mint egymillió hordó olaj áramlik át a Fehéroroszországot keresztező Barátság kőolajvezetéken. Ugyanakkor a Reuters hírügynökség forrásai szerint egyelőre az európai behozatalt nem érinti a vita.
Az export leállításának előzménye, hogy Oroszország ugyancsak leállította a kivitelt fehérorosz partnere felé. Az ok, hogy a felek még nem tudtak megállapodni a további szállítások feltételeiről. Oroszország éveken át jelentős árengedménnyel látta el szomszédját kőolajjal, míg Fehéroroszország piaci áron adta tovább a feldolgozott olajtermékeket.
Moszkva ezzel térdre kényszerítheti a szomszédos országot, mivel a belorusz gazdaság alapja, hogy az importált olajat feldolgozva továbbértékesíti

- emeli ki a hírportál. Nem világos, mikor rendezhetik a vitát: Oroszországban január 9-éig hivatalosan munkaszünet van.

Több embert megkéselt egy férfi Párizs környékén, állítólag robbanómellény is volt rajta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.03. 15:50

Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
Négy áldozatából egy belehalt sérüléseibe. Az elkövetőt a rendőrök agyonlőtték, egyelőre nem tudni, mi volt az indítéka.
Több embert is megkéselt egy férfi a Párizshoz közeli Villejuif francia településen pénteken, írja a BBC. Az eddigi hírek szerint a támadónak négy, látszólag véletlenszerűen választott áldozata volt. Egyikük életét vesztette, egy másik ember súlyos sérüléseket szenvedett.
A késelőt a rendőrök agyonlőtték.

Az Euronews azt írja, erre a szomszédos településen, Haÿ-les-Roses-ben került sor. Meg nem erősített hírek szerint robbanómellényt viselt a férfi, robbanásról ugyanakkor sehol nem számoltak be.
A támadó indítékát egyelőre homály fedi.

A dpa német hírügynökség szerint a hatóságok feltehetően nem kezelik az ügyet terrorcselekményként, mert a helyileg illetékes ügyész vezeti a nyomozást, az ügy nem került át a nemzeti terrorellenes ügyészséghez.
A támadás a francia fővárostól 7 kilométerre fekvő Villejuif egy szupermarketje előtt történt, a Hautes-Bruyères nevű parkhoz közel. A rendőrség arra kér mindenkit, kerülje ezt a környéket - mást viszont egyelőre nem közöltek.