És mégis jön a gáz

Publikálás dátuma
2020.01.01. 17:28

Fotó: Népszava
Megállapodott a Gazprom az ukrán Naftohazzal, így nem csak nyugati kerülővel, Ausztria felől kapjuk az orosz gázt, hanem keletről is.
„Lecsavarva” bár, de változatlanul érkezik Magyarországra keletről az orosz gáz – deríthető ki a csöveket kezelő, Mol-tulajdonú FGSZ adataiból. Eszerint az elmúlt hetek során a vezeték szinte teljes, közel napi 47 millió köbméteres áteresztőképességét elérő mennyiség érkezett az ukrán határ menti Beregdaróc átadóállomásán. Január 1-től viszont napi 13-15 millió köbméterre csökken a lekötött mennyiség. Ez bizonnyal be is érkezik. A szilveszter előtti nap éjjelére az orosz állami Gazprom, illetve az ukrán állami Naftohaz ugyanis Bécsben öt éves szerződést kötött az orosz gáz nyugati irányú továbbszállítására. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök MTI által idézett Telegram-üzenete szerint a tíz évvel meghosszabbítható megállapodás nyomán idén 65 milliárd köbméter, utána pedig évi 40 milliárd köbméter orosz gázt továbbítanak. Ennek keretében a Gazprom kifizette a Naftohaznak a korábbi üzleti vitájuk nyomán a stockholmi döntőbíróság által megítélt 2,9 milliárd dollárt. A Naftohaz cserébe lemond további 12,25 milliárd dolláros, az ukrán állam pedig 7,4 milliárd dolláros, Gazprommal szembeni követeléséről. A jövőben Oroszország ismét közvetlenül láthatja el Ukrajnát. (Keleti szomszédunk a két állam közötti háború-közeli viszony nyomán az elmúlt évek során csak nyugati kerülővel jutott a fűtőanyaghoz.) Január 1-jén a Naftohazról leválasztott új gázrendszerirányító, az Ohtszu a nyugati irányú szállítások megindulását jelentette. Bár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üdvözölte Zelenszkij újévi köszöntőjébe szőtt magyar szavait, az Orbán-kormány eddig nem nyugtázta a kedvező gázfejleményeket. Sőt, a felek december 20-án megkötött elvi egyezsége ellenére Kaderják Péter energiaügyi és klímapolitikai államtitkár a felek közötti vitákra célozva még december 27-i sajtótájékoztatóján is figyelmeztetett a keleti szállítások tartós kiesésének veszélyére. Korábbi információink szerint a Gazprom tavaly abban állapodott meg a magyar gáznagykereskedővel, hogy januártól nyugat felől kapunk tőlük 2 milliárd köbmétert. Az FGSZ-adatbázis szerint a napi 14,6 millió köbmétert átereszteni képes osztrák vezetéken, amint eddig, most is „csőstül” jön a gáz.
Szerző
Frissítve: 2020.01.02. 10:26

Az Electrolux leépítését egész Jászberény nyögheti

Publikálás dátuma
2019.12.31. 13:20
Illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Budai Lóránt polgármester szerint eddig hiába várták a kormány ígért segítségét.
Az elbocsátásokon túlmenő következményei lesznek annak, hogy az Electrolux leépíti a termelést jászberényi gyárában – nyilatkozta a Magyar Hangnak az ősszel megválasztott jászberényi polgármester, Budai Lóránt. Elmondása szerint a 800 munkavállaló elbocsátásán kívül
számolnia kell a városnak a nehéz helyzetbe kerülő beszállítókkal is.

Ami az Electrolux-féle leépítést illeti, a cég szeptemberben jelentette be, hogy fejlesztések miatt 800 ember munkája feleslegessé válik. Azóta a cég a kormány által a a Munka Törvénykönyvében előírt minimumon bőven túlmenve egyezett meg a munkavállalók érdekképviseletével az elbocsátás részleteiről, másik 14 cég pedig jelezte, hogy átvenné a dolgozókat. Az Electrolux-féle átszervezés azonban súlyosan érintheti a beszállítókat is.
Számos jászberényi cég ugyanis az Electroluxra építette a tevékenységét, és a cégtulajdonosok közül többen keresték már meg a városházát emiatt, néhányan attól is tartanak, hogy „be kell zárniuk a boltot”, ha már nem lesz lehetőségük beszállítani az Electroluxnak.
Ugyan a város korábbi, még fideszes polgármesterének Szijjártó Péter és Varga Mihály is ígéretett tett a helyzet rendezésére, Budai szerint az ekkor beharangozott hat pontos intézkedési terv inkább kampány-jellegű volt, hiszen azóta sem öltött formát. A polgármester szerint a kormányzat nem biztosít forrást azoknak a fejlesztéseknek a befejezésére sem, amelyeket még a fideszes városvezetés kezdett el. Egy nemrég megjelent kormányhatározat szerint a 3 milliárdos hitelkeretből csak bizonyos fejlesztések finanszírozását hagyta jóvá a kormány összesen 680 millió forint értékben.
Szerző

Az amerikai szankciók ellenére is nőtt a Huawei forgalma

Publikálás dátuma
2019.12.31. 10:27

Fotó: FRED DUFOUR / AFP
Nem is kicsit: 18 százalékkal egy év alatt.
A tavalyi 19,5 százalék után az idén 18 százalékkal nőtt a Huawei Technologies forgalma az amerikai szankciók ellenére is - jelentette be a cég 190 ezer alkalmazottjához intézett újévi üzenetében Eric Xu vezérigazgató, az igazgatótanács elnökhelyettese. A kínai Huawei, a világ legnagyobb mobil távközlési berendezés gyártója és második legnagyobb okostelefon gyártója az idén 850 milliárd jüan, azaz 108 milliárd euró bevételre tett szert. Okostelefont 240 milliót adott el az idén, 17 százalékkal többet mint 2018-ban. A tavalyi az eddigi "legkomplikáltabb" éve volt a cégnek - jelentette ki a vezérigazgató. Az Egyesült Államok ugyanis azzal vádolta meg a céget, hogy berendezéseivel kémkedésre nyújt lehetőséget a kínai hatóságoknak. Washington ezért "nemzetbiztonsági kockázatként" feketelistára helyezte a Huaweit és korlátozás alá vonta az amerikai vállalatokkal fenntartott üzleti kapcsolatait. Mindemellett szövetségeseit is arra igyekszik rávenni, hogy zárják ki a kínai mobil távközlési berendezés gyártó vállalatot ötödik generációs mobil hálózati fejlesztési projektjeikből. Eric Xu éves beszámolójában jelezte, hogy várakozásaik szerint a Huawei 2020-ban is az amerikai feketelistán marad, ezért "nehéz időkre" számítanak. A forgalom növekedési üteme "elmarad majd a 2019 első fél évitől", amin az év második felében tudtak szépíteni. "A túlélés az elsődleges célunk" - szögezte le. Hozzátette: a Huawei minden erejét a saját mobil szolgáltatási ökoszisztéma, Huawei Mobile Services (HMS) kifejlesztésére összpontosítja és felgyorsítja a saját mobil operációs rendszer kifejlesztését.
Szerző
Témák
Huawei