Előfizetés

Machetével, gyerekei előtt mészárolta le áldozatát a kőbányai gyilkos (rendőrségi videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.01.01. 13:46
Rendőrök teperik földre a kőbányai gyilkosság gyanúsítottját
Fotó: police.hu
Az emberöléssel gyanúsított fiatal férfi vallomást tett szerdai kihallgatásán.
Beismerő vallomást tett a 22. éves K. Dániel, akit a BRFK azzal gyanúsít, hogy december 30-án meggyilkolt egy nőt a kőbányai Harmat utcában – írja a police.hu. Az esetről szerdán sajtótájékoztatót tartott Csécsi Soma, a BRFK szóvivője: Csécsi lapunknak elmondta, a támadó egy bozótvágó késsel vagdosta meg áldozatát, egy háromgyermekes középkorú nőt, aki olyan súlyosan sérült, hogy életét már nem lehetett megmenteni.
A gyilkosság minden előzmény, korábbi konfliktus nélkül történt: a gyanúsítottat és az áldozatot mindössze annyi kapcsolhatta össze, hogy ugyanabban a társasházban laktak. Mint a szóvivőtől megtudtuk,  
a nő gyerekei is otthon voltak, amikor a vérontás történt: anyjuk előttük halt meg, nekik azonban nem esett bajuk.

A 22 éves gyanúsítottat az elkövetés után egy napon belül elfogták és őrizetbe vették; az illetékes bíróság hamarosan elrendelheti letartóztatását is. 

Drágul a lottózás és a benzin, kidobhatjuk a Bözsi-utalványt: ezek változnak 2020-ban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.01. 09:46
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Jön a falusi csok és a nagyszülői gyed, de a nyugdíjkorhatár is emelkedik, a postán pedig többet kérnek majd el egy vékonyka levélért is.
Az új évvel adóváltozások és áremelések sora is megérkezett: néhány módosítást már január elsejétől megtapasztalhatunk, másokkal csak az év folyamán fogunk találkozni. A legfontosabb változásokat összesítettük. 

Eva búcsúzik, egyre kíváncsibb az adóhatóság

Tovább csökkennek bizonyos adónemek, a kisvállalati adó (kiva) 2020-tól 12 százalékra csökken, és ennek köszönhetően 45 ezer magyar vállalkozásnak mérséklődnek a terhei. Felfüggesztik a reklámadót, mértéke 2022-ig 0 százalék lesz. A szálláshely áfája 18 százalékról 5 százalékra csökken. Egyszerűsödik az adóadminisztráció: 2020-ban négy különböző járulékot vonnak össze, egy adótípust pedig megszüntetnek. Érkezik a falusi családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a csok, idén ugyanis már adó-visszatérítést kaphatnak a kistelepülésen építkezők 5 millió forintig. Az adótörvények között a leglátványosabb változás, hogy megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó. A kata és a kiva hatálya alá bárki bármikor átjelentkezhet Aki 2019. december 31-ig nem lépett az ügyben, az egyéni vállalkozóként az szja, társas vállalkozásként pedig a társasági adó alanyai lesz, ennél pedig a legtöbben tudnának jobb lehetőséget választani.  
Jövőre még biztosan 27 százalékos marad az Európában is legmagasabb áfakulcs
Fotó: Népszava
Aki a kisvállalati adót választja, annak január 1-tól 13 helyett 12 százalékra csökkent ez az adókulcsa. Ugyanakkor egyre többeknek kell majd adatokat szolgáltatni a NAV felé. 2020. július 1-jétől értékhatárra tekintet nélkül online, valós idejű adatot kell majd szolgáltatni a számla tartalmáról az eddigi 100 ezer forintos áfatartalom feletti értékhatár helyett. Szintén július 1-jétől az eddigi 15 napos számlakiállítási határidő 8 napra csökken. Igaz, 
ez még mindig csak a bemelegítés ahhoz, hogy majd 2021. január 1-jétől minden számlát online módon jelenteni kell az adóhatóság felé.

Az viszont az adóügyek egyszerűsítését jelenti, hogy ha valaki tartozik a NAV-nak, de egy más ügye miatt túlfizetése is volt, akkor az adóhatóság ezeket hivatalból összevonhatja, egyszerűen levonhatja a túlfizetést a tartozása összegéből, nem két külön ügyként kezeli azokat.

Négy gyerekkel kiüthető az szja

Január 1-jétől minden olyan anya, aki legalább négy gyermeket nevel, vagy korábban saját háztartásában felnevelt, élete végéig mentesül a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól.
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szintén január elsején lép életbe a nagyszülői GYED, így a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra, ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több unoka után is felveheti a juttatást. A nagyszülői GYED összege legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka, tehát 2020-ban 225 288 forint lehet.  

A minimálbér 8 százalékkal nő, a nyugdíj az inflációt követi

2020 január elsejétől a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, a növekedés mindkét esetben 8-8 százalékos. Mivel a költségvetés tervezésekor úgy számolt a kormány, hogy az átlagkereset bruttó és nettó értéke is 8,3 százalékkal nőhet 2020-ban, ezen belül a versenyszférában 8,9 százalékos lenne a növekedés. Az infláció ebből 2,8 százalékot vinne el. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nyugdíjak 2,8 százalékkal nőnek januártól.   Az átlagnyugdíj összege így 138 ezer forintra emelkedik, az öregségi nyugdíjminimum pedig változatlanul 28 500 forint marad. Rossz hír lehet azonban, hogy folytatódik a nyugdíjkorhatár emelése: az öregségi nyugdíjasoknál már 64,5 év lesz a határ az 1956 után születetteknek. 

Tölteni és szívni is egyre drágább lesz

Drágulással kezdődik az év a benzinkutakon: a benzin átlagára bruttó 9, a gázolaj ára pedig bruttó 6 forinttal emelkedik. A 95-ös benzin átlagára így 396 Ft/liter, a gázolajé 421 Ft/liter lesz. Szerdától emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya is az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régebbi autót használóknak ajánlott ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni. Egy a nyári adócsomagban elfogadott törvény szerint a finomra vágott dohány és egyéb fogyasztási dohány jövedéki adója a jelenlegi kilónkénti 19 160 forintról három lépcsőben emelkedik: így 2020. január 1. és június 30-a között 20 100 forint, július 1-jétől december végéig 20 700 forint, 2021. január 1-jét követően pedig 21 480 forint lesz.  Ez nagyjából öt százalékos drágulást jelenthet a fogyasztóknak. Az új év első napján 300 forintra emelkedik az ötös és hatos lottó, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára. Változik a postai szolgáltatások ára is: az 50 gramm alatti tömegkategóriákat összevonják, így a 30 grammos közönséges levél ára nő, míg az 50 grammosé csökken. Az új ár belföldi 50 gramm tömeghatár alatt közönséges levelek esetében 135 forint lesz, a belföldi elsőbbségi levél díja pedig 185 forintra változik. Az 500 grammos tömeghatárú levelek elsőbbségi kézbesítése 515 forint, a nem elsőbbségieké 390 forint lesz. A 2 kilogrammig terjedő elsőbbségi levelek ára 1490 forintba, a nem elsőbbségiek díja 1185 forint lesz. A további díjváltozások jórészt a vállalati ügyfeleket érintik, ott az átlagos áremelkedés mértéke közelít a 15 százalékhoz

Erzsébet már csak emlék lesz

Idén már nem lehet fizetni az Erzsébet-utalvány különböző formáival. illetve a 2019-es évjáratú papíralapú Edenred utalványok egy része is érvénytelennek számít - ám ez utóbbi kapcsán lényeges információ, hogy a 2019 augusztus óta kibocsátott utalványok már 2020 december 31-ei lejárattal vannak forgalomban, illetve az Edenred kártyák többségének esetében sem járnak le az egyenlegek.
Erzsébet-utalványok. Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton / Népszava
A régi tízezer forintosokkal december 31-én lehetett utoljára fizetni, 2020-tól csak az új bankjegyek maradnak forgalomban. A régi tízezresek a bank- és postafiókban mától három évig, a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) húsz évig díjmentesen válthatók be azonos címletű fizetőeszközre. A jegybank összesítése szerint a régi bankjegyek túlnyomórészt már kiszorultak a forgalomból, a forgalom 95 százalékban a megújított tízezresek tették ki.

Állami kézben a meddőségkezelés

Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások – ehhez több meddőségi központot is felvásárolt a kérdést nemzetstratégiai jelentőségűnek tartó kormány. A döntéstől azt várják, hogy a "vágyott" gyermekek megszülethessenek, és az érintett párok egységesen magas színvonalú kezelést kapjanak várakozás nélkül az egész országban.

Nem kell bliccelnie a pesti álláskeresőknek

Januártól kapható a budapesti álláskeresők díjmentes bérlete a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bérletpénztáraiban és ügyfélközpontjaiban. A bérlet kiváltásához szükség van egy 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványra, amelyet az illetékes kerületi hivatalok állítanak ki az ügyfél kérésére. 

Könnyebben hozzájuthatunk az e-recepthez

Jóval könnyebb lesz kiváltani a gyermekek, hozzátartozók e-receptjeit, mert a gyógyszert kiváltóknak nem lesz szükségük ehhez papíralapú igazolásra, mert az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben lehetőség lesz az elektronikus meghatalmazás megadására is.

Nincs pénze a tb-re? A milliós gyógyszerekre biztos lesz

2020. október 1-jétől élesedik az Országgyűlés által elfogadott új tb-törvény, vagyis ekkortól kiszámlázhatják az orvosi kezeléseket azoknak, akiknek rendezetlen a társadalombiztosítási jogviszonyuk, a tajszámot pedig háromhavi tartozás - vagyis mintegy 23 ezer forintos elmaradás -  után érvénytelenítik. Ebben a helyzetben az orvoshoz forduló embernek fizetnie kell az ellátásért, a gyógyszereit pedig nem támogatja a tb. Eddig a potyautasoktól csak az elmaradt tb-t hajtotta be a NAV, úgy, mintha adót nem fizetett volna. A Magyar Orvosi Kamara is azért támadja a törvényt: az rendben van, hogy a járulékot mindenkin hajtsák be, de súlyos aránytalanság, hogy 23 ezer forint be nem fizetése miatt adott esetben milliós gyógyszereket fizettessenek ki az emberekkel, vagy megtagadják tőlük az ellátást.
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Meleg és szélsőséges volt tavaly a világ időjárása

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.01. 09:29

Fotó: MARK RALSTON / AFP
Magyarországon 2018-nál is melegebb lehetett.
Meleg és szélsőséges volt tavaly a világ időjárása - mondta Tóth Tamás meteorológus az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Elmondta, a Meteorológiai Világszervezet szerint ha nem is a legmelegebb év lesz 2019 globális átlagban, de a második, vagy a harmadik lehet. Nagyon sok helyen nemzeti rekordok dőltek meg. 2019-ben 13 országban jelentettek új nemzeti hőmérsékleti rekordot. Európában két komoly hőhullám is volt. Szíriában pedig idén először 50 fokot is mértek - közölte. Emlékeztetett arra is, hogy szélsőséges időjárási eseményből is sok volt tavaly. Példaként említette, hogy a Bahamákon a szigetek történetének legerősebb hurrikánja csapott le, sok helyen pedig erdőtüzek pusztítottak. Magyarországon is jóval melegebb volt az átlaghoz képest. Az adatok összesítése után nagy valószínűséggel az derül majd ki, hogy 2019 még melegebb volt, mint 2018 - mondta a meteorológus.