Macron lázálma: egy 64 éves nőnek még végig kell táncolnia egy balettelőadást

Publikálás dátuma
2019.12.25. 11:58

Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Persze a francia elnök nem a balerinákra utazik, a nyugdíjrendszert szeretné egységesíteni, de mintha nem törődne a járulékos veszteségekkel.
Fehér tütüben a Hattyúk tava egyes jeleneteit eltáncolva a párizsi operaház előtt tiltakoztak karácsony este balerinák Emmanuel Macron elnöknek a kedvezményes nyugdíjukat érintő tervei ellen. A Párizsi Szimfonikus Zenekar kíséretében a táncosok nézők százai előtt adták elő mintegy 20 perces rögtönzésüket, "A kultúra veszélyben van" feliratú molinók előtt. A párizsi balettművészek nyugdíjkedvezményei a 17. századig nyúlnak vissza. Ezek egyike, hogy 42 éves korukban öregségi nyugdíjba vonulhatnak, két évtizeddel korábban, mint egy átlagos dolgozó. Nyugdíjkedvezményüket veszély fenyegeti, ha bevezetik a nyugdíjrendszer egységesítésre vonatkozó és annak igazságosabbá tételére hivatott reformot, amelynek értelmében a dolgozók 64 éves korukban mehetnek nyugdíjba, és kiegyensúlyozzák a nyugdíjköltségvetést. "A klasszikus táncot nyolcéves korunkban kezdjük el. Kamaszkorunk végére már visszatérő bántalmaink vannak" - mondta Héloise Jocqueviel balerina. "Mire elérjük a 42 éves kort, már ízületi gyulladástól, csontkopástól, sérvektől szenvedünk, sőt egyes esetekben csípőprotézisünk van". "Negyvenkét évesen is nehéz megtartani a kiváló színvonalat, de 64 évesen lehetetlennek tűnik" - tette hozzá. A táncosok szintén részt vettek a közszolgálati dolgozók december 5. óta tartó sztrájkjában, a Comédie Francaise színészeivel együtt. Előadások tucatjai maradtak el. A párizsi operaház közölte, hogy közel nyolcmillió euróval (2,6 milliárd forint) csökkent a jegyárakból származó bevétele.
Szerző

Soros szinte nem is zsidó és a zsinagógát is kerüli - Trump embere odacsap

Publikálás dátuma
2019.12.25. 10:47

Fotó: Alex Edelman / AFP
Az amerikai elnök ügyvédje impeachment-eljárást akarta hitelteleníteni.
Rudy Giuliani, Trump amerikai elnök ügyvédje és tanácsosa sikerrel kiborította az amerikai zsidó közösséget, amikor durván nekiment Soros Györgynek, írja az index.hu. A mondás így hangzik: Soros szinte nem is zsidó, én inkább vagyok zsidó mint Soros. Nem is jár templomba, zsinagógába. Nem tagja egyik zsinagógának sem, nem támogatja Izraelt, Izrael ellensége.    Giuliani a New York magazinnak adott interjúban dobta le a "nem is zsidó" bombát, amikor arról beszélt, hogy az (azóta megindított) impeachment-eljárás előkészítő szakaszában Trump ellen valló Marie Yovanovitchot, az Egyesült Államok korábbi ukrajnai nagykövetét szerinte Soros irányítja a háttérből.
Szerző

Szabad szemmel: A szomszédban százezres tüntetések vannak, mert a jogállam több egy jól hangzó szónál

Publikálás dátuma
2019.12.25. 10:31

Romániában másként alakulnak a dolgok, mint a magyaroknál, lengyeleknél vagy cseheknél, akiknél a jelek szerint nem lehet feltartóztatni a sodródást a tekintélyuralom, az illiberális demokrácia felé, írja a Neue Zürcher Zeitung. Bukarestben viszont másként járnak az órák és az országban még sosem voltak jobbak a jogállam esélyei, mint napjainkban. A remények hosszú és kemény ellenállásból fakadnak, miután az utóbbi 20 évben kialakult egy olyan polgári társadalom, amely beveti magát a demokratikus viszonyok érdekében. Paradox módon ez összefügg a Ceausescu elleni „félforradalommal”. Az új állampolgári tudatot jól fémjelezték az idei és tavalyi tüntetések, a demokratikus erők jelentős erősítést kaptak a külföldön élő, több százezer román diaszpórától. Jelentős mozgalom bontakozott ki a jogállam megőrzéséért, miután azt kezdték lebontani a posztkommunista szociáldemokraták. A városi középrétegek, amelyek immár megjelentek a nagyobb vidéki településeken is, természetes szövetségest látnak az EU-ban. Sokan kezdettől fogva bizalmatlanul tekintettek az egymást váltó kormányokra, hiszen észlelték, hányan átmentették magukat a régi rendszer vezetői közül. Ráadásul jó páran közülük meg is gazdagodtak a törvénysértő privatizálások révén. Új fajta tiltakozási kultúra alakult ki, a szervezők a közösségi médián keresztül mozgósítanak. Nem ritkán 100 ezrek követelik a „2. forradalmat”, a demokratizálás folytatását, utasítják el a jogállam leépítését. Az idén azután sikerült kibillenteni a hatalomból a szociáldemokratákat, vezetőjük, Dragnea hivatali hatalommal való visszaélés miatt jogerős ítéletet kapott. Azért érdekes az összehasonlítás Magyarországgal és Lengyelországgal, mert a rendszerváltás mindkét államban csupán az ellenzékiek és népi mozgalmak által jóval korábban megindított fordulat lezárását jelentette. Ám ott most kétségessé vált a liberális demokrácia jövője. A rendszer Romániában sem szilárdult meg egyelőre, de a régi rezsim ellen vívott szívós harc megerősítette a polgári társadalmat. Így az most képes elhárítani a jogállam elleni támadásokat.
Szerző