Előfizetés

Mutatjuk a hatos lottó idei utolsó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.29. 16:47

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 52. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 1 (egy) 10 (tíz) 14 (tizennégy) 31 (harmincegy) 33 (harminchárom) 41 (negyvenegy) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 35 darab, nyereményük egyenként 429.840 forint; 4 találatos szelvény 2.073 darab, nyereményük egyenként 7.255 forint; 3 találatos szelvény 35.189 darab, nyereményük egyenként 1.665 forint.

Kemény mínuszokra és hóra is számíthatunk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.29. 16:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőn éjjel akár mínusz 12 fok is lehet, január első hétvégéjén pedig elszórt hózáporok várhatóak.
Hétfőn lesz a leghidegebb, utána ismét enyhül a hideg. A következő napokban száraz lesz az idő, a hétvégén lehet havas eső, hózápor - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek. Hétfőn alapvetően derült lesz az ég, majd a déli óráktól az északi megyékben változó vastagságú fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést. Csapadék nem lesz. A leghidegebb órákban többnyire mínusz 9 és mínusz 4 fok között alakul a hőmérséklet, de a hidegre hajlamos helyeken akár mínusz 12 fok is lehet. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 3 fok között alakul. 
Kedden, Szilveszter napján hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. Késő délutántól helyenként megerősödik a szél. Szilveszter éjszaka közepesen felhős, száraz, szeles, fagyos idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 6 és 0 fok között alakul, a Kisalföldön lesz enyhébb az éjszaka. Napközben plusz 2-10 fokig melegszik a levegő, a nyugati megyékben a magasabb, az északkeleti vidékeken az alacsonyabb értékekkel. Szerdán, január elsején sok lesz a napsütés, csapadék nem várható. A szél több helyen megélénkül, néhol meg is erősödik. A minimumhőmérséklet mínusz 6 és plusz 1, a maximumhőmérséklet plusz 3 és 7 fok között valószínű. Csütörtökre virradóra néhol pára, ködfoltok képződhetnek, amelyek a Tiszántúlon, északkeleten akár napközben is tartósan megmaradhatnak. Az ország nagyobb részén viszont a kevés felhő mellett sok napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás. A leghidegebb órákban mínusz 7 és mínusz 2, napközben plusz 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet, de a tartósan ködös tájakon hidegebb lesz. Pénteken is lehetnek ködfoltok, de napközben országszerte napos, száraz idő várható. A minimum hőmérséklet mínusz 7 és 0, a maximum hőmérséklet plusz 2 és 9 fok között valószínű. Szombatra főként északon képződhet köd. Legfeljebb néhol alakulhat ki havas eső, hózápor. A szél is nagyobb területen megerősödhet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 7 és plusz 1, a legmagasabb hőmérséklet plusz 1 és 7 fok között valószínű. Vasárnap hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de néhol előfordulhat hózápor, és több helyen megerősödik a szél. A minimum hőmérséklet mínusz 6 és 0, a maximum hőmérséklet 0 és plusz 4 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Foltosak, nyálkásak, de Karácsony Gergely megvédi őket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.29. 16:21
A foltos szalamandrák védelmében fog össze a II. kerület és a főváros vezetése
Fotó: Facebook/ Őrsi Gergely
A főpolgármester védetté nyilvánítaná a II. kerületi völgyet, így óvva meg 1800 foltos szalamandra lakhelyét a kiárusítástól.
Nem engedjük a “Szalamandra-völgyet” -üzente vasárnap Facebook-oldalán Őrsi Gergely. A II. kerületi polgármester azért fogalmaz ilyen határozottan, mert – mint tudomására jutott – a Nemzeti Vagyonkezelő építési telekként állt neki értékesíteni a budaligeti Alsó-Jegenye-völgy egyes részeit, ezzel szerinte veszélybe sodorva mintegy 1800 foltos szalamandra otthonát; mindezt ráadásul a foltos szalamandra évében, hiszen 2019 kétéltűje ez az állat volt.
Őrsi Gergely hozzátette, a Fővárosi Önkormányzat bevonásával egyeztetést kezdenek a helyi civilekkel a helyzet megoldásáról. Célja, hogy ellehetetlenítsék a konkrét beruházást, továbbá az érintett terület Natura 2000 besorolású védettséget kapjon, ami örökre megakadályozná a foltos szalamandrák életterének felszámolását.
Felvetése főváros részéről máris támogatásra talált – ez kiderül abból is, hogy bejegyzését megosztotta Karácsony Gergely főpolgármester, majd hozzátette: haladéktalanul megkezdik a terület védetté nyilvánítását és Szalamandra-völgyre való átnevezését.