Előfizetés

Napos idővel búcsúzik az óév, de havazás is lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.30. 16:07
Fotó: Shutterstock
Kedden akár 10 fokot is mérhetünk.
Napos időre van kilátás, de az északi megyékben változó vastagságú fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést, illetve délután már alacsonyabban is megjelenhetnek felhők - kezdi az Országos Meteorológiai Szolgálat az előrejelzését. Hétfőn éjszaka és kedden átmenetileg erősebben felhős tájak is lehetnek, de kedden is kisüthet több órára a nap. Csapadék alapvetően nem lesz, de kedden az északkeleti határ közelében egy-egy hózápor, havas eső nem kizárt. Hétfőn gyenge délnyugati, kedden pedig az Észak-Dunántúlon megerősödő északnyugati szél várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -6 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken -7, -10 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 2 és 10 fok között alakul, nyugaton lesz enyhébb, keleten hidegebb az idő.

Még egymilliárd kiröppent év vége előtt a kulturális többlettámogatásból - és csak ketten kaptak belőle

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.30. 15:37

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Félmilliárd forintot kapott Rákosmente önkormányzata, 415 milliót pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum.
Korábban a Népszava is megírta, a kormány olyan fejetlenül szórta a kulturális többlettámogatás milliárdjait, hogy ennyi erővel bárki kaphatott volna belőle. Ahogy akkor, ma is az Index hozta elsőként az ügyet, most egymilliárd forint útjára derült fény: Mint írja a lap, félmilliárd forintot kapott Rákosmente önkormányzata, 415 milliót pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum abból az összegből, amelyre a kormány saját pályázati kiírása szerint is csak azok az előadó-művészeti szervezetek pályázhattak volna, amelyek már eddig is jogosultak voltak a kultúrtao nevű támogatási formára - jelent meg a döntés az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) oldalán. A Petőfi Irodalmi Múzeumnak 414 800 000 forint, Budapest Főváros XVII. Kerület Rákosmente Önkormányzatának pedig 500 000 000 forintot ítélt meg az EMET a 16. számú döntési lista tanúsága szerint, "előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása" jogcímen. Érdekesség, hogy már az előző két döntési listán is rejtélyes okból kitöltetlen maradt az a rubrika, amely azonosította volna, mely beadott pályázat alapján ítélték meg a döntéseket, de a mostani listában ez a rubrika már nem is szerepel.

Fenyegetéssel érnék el a kórházak, hogy ne készüljön több kép az egészségügy lesújtó valóságáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.30. 14:15

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Több helyen is táblák fenyegetik jogi lépésekkel az intézmények "jó hírnevének" megsértőit.
Felirat figyelmeztet több kórházban is arra, hogy perrel találhatja szemben magát az, aki fényképelet közöl az intézmények lesújtó állapotairól, írja a 444.hu. A portál két intézményről is tud, ahol így tesznek: egyik a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, a másik a budapesti Nyírő Gyula Kórház. A felirat mindkét esetben ugyanaz:
"a betegellátás biztonságához fűződő közbizalom megőrzése érdekében, amennyiben a tárgyi feltételekről készített felvételek sértik az intézmény jó hírnevét, az intézmény megteszi a szükséges jogi lépéseket".

Emellett a betegek és dolgozók személyiségi jogaira is figyelmeztetnek. A kórházakban való fényképezés tiltásával korábban a TASZ is foglalkozott; áprilisban az derült ki, hogy központi utasításra rendeltek el erre vonatkozó tilalmat. Akkor javaslattal is éltek a jogvédők a kórházigazgatók és az ÁEEK felé, hogy ha a probléma valóban adatvédelmi és nem az a cél, hogy minél kevesebb fotó készüljön a málló vakolatról és a földön alvó anyákról, akkor a plakátokon a fényképfelvételek készítését ne megtiltsák, hanem tájékoztassák a betegeket és látogatókat, hogy ezt hogyan tudják szabályszerűen, az adatvédelmi szempontokat figyelembe véve megtenni. Készítettek is egy plakátot, ami a hatályos jogszabályoknak megfelelően hívja fel a figyelmet a fényképkészítés szabályaira, de a kórházak maradtak inkább a fenyegetésnél.