Előfizetés

Itt egy gránát, ott egy akna: így kívánnak boldog karácsonyt a tűzszerészek

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.12.23. 14:06
Így kívánnak kellemes ünnepeket a honvédség tűzszerészei
Fotó: Facebook/ MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred
Kevés bombasztikusabb dolog van ünnepek előtt ennél a Facebook-bejegyzésnél.
Hátborzongatóan meghitt üdvözlőlappal kívánt mindenkinek kellemes ünnepeket az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, az Irinyi János Laktanyából. A kép középpontjában guggoló tűzszerész és aranyos mikulássapkás keresőkutyája sem vonja el a figyelmet arról, hogy a szoba gyakorlatilag tömve van (sejthetően hatástalanított) bombával – az ezred munkatársai hangulatos fényfüzérekkel futtatták be a föld alól kiásott repeszgránátokat, tüzérségi lövedékeket, harckocsi- és taposóaknákat. 
A kép arra is emlékeztet, hogy az ezred munkájának köszönhetően ezek a robbanótestek sem okozhatnak már tragédiát – ám a kiállítási darabok csak apróságok az idén talált gigabombákhoz képest. A tűzszerészek márciusban két, darabonként egytonnás bombát emeltek ki a Dunából Budafok mellett, a művelet idejére pedig négyezer embernek kellett elhagynia otthonát, szeptemberben pedig 700 házat kellett kiüríteni a Móricz Zsigmond közelében talált, 250 kilós amerikai légi bomba kiásása és hatástalanítása idejére. Ez az a harc, ami a jelek szerint soha sem érhet véget: évente még mindig 2500-szor riasztják itthon a tűzszerészeket a II. világháború pusztító öröksége maitt.

Kell hozzá néhány milliárd és jó média: így kell haverpártot építeni a fideszes polgármester szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.23. 13:09

Fotó: Facebook/Répás József
Répás József elmagyarázta, hogy lehet erős koalíciós partnere 2022-re a Fidesznek.
Kommunikáció, szlogenek, imázs – ezek azok a dolgok, amiket át kellene dolgozni. A mai tizen-, huszonéves generációt még nem nagyon érdekli a csok, a családalapítás, többségük inkább világot látni, tanulni szeretne – fejtegette a Magyar Hírlapnak Répás József, Kiskunlacháza fideszes polgármestere. A választáson kilenc év után befutó Répás meg kell újítani és a fiatalok számára is szimpatikussá kell tenni a Fideszt – különben 2022-ben könnyen újra úgy járhatnak, mint 2002-ben, és onnan nagyon nehéz lesz visszajönni. A megújulásról szóló gondolatok nem annyira újszerűek, azokat több fideszes is hangoztatta már – olyan merészen azonban talán egyik sem nyilatkozott a jövő kormánypárti politikai manővereiről, mint Répás tette, egy riporteri felvetésre.
A kérdező eljátszott a gondolattal, hogy a Fidesz-KDNP marad 2022-ben is a legjelentősebb politikus erő, ám nem marad meg a kormánytöbbsége – és kérdéses, hogy kivel tudna összefogni, vagy ha nincs létező ideális partner „hogyan lehet ezt a konstruktív politikai erőt felépíteni.”
„- Répás József: Egy párt létrehozása több milliárd forintba kerül, és kell hozzá egy nagyon jó médiaháttér. Azonban azt gondolom, két év alatt fel lehet építeni egy olyan politikai szervezetet is, amely 2022-ben öt-tíz százalékkal kvázi konstruktív szerepkörben ott tudna lenni az Országgyűlésben, és itt most nem az ellenzéki pártokra gondolok. –Magyar Hírlap: Vagyis a Fidesz–KDNP nem fog abba a hibába esni, mint a Jobbik? – Répás József: Aki jelen pillanatban funkcionálisan létezik, azt el kell felejteni, de ez egy szövetségi rendszer, amely sok, tradicionális történelmi pártot magában foglal. Lehet, hogy valamelyiknek kellene engedni egy kis levegőt.”

Hogy a nagyon is egyértelműen fogalmazó Répásra ezek után hogy tekintenek a Fideszben - unortodox útjelzőtábla lesz, vagy inkább szálka a pártvezetés szemében – az persze később fog kiderülni.

Döntött a bíróság: Polt Péternek vissza kell vennie a rendszerkritikus Facebook-posztjai miatt kirúgott ügyészt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.23. 10:14
Polt Péter legfőbb ügyész
Fotó: Népszava
Három bejegyzés miatt távolították el a 13 éve dolgozó jogászt. A bíróság kimondta, hogy ezt nem lett volna szabad.
Abszolút precedensértékű perben hoztak novemberben jogerős, másodfokú ítéletet a munkaügyi bíróságon. Először rúgtak ki ügyészt politikai jellegű Facebook-posztok miatt – 2018-ban –, így értelemszerűen először kellett ilyen ügyben egy sor fontos dolgot mérlegelnie a bíróságnak, és ítéletet hoznia - írja az Index. Az érintett, Pap Balázs 13 éve dolgozott ügyészként, ám a választások előtt, nem nyilvánosan közzétett Facebook-bejegyzései miatt Polt Péter legfőbb ügyész – a hírportál szerint Ibolya Tibor főügyész javaslatára – fegyelmi vétségre hivatkozva menesztette pozíciójából. Pap nem hagyta annyiban a dolgot és a munkaügyi bíróságon támadta meg a munkáltatói döntést.  
A bíróság jogerősen kimondta, hogy Pap kirúgása erősen eltúlzott döntés volt, ami mellőzte a fokozatosság elvét is.

Birkákat és ellenzéki üzenetet posztolt

Döntésük előtt alaposan megvizsgálták a kérdéses bejegyzéseket. Ezek egyike március 15-e kapcsán egy birkanyájat ábrázolt, az ügyész pedig hozzátette, hogy „A mai ünnepről ennyi fog megmaradni nekem. Itthon is maradtam, alszom, filmet nézek, elvagyok. Remélem jövő ilyenkor már kedvem lesz kimenni." A másik pedig az Orbán Lapjáról Kitiltottak Társasága Facebook-oldal bejegyzésének továbbosztása volt, melyen ellenzéki pártok logói szerepeltek, alattuk ezzel a felirattal: „Ha ezt a képet 1 millióan megosztjuk, akkor biztosan lesz összefogás! Itt az idő, most vagy soha!" A bíróság szerint ezek még beleférnek a véleménynyilvánítás szabadságába, Pap pedig magánemberként, konkrétan senkit sem sértve osztotta meg a bejegyzéseket. 

Kósa kiröhögése nem fért bele

A harmadik eset már a bíróság szerint is fegyelmi vétségnek minősült: Pap itt egy Kósa Lajosról szóló hírt osztott meg, ami arról szólt, hogy Kósa szerint valósnak tűntek a csengeri asszonytól kapott papírok, bár németül voltak. „„Nos, minden »vádlott« maga választja meg a védekezése sorvezetőjét, maximum kiröhögjük. Hajrá... Ja, és április 8." - tette hozzá az ügyész. A bíróság nem is az idézőjelbe tett vádlott szót kifogásolta, hanem azt, hogy Pap Balázs bejegyzéséből úgy tűnhet, az ügyészségen általános gyakorlat, hogy kiröhöghetik, kiröhögik az eljárás részvevőit. A kifogásolt három tartalomból tehát csak egy számított valódi fegyelmi vétségnek, ezért pedig még nem kellett volna kirúgni az ügyészt - állapította meg a bíróság.
Pap egyébként húszmillió forintos sérelemdíj reményében is pereskedett, a másodfokon eljáró testület azonban csak kétmillió forintos díj megfizetésére kötelezte az ügyészséget.

A Kúriához még fordulhatnak

Mivel az ítélet jogerős, a döntés ellen az ügyészség a Kúriához fordulhat. Az Index levélben érdeklődött a Legfőbb Ügyészségnél hogy , kommentálják-e a jogerős ítéletet, felvették-e már a kapcsolatot Pap Balázzsal a továbbfoglalkoztatás részletei miatt, a Kúriához fordulnak-e az ítélet miatt, illetve tervezik-e, hogy a precedensértékű ügy miatt esetleg módosítják az ügyészségi etikai kódexet. A vádhatóság jelezte, a jogerős bírósági ítéletet tiszteletben tartják és végrehajtják, de hogy a Kúriához fordulnak-e, arra egyelőre csak azt írták, a jogerős ítélet értékelése folyamatban van. A munkáltatói jogkört gyakorló fővárosi főügyész felvette a kapcsolatot dr. Pap Balázzsal, akinek az állásba való visszahelyezése folyamatban van – írták. A hírportál felvetette, volt-e már olyan eset, hogy az ügyészségtől menesztett ügyészt egy bírósági ítélet után vissza kellett venniük, válaszában az ügyészség azt írta, ilyen eset még nem fordult elő.