Hosszú Katinka csak harmadik a 2010-es évek úszóinak rangsorában

Publikálás dátuma
2020.01.02. 11:10

Fotó: Molnár Ádám
Gyurta Dániel a 20. a swimswam listáján.
Hosszú Katinka a harmadik, Gyurta Dániel pedig a huszadik azon a listán, amelyen a swimswam.com szaklap gyűjtötte össze a 2010-es évek legjobb úszóit - írja az MTI. A 20 versenyző közé pont befért a már visszavonult Gyurta Dániel, akiről a honlap kiemeli, hogy 2009 és 2014 között 200 méter mellen gyakorlatilag mindent megnyert, köztük az olimpiai bajnoki címet is, ráadásul Londonban világrekorddal diadalmaskodott. Hosszú Katinka - olyanokat megelőzve, mint Ryan Lochte (4.), Adam Peaty (5.) vagy Sarah Sjöström (7.) - a harmadik helyet foglalja el. A 30 éves klasszis számára ugyan a 2012-es olimpia még nem úgy sikerült, ahogyan szerette volna, azóta viszont 400 és 200 méter vegyesen gyakorlatilag egyeduralkodónak számít - Rióban még 100 méter háton is nyert, 200-on pedig második lett -, a világkupa-sorozatokban számolatlanul nyeri az érmeket, és nagy szerepe volt abban, hogy beindult a Nemzetközi Úszóliga (ISL). A lista második helyére az amerikai Katie Ledecky került, aki öt olimpiai bajnoki aranyat nyert ebben az évtizedben, míg a győztes Michel Phelps 23 ötkarikás elsőségéből kilencet gyűjtött a 2010-es években. 
Szerző

Moto GP: álom a magyar rendezés

Publikálás dátuma
2020.01.02. 10:55
Valentino Rossi Valenciában
Fotó: JOSE JORDAN / AFP
Lehet, hogy anyagilag megéri Magyarországra hozni a gyorsasági motoros-világbajnokság mezőnyét, a futam rendezéséhez azonban nem adottak a feltételek.
A Nyíregyházán rendezett tavaly novemberi rali Európa-bajnoki futam sajtótájékoztatóján jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy 2022-től egy vadonatúj pályán Magyarországon is rendeznek  MotoGP-futamokat.
Az új létesítmény Kelet-Magyarországon épül és a nagy nemzetközi autós- és motorsporteseményeken osztozik majd a Hungaroringgel. Egy előszerződést már megkötöttek a Dornával (a kereskedelmi és televíziós jogokért felelős cég a MotoGP-ben), a szándék komoly, a siker azonban nem garantált.
Ami mindenképpen pozitívum lehet, hogy a MotoGP-ben a nézőszám és pálya kihasználtsága is pozitív. Szinte mindenhol garantált a telt ház, a két éve debütáló Thai Nagydíjon a három nap alatt összesen 222 ezer néző fordult meg, ami rekord volt 2018-ban. De hogy ne egy több mint 65 millió főt számláló ország legyen a viszonyítási alap, Csehország és Ausztria is rengeteg nézőt csábít a lelátókra, előbbin 187, utóbbin 206 ezer néző szurkolt a helyszínen. Ha összehasonlítjuk a Forma 1-gyel, Spielbergben (Ausztria) összesen 203 ezren voltak az F1-es versenyen.
A Hungaroring mindig élen járt a nézőszámokban (2018-ban 210 ezer, tavaly 230 ezer szurkoló) az F1-ben, csak három helyszínen voltak többen a lelátókon. Bár az F1 itthon jóval ismertebb a MotoGP-nél, a külföldiekkel együtt a lelátók szinte biztosan megtelnének, a hangulatra sem lenne panasz. Ráadásul Brno egyelőre nem akarja meghosszabbítani a 2020-as év végén lejáró szerződését, így a régióban csak Ausztriában lenne még verseny két év múlva.
Kelet-Magyarország is jól járna a kétkerekűek királykategóriájával, ugyanis egy komolyabb városrehabilitációs program mehetne végbe, és végső soron a nem éppen aranykorát élő magyar motorsport is új lehetőséget kapna, ha képes lenne hazai pilóta elindulni akár a Moto3-ban, az komoly előrelépést jelentene és jelentősen megdobhatná az érdeklődést.
Csakhogy az ország nem nagyhatalom az autó és motorsportok világában (sem), ezért kockázatosnak tűnik egyszerre két pálya működtetése. Érdekes, hogy a hungaroringi futamot sem a magyarok nem akarják, sem a Dorna nem erőlteti, pedig a Hungaroringen elég lenne néhány bukóteret átalakítani a biztonságos versenyzéshez.
Nagyobb gond, hogy idén bemutatkozik a Finn Nagydíj, amivel 20 futam lesz egy évben, 2022-től maximum 22 versenyhétvége lehet egy évben. Ám erre az esztendőre már aláírt szerződéssel rendelkezik Brazília és Indonézia, visszatér Portugália, valamint Mexikó és Vietnám is kopogtat az ajtón. Ez pedig azt jelenti, ha el is készülne az új pálya, a Magyar Nagydíjnak nem lenne helye a versenynaptárban. A Dorna szeretne új országokat bevonni, mivel tavaly négy spanyol helyszínre is ellátogatott a mezőny.
Ami nem megjósolható: mi lesz, ha visszavonul a 40 éves Valentino Rossi? Milliók a „Doktor” miatt követik az egész sorozatot, ha az olasz nem lesz 2022-ben a mezőny tagja - ami valószínűnek tűnik -, a nézőszám jelentősen csökkenhet, ami kihatással lehet a Magyar Nagydíj népszerűségére is. Persze, Fabio Quartararo és Marc Márquez minden futamon öldöklő csatát vívnak majd a győzelemért, akkor az is nézőcsalogató lehet.
Az előszerződés egyelőre semmire nem garancia, ha Magyarország komolyan gondolja MotoGP-álmait, ahhoz először kiesőkre (Brno, egy spanyol nagydíj) lesz szükség, a szituáció pedig hasonló az atlétikai vb-hez: ha szigorúan tartják magukat a kezdeti becsült pénzösszeghez és tényleg mi leszünk a közép-keleti régió egyetlen rendezője, akkor a beruházás és az új pálya sikerként lehet elkönyvelve, de nehogy úgy járjunk, mint a vizes-vb-vel…

Sávoly elbukott

Nem először merül föl a MotoGP magyarországi futamának megrendezése: a tervek szerint 2009-ben kellett volna átadni Sávolyon a Balatonringet. Az állam jóváhagyta a 25 milliárd forintos beruházást, Oszkó Péter pénzügyminiszter és szakértői azonban túl kockázatosnak ítélték meg a projektet, nem látták garantáltnak a befektetés megtérülését. Ezúttal a pontos helyszín még nem ismert, ahogy az sem, mekkora összeget szán a kormány a MotoGP-re: 2017. november 9-én született egy kormányhatározat arról, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter három héten belül (2017. november 30-ig) nyújtson be a várható fizetési kötelezettségeket és a tervezett bevételeket tartalmazó előterjesztést. 

Szerző
Témák
Moto GP
Frissítve: 2020.01.02. 11:22

Kardos és Német kimaradt

Publikálás dátuma
2020.01.01. 20:05
Märcz Tamás
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A kapus Kardos Gergely és a center Német Toni került ki a január 12-én Budapesten kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar vízilabda-válogatott keretéből. Märcz Tamás szövetségi kapitány úgy döntött, ezt a két játékost nem viszi magával a hétvégi cuneói nemzetközi felkészülési viadalra. 
„Azt kértem tőlük, továbbra is legyenek készenléti állapotban, hogy bármikor számíthassunk rájuk - mondta a szakvezető a waterpolo.hu-nak. - Kardos klubcsapatával, az Egerrel egy nemzetközi tornán szerepel majd, ezt megbeszéltem az edzőjével, Dabrowski Norbival, míg Német Toni olyan egyéni programot kapott, amely segít abban, hogy nem várt esetben azonnal bevethető legyen.” 
A magyarok pénteken az Egyesült Államok, szombaton Görögország, vasárnap a házigazda Olaszország ellen játszanak. Az Eb-n a csoportkörben Spanyolország, Törökország és Málta lesz a magyarok ellenfele.

A magyar csapat kerete

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)

Szerző
Témák
vízilabda