Előfizetés

Tíz napon át tartotta fogva áldozatát egy szerb pedofil

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.29. 19:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 12 éves lányt egy Nis melletti faluban találták meg, támadója még szökésben van.
A szerb rendőrség épségben megtalálta vasárnap azt a 12 éves kislányt, akit tíz nappal ezelőtt rabolt el egy pedofíliáért elítélt férfi - jelentették belgrádi hírportálok hivatalos forrásokra hivatkozva.A kislány jól van, de a nisi központi kórház gyermeksebészeti osztályára szállították, hogy alapos vizsgálatnak vessék alá Nebojsa Stefanovic belügyminiszter azt mondta, hogy a kislányt egy Nis mellet falunál találták meg, de az emberrabló még szökésben van, a rendőrség nagy erőkkel keresi a dél-szerbiai Nis környékén. Mint kiderült, a gyereket egy Ninoslav Jovanovic nevű férfi rabolta el, aki 12 évet töltött börtönben egy kislány megerőszakolása, illetve egy másik gyereken elkövetett nemierőszak-kísérlet miatt. A férfi tavaly szabadult, de ismét börtönbe került öt hónapra, mert a közösségi médiában zaklatott egy nőt.
Az elmúlt napokban több száz rendőr és önkéntes vett részt a bűnöző utáni hajtóvadászatban, keresőkutyákat és rendőrségi helikoptereket is bevetettek. Meg nem erősített hírek szerint egy használaton kívüli házban - feltehetően nyaralóban - találta meg a kislányt az ingatlan tulajdonosa. Az épületben volt az emberrabló is, de kiugrott az ablakon, és kereket oldott – írja az MTI.

Még Janukovics orvlövészeit is átadták

Kerekes András (Kijev) írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.12.29. 19:03

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP
Újabb jelentős lépés a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése érdekében: vasárnap a szemben álló felek fogságából összesen mintegy kétszáz ember szabadult, a bizonytalanság abból fakad, hogy a kijeviek foglyai közül többen, egyes hírek szerint 22-en nem kívánnak visszatérni a szakadárok által ellenőrzött területekre. A fogolycserében az e vonatkozásban normandiai négyesként emlegetett francia-német-orosz-ukrán csúcstalálkozón állapodtak meg december 9-én Párizsban. A részleteket a napokban véglegesítették a háromoldalú kontaktcsoport videokonferenciáján. Kijev és a szakadárok legutóbb három éve engedtek el kölcsönösen foglyokat, akkor több mint háromszázan szabadultak. A Bahmut és Horlivka közötti úton levő "Majorszk" ellenőrző-átengedő pontot már korábban lezárták, a területre csak hivatalos személyek léphettek be, újságírók sem kaptak engedélyt, de az ukrán Elnöki Hivatal élő video-közvetítésben számolt be a történtekről. A beszámolók megerősítették, hogy minden rendben zajlott, eltekintve egy apró incidenstől: a foglyokat szállító egyik busz véletlenül nekiment egy mikrobusznak, de senki sem sérült meg, és az anyagi kár is csekély. Kijevben vasárnapra virradóra aktivisták egy csoportja elzárta annak a börtönnek a kijáratát, ahol a 2014-ben megbuktatott Janukovics elnök belügyminisztériuma különleges erőinek néhány tagját őrizték, akik sokak meglepetésére a szabadulók közé kerültek. Ellenük ugyanis büntető eljárás folyik azzal a váddal, hogy a 2014-es majdani tüntetések idején a tömegbe lőttek. Őket most ki kellett csempészni a börtönből. Kiszabadult az a gazda, bizonyos Nikolaj Butrimenko is, aki a fegyveres konfliktus kezdetén elárulta a szakadároknak a kijevi kormányerők egyik különleges alegységének tartózkodási helyét: a rajtaütésben tíz ukrán katona vesztette életét. Nyolc évet kapott, de csütörtökön váratlanul szabadult, és fölkerült a kicserélendők listájára. A fölsorolás nem teljes. Ez a lista az ukrajnai belpolitikai kommunikációban valószínűleg heves vita tárgya lesz, Volodimir Zelenszkij elnök is kemény bírálatokra számíthat; egyelőre csak az eljáró bírákat érik dühös támadások. Két nagy közvélemény-kutató csoport néhány nappal ezelőtti együttes országos fölmérése szerint Zelenszkij változatlanul a legnépszerűbb ukrán politikus, 62 százalék fölött áll, kérdés, módosul-e ez, és melyik irányba. A rendezési folyamat következő állomása az újabb csapatszétválasztás a frontvonal három, ez idő szerint még titokban tartott pontján. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a minap azt fejtegette, hogy Volodimir Zelenszkijjel elérhető a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése, de Moszkva továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy Kijev kezdjen közvetlen tárgyalásokat a szakadárokkal. Ukrán részről ennek a követelésnek nem kívánnak eleget tenni.

Zöldekkel pótolják a szélsőjobbot: ilyen lesz az új Kurz-kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.29. 17:51
Kurz, mielőtt a Zöldekkel való tárgyalás elkezdődött volna
Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Ha a zöldpárt kongresszusán is elfogadják a kisebbik koalíciós partner szerepét, januárban felállhat az új osztrák kabinet.
A Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt és a zöldek szombat éjjel megegyeztek a hetek óta tartó koalíciós tárgyalásaikon. Ha a zöldek január 4-én a kongresszusukon is jóváhagyják a megállapodást, akkor jöhet az újabb Kurz-kormány. A zöldek a Strache-botrány után elbukó  jobboldali FPÖ-t váltják majd kisebbik koalíciós partnerként – írja az Index.
A lap felidézi, Ausztriában szeptember végén tartottak előrehozott parlamenti választásokat, miután a Heinz-Christian Strachéről kikerült ibizai videófelvételek után bukott a két évet fennállt néppárti-szabadságpárti koalíció. A választások két legnagyobb nyertese állapodott most meg egymással: Kurz kancellár pártja hat százalékponttal, 37 százalékra növelte a támogatottságát szeptemberben, a zöldek pedig 14 százalékkal, szavazatszámukat több mint megtriplázva kerültek vissza a szövetségi parlamentbe.
Az elmúlt napok és hetek intenzív tárgyalásai meghozták az eredményt. A célvonalat ugyan még nem értük el, de a koalíció előtt álló nagy akadályokat mindkét oldalról sikerült elhárítanunk

– kommentálta diplomatikusan a megállapodást Sebastian Kurz. Az elhúzódó koalíciós tárgyalások nem mentek könnyen.
Nem könnyű megállapodni valakivel, aki két évvel ezelőtt egy posztfasisztát nevezett ki belügyminiszterének.

– mondta a tárgyalásokról néhány hete a hírportálnak Thomas Waitz, az Európai Zöldek osztrák társelnöke, aki Kurzot mellesleg olyan opportunistának nevezte, akit csak a pénz és a hatalom érdekel. A kiszivárgó megállapodástervezet alapján az igazán fontos tárcákat szinte mind sikerült Kurznak a saját pártjának megtartania: a Néppártté lesz a külügy, a pénzügy, a belügy, a gazdasági, az oktatási és a mezőgazdasági tárca, míg a zöldek az igazságügy, az egészségügy és a szociális tárca mellett a környezeti és energiaügyeket is magába foglaló környezeti minisztériumot kapják meg.