Változatlan káosz a kukaholdingnál

Publikálás dátuma
2019.12.23. 17:52

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Idén 26 milliárd forint közpénzt igényelt a vitatott tevékenységű és kusza nyilvántartású állami kukaholding működőképességének fenntartása.
Ismét komoly számviteli bűvészmutatványokat sejtet a szemétszámlák beszedését végző, állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., közkeletű nevén a kukaholding több mint fél év késéssel, december 19-én leadott 2018-as üzleti beszámolója. Bátor pénzügyi műveletekre utal például, hogy míg a tavalyi eredmény már plusz 624 millió forintra jött ki, addig a saját tőke mínusz 3,7 milliárdról mínusz 23 milliárd forintra zuhant. Ráadásul, bár a mű tavaly is csak december 5-ére készült el, annak adatait idén teljesen újra kellett számolni, így a 2017-re jelentett eredeti, 3,8 milliárdos veszteség „potom” 20,7 milliárddal megnőtt. Amiként azt a könyvvizsgáló, a Moore Stephens K-E-S megjegyzi, ez szabályellenes és azonnali tőkepótlást igényel. A kiegészítő mellékletből kiderül, hogy az állami tulajdonos képviselője, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter ezt májusban egy 26 milliárdos közpénzinjekcióval rendezte is. A könyvvizsgáló december 12-i jelentésében tavalyhoz hasonlóan csak „korlátozó záradékot” adott ki. Ez arra utal, hogy bizonyos részletek megfelelőségéről nem tudtak meggyőződni. Az előzményekhez képest mégis mutatkozik némi javulás. Amiként arról beszámoltunk, a Moore Stephens K-E-S tavaly kifogásolta a kukaholding tevékenységének szabályozatlanságát, vagyonkezelési kereteit, üzleti modelljét, adatait, jogi megfelelőségét, belső ellenőrzését, elszámolását, az átvett adatok helyességét, teljességét, dokumentáltságát, a bérszámlázások ellenőrzését, a főkönyveket, az adatbázisokat, számlázásokat, az egyenlegközléseket, a bevétel megalapozottságát és a haszonanyagok „igen nagy bizalmi faktor melletti” kezelését. Így nem győződhettek meg teljes körűen a 2017-re eredetileg jelentett 86,2 milliárdos árbevételi és 43,6 milliárdos követelés-adat megalapozottságáról sem. A könyvvizsgáló idei értékelése szerint, bár e gondok „felszámolása megkezdődött”, a vevő- és követelésállományt most sem tudták teljes körűen áttekinteni. Mindazonáltal hosszan részletezik, mit nem tisztjük véleményezni. A jelentősen módosított - rontott - 2017-es adatokhoz képest a tavalyiak több soron további kedvezőtlen változást mutatnak. Így a követelésállomány 60 milliárd, az anyagjellegű ráfordítások 90 milliárd, a tartozások pedig 120 milliárd forintra rúgtak. December 18-án Bártfai-Mager Andrea elfogadta a beszámolót. Három éve az állami NHKV feladata a kukacsekk-befizetések begyűjtése és a bevételei visszaosztása a hulladék-elszállítást változatlanul végző önkormányzati vállalkozások számára.
Szerző
Témák
NHKV kukaholding
Frissítve: 2019.12.26. 20:31

Mostantól egyetlen tartozásról sem mond le a NAV

Publikálás dátuma
2019.12.23. 13:15

Fotó: Népszava
Változik a korábban behajthatatlannak tartott adósságok megnevezése is, az adózók újra számlájukon láthatják az elmaradás összegét.
Egy január 1-jétől hatályba lépő jogszabály-módosítás[1] miatt megváltozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a behajthatatlan tartozások nyilvántartása. Emellett a behajthatatlan tartozások elnevezése 2020. január 1-jétől „ideiglenesen eredménytelen végrehajtással érintett tartozásra” változik – jelentette be honlapján még pénteken az adóhivatal.
Mint emlékeztetnek rá, korábban behajthatatlannak az a tartozás számított, ami a NAV teljes körű végrehajtási eljárása ellenére sem térült meg. A NAV a behajthatatlan tartozásokat eddig elkülönítetten, úgynevezett letéti kartonon tartotta nyilván, és azokat ideiglenesen törölte az adózók adószámlájáról. 
A változások miatt 2020. január 1-jétől a NAV a korábbi behajthatatlan tartozásokat újra az érintett adózók adószámláin jeleníti meg, így az adószámlán valamennyi adózói tartozás egy helyen látszik majd.

Az adószámlán is újra látható összegek nem új tartozások, ezek az adóssal szemben folyamatosan fennálltak. Azok meg nem fizetettnek, végrehajtás alatt álló hátralékoknak minősülnek. A tartozás kiegyenlítéséről tehát minden érintettnek gondoskodnia kell. Azok akiknek van ügyfélkapujuk, néhány kattintással megnézhetik az adószámlájuk aktuális állapotát és a felkönyvelt összegeket. A fizetési nehézség esetén igénybe vehető fizetési kedvezményekről bővebb információ a NAV honlapján a 30. információs füzetben található - teszi hozzá a NAV portálja.
Szerző

Újabb 2,4 milliárdos ajándékot kapott az államtól, azaz az adófizetőktől a karácsonyfa alá a 4iG

Publikálás dátuma
2019.12.23. 12:50
4iG - illusztráció
Fotó: Koncz Márton / Népszava
A NER kedvenc informatikai cége csak decemberben 7,8 milliárdnál tart.
A 4iG Nyrt. nyerte a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség központosított közbeszerzését a Diákháló programban, több mint 2 milliárd forint értékben - közölte a 4iG hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Diákháló programba tartozó köznevelési és szakképzési intézmények vezetékes és vezeték nélküli hálózati fejlesztései projekt célja többek között a szakképzési intézmények feladatellátási helyeinek korszerű és egységes vezeték nélküli hálózati infrastruktúrájának kialakítása. A szerződés teljesítése három részből áll: központi gerinchálózat bővítése és kapcsolódó szolgáltatások teljesítése, POP helyszínek bővítése, valamint végponti CPE és kapcsolódó szolgáltatások teljesítése. A tájékoztatás szerint a közbeszerzési eljárás nettó összértéke 2 milliárd 382 millió 806 ezer forint.  Az abszolút NER-közeli, Mészáros Lőrinc egykori jobbkeze által tulajdonolt (azért maga Mészáros is résztulajdonos) cég csak decemberben már 5,4 milliárd forint összegben nyert el állami megbízásokat. Így aztán biztos nem fáj, hogy mégsem veszi meg T-Systemset.
Szerző
Témák
4iG Nyrt