Korrupció miatt hét év börtönre ítélték a román képviselőház volt elnökét

Publikálás dátuma
2019.12.24. 13:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bogdan Olteanu 1 millió eurót kapott azért, hogy egy üzletember emberét ültesse egy kormányzói székbe.
A Bukaresti Törvényszék befolyással való üzérkedés miatt hét év szabadságvesztésre ítélte kedden Bogdan Olteanut, a román képviselőház korábbi elnökét, az ítélet nem jogerős. A volt politikus ellen 2016-ban emelt vádat a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádirat szerint Olteanu 2008 júliusa és novembere között a román alsóház elnökeként
egymillió euró csúszópénzt fogadott el Sorin Ovidiu Vintu üzletembertől, hogy elintézze az üzletember emberének, Liviu Mihaiunak kinevezését a Duna-delta kormányzói tisztségébe.

Az ügyészség szerint a csúszópénzt egy ciprusi bankból utalták át egy amerikai vállalat bulgáriai számlájára, ahonnan három részletben vették ki készpénzben, és vitték el a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL), Bogdan Olteanu irodájába.
Az Evenimentul Zilei című jobboldali lap korábbi cikke szerint a 2008 szeptemberében kinevezett Mihaiutól két úszó benzinkút környezetvédelmi engedélyezését várta el Vantu, amit az új kormányzó mandátuma második hetében jóvá is hagyott. Vantut többször is elítéltek sikkasztásért és pénzügyi bűncselekményekért.
Bogdan Olteanu 2004 és 2006 között a Tariceanu-kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere volt, 2006 és 2008 között pedig a képviselőház elnöki tisztségét töltötte be. A liberális politikust 2009-ben a Román Nemzeti Bank alelnökévé nevezték ki. Tisztségből azután távozott, hogy a korrupcióellenes ügyészség 2016-ban eljárást indított ellene, majd letartóztatták.

Fülöp herceg elhagyhatta a kórházat

Publikálás dátuma
2019.12.24. 12:18

Fotó: Adrian Dennis / AFP
Hivatalos bejelentés kedden sem hangzott el arról, hogy milyen kezelést kapott a kórházban töltött négy nap alatt.
Távozott a kórházból kedden Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje. A 99. évében járó Fülöp herceg pénteken feküdt be a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházba, a Buckingham-palota tájékoztatása szerint elővigyázatossági okokból. Az udvar illetékese további részletek nélkül annyit árult el, hogy Fülöp egy régebben fennálló egészségi gond miatt, orvosa tanácsára vonult kórházba megfigyelés és kezelés céljából. A palota szóvivője hangsúlyozta, hogy a herceget nem a mentők vitték be, autóval utazott a gyógyintézetbe a Norfolk megyei Sandringhamből, a királyi család kelet-angliai téli rezidenciájáról, és a kezelést már korábban tervbe vették. Meg nem erősített brit sajtóértesülések szerint mindazonáltal Fülöp csak az út utolsó, londoni szakaszát tette meg autóval, Sandringhamből helikopterrel szállították az onnan 190 kilométerre lévő fővárosba. Hivatalos bejelentés kedden sem hangzott el arról, hogy Fülöp milyen kezelést kapott a kórházban töltött négy nap alatt. A herceg a szokásos szűk körű biztonsági kísérettel, gépkocsin hajtatott el a kórháztól, és vélhetően visszautazott Sandringhambe, így jelen lehet a szerdán esedékes hagyományos karácsonyi ebéden. A királyi család 1988 óta minden évben Sandringhamben tölti a karácsonyi ünnepeket. Ugyancsak szerdán hangzik el II. Erzsébet királynő karácsonyi üzenete az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség népeihez. Az előzetesen ismertetett részletek szerint a 93 esztendős uralkodó leszögezi, hogy az elmúlt egy év „meglehetősen rázós volt”, de a remény és a hit jegyében megtett kis lépésekkel át lehet hidalni régóta fennálló nézetkülönbségeket és mélyen gyökerező megosztottságokat is. A királynő a törvényerejű szokásjog alapján nyilvános megszólalásaiban soha nem nyilváníthat véleményt aktuális politikai kérdésekről, de egybehangzó keddi hírmagyarázatok szerint az uralkodó ezzel a megfogalmazással kétségtelenül a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát övező, gyakran ádáz politikai vitákra tesz egyenes utalást. A karácsonyi üzenetet még Fülöp kórházi kezelése előtt rögzítették, így erről II. Erzsébet királynő nem tesz említést. Fülöp herceg kórházi tartózkodásának okáról valószínűleg nem is lesz részletes hivatalos beszámoló, mivel az udvar a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi problémáiról. A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.
Szerző

Orkán erejű szél tombol a Tátrában, akadozik az áramellátás

Publikálás dátuma
2019.12.24. 12:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kisebb károk is keletkeztek, az egész ország területére riasztást adtak ki.
Orkán erejű szél fúj a Tátrában. Az imeteo.sk szerint már az alacsonyabban fekvő területeken is erős a légmozgás, a szélerősség 15-25 m/s között mozog, a hegyekben azonban durvább a helyzet – írja a parameter.sk. „A Chopokon több mint 118 km/órás szél (33 m/s) tombolt, ami orkánnak felel meg” – olvasható az imeteo.sk-n. A Lomnici-csúcson 35,3 m/s-os szélerősséget (127 km/óra) mértek. Viharos az idő a Sziléziai menedékháznál is (112,8 km/óra) 1672 méteres magasságban. Kisebb károk is keletkeztek, a régióban akadozik az áramellátás. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet riasztást adott ki az ország területére a viharos szél miatt. Lesznek területek, ahol emiatt hóátfúvások keletkezhetnek az utakon. Harmadfokú riasztás van érvényben a Poprádi, Liptószentmiklósi és Breznói járásban. 
Szerző
Témák
Tátra szél