Fülöp herceg elhagyhatta a kórházat

Publikálás dátuma
2019.12.24. 12:18

Fotó: Adrian Dennis / AFP
Hivatalos bejelentés kedden sem hangzott el arról, hogy milyen kezelést kapott a kórházban töltött négy nap alatt.
Távozott a kórházból kedden Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje. A 99. évében járó Fülöp herceg pénteken feküdt be a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházba, a Buckingham-palota tájékoztatása szerint elővigyázatossági okokból. Az udvar illetékese további részletek nélkül annyit árult el, hogy Fülöp egy régebben fennálló egészségi gond miatt, orvosa tanácsára vonult kórházba megfigyelés és kezelés céljából. A palota szóvivője hangsúlyozta, hogy a herceget nem a mentők vitték be, autóval utazott a gyógyintézetbe a Norfolk megyei Sandringhamből, a királyi család kelet-angliai téli rezidenciájáról, és a kezelést már korábban tervbe vették. Meg nem erősített brit sajtóértesülések szerint mindazonáltal Fülöp csak az út utolsó, londoni szakaszát tette meg autóval, Sandringhamből helikopterrel szállították az onnan 190 kilométerre lévő fővárosba. Hivatalos bejelentés kedden sem hangzott el arról, hogy Fülöp milyen kezelést kapott a kórházban töltött négy nap alatt. A herceg a szokásos szűk körű biztonsági kísérettel, gépkocsin hajtatott el a kórháztól, és vélhetően visszautazott Sandringhambe, így jelen lehet a szerdán esedékes hagyományos karácsonyi ebéden. A királyi család 1988 óta minden évben Sandringhamben tölti a karácsonyi ünnepeket. Ugyancsak szerdán hangzik el II. Erzsébet királynő karácsonyi üzenete az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség népeihez. Az előzetesen ismertetett részletek szerint a 93 esztendős uralkodó leszögezi, hogy az elmúlt egy év „meglehetősen rázós volt”, de a remény és a hit jegyében megtett kis lépésekkel át lehet hidalni régóta fennálló nézetkülönbségeket és mélyen gyökerező megosztottságokat is. A királynő a törvényerejű szokásjog alapján nyilvános megszólalásaiban soha nem nyilváníthat véleményt aktuális politikai kérdésekről, de egybehangzó keddi hírmagyarázatok szerint az uralkodó ezzel a megfogalmazással kétségtelenül a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát övező, gyakran ádáz politikai vitákra tesz egyenes utalást. A karácsonyi üzenetet még Fülöp kórházi kezelése előtt rögzítették, így erről II. Erzsébet királynő nem tesz említést. Fülöp herceg kórházi tartózkodásának okáról valószínűleg nem is lesz részletes hivatalos beszámoló, mivel az udvar a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi problémáiról. A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.
Szerző

Orkán erejű szél tombol a Tátrában, akadozik az áramellátás

Publikálás dátuma
2019.12.24. 12:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kisebb károk is keletkeztek, az egész ország területére riasztást adtak ki.
Orkán erejű szél fúj a Tátrában. Az imeteo.sk szerint már az alacsonyabban fekvő területeken is erős a légmozgás, a szélerősség 15-25 m/s között mozog, a hegyekben azonban durvább a helyzet – írja a parameter.sk. „A Chopokon több mint 118 km/órás szél (33 m/s) tombolt, ami orkánnak felel meg” – olvasható az imeteo.sk-n. A Lomnici-csúcson 35,3 m/s-os szélerősséget (127 km/óra) mértek. Viharos az idő a Sziléziai menedékháznál is (112,8 km/óra) 1672 méteres magasságban. Kisebb károk is keletkeztek, a régióban akadozik az áramellátás. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet riasztást adott ki az ország területére a viharos szél miatt. Lesznek területek, ahol emiatt hóátfúvások keletkezhetnek az utakon. Harmadfokú riasztás van érvényben a Poprádi, Liptószentmiklósi és Breznói járásban. 
Szerző
Témák
Tátra szél

Gyakorlatozás közben lezuhant egy Szu-57-es orosz vadászgép

Publikálás dátuma
2019.12.24. 11:39
Illusztráció
Fotó: Mikhail Voskresenskiy / AFP / Sputnik
A pilóta katapultált, a gép elvesztésén kívül más kár nem keletkezett.
Gyakorlatozás közben lezuhant egy Szu-57-es típusú, ötödik generációs orosz vadászrepülőgép Oroszország távol-keleti részén, a pilóta életben maradt – közölte kedden egy helyi tisztviselő. Az orosz Egyesült Repülőgépgyártó Vállalat (OAK) közleményben tudatta, hogy Komszomolszk-na-Amure város közelében érte baleset a Szu-57-est. A pilóta katapultált, a gép elvesztésén kívül más kár nem keletkezett. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet. A Szu-57-es típus, amely első repülőútját 2010-ben teljesítette, Oroszország legfejlettebb vadászgépe. A lopakodó kialakítású harci gép a legkorszerűbb eszközökkel és fegyverzettel van felszerelve. A Szuhoj-tervezőiroda azért fejlesztette ki ezt a két hajtóműves gépet, hogy versenyre keljen az Egyesült Államokban gyártott F-22 Raptor nehéz vadászbombázóval. A mostani az első balesete a Szu-57-es típusnak. A gépből eddig tízet gyártottak a Szuhoj Komszomolszk-na-Amure városában működő gyárában, hogy teszteljék és értékeljék harci képességeit. Két ilyen típusú gépet fegyverzetük tesztelésére Szíriába vezényeltek, amikor Oroszország katonai segítséget nyújtott a közel-keleti arab országnak. Az orosz légierő 76 ilyen vadászrepülőt rendelt meg, amelyeket 2028-ig kell leszállítani.
Szerző