Akasztásbiztos lesz a Nyírő új, kétmilliárdos pszichiátriai részlege

Publikálás dátuma
2019.12.25. 16:27
A kép illusztráció
Fotó: Népszava
Az ágyakat a padlóhoz rögzítik, de a pingpongasztalnak is bírnia kell a strapát a „High security" besorolású épületben.
Összesen 2,82 milliárdért vállalta a Laterex Zrt., hogy két épületszárnyat felújítanak, egyet pedig teljesen újjáépítenek a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (a továbbiakban Nyírő OPAI) területén. Ez 714 millió forinttal több az eredetileg tervezett árnál - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, vagyis a TED-ből. Az építkezés során felújítják a Nyírő OPAI pszichiátriai tömbjének 29 fürdőhelyiségét, valamint az épület teljes hűtési rendszerét, de több mint 2100 négyzetméteren felújítják, új nyílászárókkal és villamos és gépészeti rendszerrel látják el az addiktológiai épületet is.

Osztályon felüli elmeosztály

A legérdekesebb és legdrágább beruházás azonban az „Új építésű Magas biztonsági fokozatú pszichiátria- High Security” tömbje lesz, amit a régi épületszárny ledózerolása után, annak helyén húznak majd fel – itt mutatkozik a legnagyobb különbség a vélt és valós árak között, hiszen a Laterex 1,46 milliárd helyett 2 milliárd forintért építi meg az új tömböt. Az épület terveit a Napi.hu szerint egyébként 90 millióért készítette el a  új Puskás stadiont is tervező Középülettervező Zrt. (Közti).
A High Security-részlegben az ön- és közveszélyes pszichiátriai betegeket kezelik majd, és ennek megfelelően figyelnek a biztonságra is: a tender  szerint, az 1860 négyzetméteres hasznos alapterületű épületnek  teljes egészében vandál-, akasztás-, és szökésbiztos kialakításúnak kell lennie, vagyis a Laterex ehhez kell  majd igazítsa a belsőépítészeti és gépészeti kivitelezést.
Az ÁEEK vandálbiztos pingpongasztalokat, masszív, padlóba fúrt ágyakat rendelt meg a kivitelezőtől, hangsúlyozva, hogy nem lehet rés az ágy és padló, valamint az ágy és fal között.

A  tömbben ugyanakkor lesz majd tornaterem is, a betegek pedig kültéri fitneszeszközöket is használhatnak. Az óvatosság nem csak az eszközökre terjed ki: Németh Attila intézetigazgató egy februári sajtóeseményen elmondta, az itt dolgozó profi teamnél csak alapelvárás, hogy pszichiátriai szakápolók legyenek – meg is kell tudniuk védeni önmagukat, és profin kell kommunikáljanak, hogy az ápoltak ne váljanak agresszívvá. 

Minden munkát a Laterex vitt

Az uniós forrásból (az EFOP 2,7 milliárdos keretéből) is finanszírozott beruházásra az  Állami Egészségügyi Ellátó Központ írt ki pályázatot. A három részből tenderen minden esetben az állami megrendeléseken jól szereplő Laterex Zrt. futott be –mivel versenytársai (Berczel Hungary, Denco, EB Hungary Invest) hol formai hibát követtek el a pályázaton, hol egyszerűen magasabb árat kértek a győztesnél.
Szerző
Fotó: Erdős Dénes / Népszava

Mert a szegénység sorainak nincs vége - ételosztás, második nap

Miután kiseprűzték a belvárosból, az ételért állók sora nem lett rövidebb, csak kevésbé van szem előtt a Népligetben. Az első nap után a második is nagyon sűrű lett, áradtak a rászorulók, hogy az Ételt az Életért Alapítvány ebédje és élelmiszercsomagja legalább egy kicsit könnyebbé tegye a karácsonyt.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.12.25. 15:21

Hasad az ellenzéki összefogás Angyalföldön

Publikálás dátuma
2019.12.25. 14:13
Vaju Viktória, az MSZP XIII. kerületi, 9. választókörzeti képviselő-jelöltje (előtérben, balra), mellette Borszéki Gyula, az MSZP XIII. kerületi elnöke
Fotó: MSZP Angyalföld/ Facebook
Külön indít jelöltet a korábban szövetséges MSZP és a Momentum a XIII. kerület egyik körzetében, a Facebookon üzengetnek a pártok képviselői.
Március 1-jén időközi önkormányzati választás lesz Budapest XIII. kerületének 9. körzetében, miután az október 13-án megválasztott Kerpel-Fronius Gábor lemondott képviselői mandátumáról főpolgármester-helyettesi megbízása miatt. A Momentum december 10-én már bemutatta új jelöltjét, a 28 éves Polyák Krisztinát, aki elmondta, a kerületben azért fog dolgozni, hogy
  • minél több régi építésű társasház felújítását támogassa az önkormányzat
  • cseréljék le a macskaköves burkolatú utakat és tisztítsák meg az utcákat
  • illetve hogy a kisgyermekes családok számára több zöldövezetet és parkot hozzanak létre
Eközben azonban feszültség lett a Momentum és az MSZP helyi szervezete között – mutat rá cikkében a Mérce. Emlékeztetnek rá, hogy Kerpel-Fronius akkor azt írta Facebookon, Tóth József polgármester és a kerületi szocialisták a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtti estén erős nyomás alá helyezték, hogy a jelölés jogát adja át nekik. Ezt ő meg is tette, viszont a Momentum országos elnöksége felülbírálta döntését, és bár neki ez kellemetlen helyzet volt, egyetértett vele, reméli, az egyesült ellenzék beáll majd Polyák Krisztina mögé.
A kerületi MSZP erre reagálva még aznap az alábbit válaszolta:
„Megdöbbenve értesültünk, hogy a Momentum váratlanul, egyoldalúan véget vetett a tárgyalásoknak és a sajtón keresztül próbál nyomást gyakorolni a szövetségeseire. A mai napig biztosak voltunk abban, hogy tárgyalásos úton rendezni tudjuk a kialakult helyzetet. Ez a lehetőség a Momentum mai önkényes lépésével szertefoszlott.”

Úgy tűnik, azóta sem sikerült megegyeznie a két pártnak, ugyanis az MSZP december 23-án délután bemutatta saját képviselőjelöltjét. „Az MSZP szerette volna, hogy ismét közös jelöltet tudunk állítani, ezért tárgyaltunk és szóbeli megegyezés is létrejött. A Momentum Mozgalom országos központja ezt azonban felrúgta, és később megjelölte saját jelöltjét is. Így számunkra sem maradt más lehetőség, minthogy a kerület és a Lokálpatrióta Egyesület közös jelöltjét bemutassuk” – idézi a hírportál Borszéki Gyulát, az MSZP XIII. kerületi elnökét.
Jelöltjük a 28 éves Vaju Viktória, aki környezetvédelmi szakember, kerületi lakos és a Lokálpatrióta Egyesület tagja. Vaju elmondta, számára a környezetvédelem nem csak egy szakma, ez a szívügye is. 5 éve dolgozik a kerületben, az októberi választások alatt 4 kampányban vett részt, a lakókkal tartotta a kapcsolatot. „Támogatni fogom, hogy a Tatai úton parkoló legyen, hogy a megújuló energia felhasználásához a társasházaknak az önkormányzat adjon támogatást, valamint szeretném, ha a Reitter Ferenc utcán légszennyezést mérő eszköz lenne kihelyezve folyamatosan” – nyilatkozta a képviselőjelölt.
Szerző
Frissítve: 2020.01.01. 18:58