Fenyegetéssel érnék el a kórházak, hogy ne készüljön több kép az egészségügy lesújtó valóságáról

Publikálás dátuma
2019.12.30. 14:15

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Több helyen is táblák fenyegetik jogi lépésekkel az intézmények "jó hírnevének" megsértőit.
Felirat figyelmeztet több kórházban is arra, hogy perrel találhatja szemben magát az, aki fényképelet közöl az intézmények lesújtó állapotairól, írja a 444.hu. A portál két intézményről is tud, ahol így tesznek: egyik a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, a másik a budapesti Nyírő Gyula Kórház. A felirat mindkét esetben ugyanaz:
"a betegellátás biztonságához fűződő közbizalom megőrzése érdekében, amennyiben a tárgyi feltételekről készített felvételek sértik az intézmény jó hírnevét, az intézmény megteszi a szükséges jogi lépéseket".

Emellett a betegek és dolgozók személyiségi jogaira is figyelmeztetnek. A kórházakban való fényképezés tiltásával korábban a TASZ is foglalkozott; áprilisban az derült ki, hogy központi utasításra rendeltek el erre vonatkozó tilalmat. Akkor javaslattal is éltek a jogvédők a kórházigazgatók és az ÁEEK felé, hogy ha a probléma valóban adatvédelmi és nem az a cél, hogy minél kevesebb fotó készüljön a málló vakolatról és a földön alvó anyákról, akkor a plakátokon a fényképfelvételek készítését ne megtiltsák, hanem tájékoztassák a betegeket és látogatókat, hogy ezt hogyan tudják szabályszerűen, az adatvédelmi szempontokat figyelembe véve megtenni. Készítettek is egy plakátot, ami a hatályos jogszabályoknak megfelelően hívja fel a figyelmet a fényképkészítés szabályaira, de a kórházak maradtak inkább a fenyegetésnél.
Szerző
Frissítve: 2019.12.30. 14:18

Hiába a retorika, kevesen hiszik el a Fidesznek, hogy nem bosszulja meg a nagyvárosok elvesztését

Publikálás dátuma
2019.12.30. 10:54

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Nem csak az ellenzék, de a bizonytalanok is arra számítanak, hogy bár békét hirdet, hadba vonul a kormány az ellenzéki polgármesterek ellen.
A fideszes szavazók több mint egynegyede, az ellenzékiek X készül arra, hogy hiába hangoztatja a Fidesz az együttműködést, valójában büntetni fogja a kormány az ellenzéki városokat, derül ki az IDEA felméréséből. Az október 13-i önkormányzati választásokat követően fontos kérdés volt, hogy vajon milyen irányba változik az Orbán-kormány és az újonnan megválasztott – országosan ellenzékinek számító – önkormányzatok és városvezetések viszonya. Az IDEA Intézet november 29. és december 3. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján
a megkérdezettek 56 százaléka azzal számol, hogy az országos ellenzék által irányított települések kevesebb állami támogatást kapnak, mint azok, melyeket továbbra is kormánypártiak vezetnek.

41 százalék szerint nem minden ellenzéki város lesz ugyanolyan mértékben vesztes, de 16 százalék ennél is pesszimistább: ők úgy vélik, hogy minden ellenzéki vezetésű város egyformán kimarad majd a pénzosztásból. Az ellenzéki pártpreferenciával bírók, illetve a pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok körében is lényegesen magasabb a retorziótól tartók aránya.
A kormánypártiakat leszámítva minden vizsgált rétegben domináns vélemény, hogy a főváros és a kormány viszonylatában csak a főváros lesz az együttműködésre törekvő fél. A kölcsönös együttműködésben nem különösebben bíznak a választók.
Az összes vizsgált csoport közül azonban a Fideszt támogatók körében a legnagyobb a bizonytalanság a témákat illetően. Ez nem is csoda: a kormánypárti politikusok a választást megelőzően hónapokig ismételgették, hogy semmi jóra nem számíthat az a település, amit elveszít a kormánypárt. A korábbi tapasztalatok is ezt mutatják, Hódmezővásárhely esetében például folyamatos harcot vívtak a kormánypárti politikusok az ellenzéki városvezetés ellen. Ugyanakkor a Fidesz-KDNP a jelentős októberi bukás óta azt hangsúlyozza, hogy együttműködésre törekszik.
Az eredmények nemcsak azt mutatják, hogy a büntetés és együttműködés elgondolásának vonatkozásában is a pártosság logikája érvényesül, hanem hogy a bizonytalanok tábora sem osztja a kormánypárttal kapcsolatos konstruktivitás-hiteket

- hívja fel a figyelmet az IDEA. A választók 2020-at illetően konfliktushelyzetekre készülnek a kormány és az országos ellenzék vezette önkormányzatok viszonyát illetően.
A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Budapest nem sokat remél a Fidesztől

Hasonló eredményre jutott a kormányzati mosolyoffenzívát illetően a Publicus Intézet is: a Népszava megbízásából készített felmérésükből az derült ki, a megkérdezettek 50 százaléka szerint a kabinet igyekszik minden támogatást megvonni az ellenzéki vezetésű Budapesttől. Az atlétikai stadion esetében is csak a polgárok 24 százaléka hiszi, hogy a kormány állja a szavát, 46 százalék viszont úgy gondolja, a kabinet együttműködése látszólagos. Az is kiderült, hogy míg a kormány gyakorlatilag a Budapest által megtermelt jövedelem 1-2 százalékát hagyja a fővárosnál, az emberek többsége azt várja, hogy vegye ki jobban a részét a finanszírozásból. Ami Karácsony Gergely főpolgármestert illeti, az összes megkérdezett 40 százaléka szerint érdemi tárgyalópartnere a kormánynak, míg 32 százalék szerint nem az és 28 százalék tartózkodott a válaszadástól.

Szerző
Frissítve: 2019.12.30. 14:07

A kutyásokat egy sor tippel készíti fel szilveszterre a Nébih

Publikálás dátuma
2019.12.30. 10:13

Fotó: Shutterstock
Például, ha nem lehet kimenteni az állatot a zajból, más módon is elérhető a nyugalom: nyugtatóval.
A szilveszteri petárdák és tűzijátékok nagyon megijeszthetik a kutyákat, így minden felelős gazda érdeke erre felkészülni, írja közleményében a Nébih. Szakembereik ezért egy sor praktikus óvintézkedést írtak össze a kutyásoknak, ezek közül az első, hogy
  • próbáljuk megelőzni a bajt.
Amikor számítani lehet az állatokban félelmet keltő hatásokra (például tűzijátékra vagy viharra), fontos számukra megnyugtató körülményeket biztosítani. Ha ez nem lehetséges - például a túlérzékeny, különösen félős állatok esetében -, akkor más módon is elérhető a nyugalom: a Nébih szerint érdemes állatorvoshoz fordulni, aki nyugtató hatású készítményt írhat fel.
  • Ellenőrizzük kedvencünk regisztrált adatait
- hívják fel továbbá a figyelmet. Kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutyát egyedi kódot tartalmazó transzponderrel (mikrochippel) megjelölni. Hogy ez sikeresen megtörtént-e, ami az a hivatal honlapján az eb-chipszám keresővel ellenőrizhető. Ha a keresés nem ad találatot, feltételezhető, hogy a chip regisztrációja elmaradt; a pótlást ilyenkor az állatorvostól kell kérni. Az elkóborolt, nem regisztrált állatokat hiába találja meg valaki, nem tudja visszajuttatni gazdájához. A chip mellett hasznos, ha a nyakörvön is szerepel a gazda elérhetősége.
  • Ha eltűnt: állatorvos, gyepmester, menhely
Ha megszökött egy házi kedvenc, a közösségi médián kívül is érdemes keresni. Célszerű megkérni a kutya állatorvosát, hogy az eb adatbázisban a kutya adatlapjára megjegyzésként vezesse fel az „ELTŰNT” bejegyzést. A kóborló kutyák befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik, ezért eltűnés esetén érdemes felkeresni a közeli ebrendészeti telepeket. Emellett sok elszökött kutyát fogadnak ilyenkor be a környék menhelyei.
  • A talált kutyákon segít a Vigyél Haza Alapítvány
A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány Nébih által is támogatott mikrochip-leolvasó hálózata. A figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken, ingyenesen elérhető eszközök segítségével, könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének száma. Ez alapján a programban résztvevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutya adatait az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot annak gazdijával.

Egyre több városban örülhetnek a kutyák is szilveszterkor

Miskolcon, Szentendrén és Esztergomban sem lesz idén tűzijáték, legalábbis az önkormányzatok szervezésében. Veres Pál miskolci polgármester ezt bejelentve másokat is arra kért, gondoljanak az állatokra és költsék másra a petárdákra szánt pénzt. Esztergom és Szentendre is inkább fényfestéssel, "fényshow-val" készül az ünnepre.
Tavaly Tata volt az első város, ahol elmaradt a hangoskodás, igaz, ott a vadludak védelmében született a döntés. A hatás nem maradt el, a madarak a helyükön tudtak maradni a tavon.

Szerző