„Tök más testnevelésórát kell tartani egy fodrásztanulónak, mint egy gépészgyereknek”

Publikálás dátuma
2019.12.22. 18:02

Fotó: Shutterstock
A szakképzés átalakításáról hallgattak tájékoztatót pedagógusok, de nem sokáig bírták nevetés nélkül.
Az OktpolCafé nevű nyilvános Facebook-csoportban osztottak meg egy hangfelvételt, amelyen a felvétel közlője szerint Hafiek Andrea, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szak- és felnőttképzési főosztályvezetője hallható, amint pedagógusok előtt tart előadást a szakképzésre váró átalakításokról. A felvételen egyebek mellett arról beszél, hogyan sikerült rávenni a kormányt, hogy ne csak a szakoktatók, hanem a szakképző iskolákban közismereti tárgyakat oktató tanárok is kaphassanak béremelést. A hallottak alapján a kémia- és fizikatanárokkal nem volt gond, a testneveléstanároknál viszont nem volt egyértelmű a helyzet. Végül a következő érvelés győzött:
a testnevelésórák abból a szempontból szakmai órának minősülnek, hogy „tök más testnevelésórát kell tanítani egy fodrásztanulónak, mint egy gépészgyereknek”.

Az előadást hallgató pedagógusok közül többen már ekkor elkezdtek nevetni, mire a főosztályvezető úgy folytatta: mindez elsőre mókásnak tűnhet, de az ember hirtelen bele se gondol abba, hogy olyan szakmáknál, ahol az ujjak fontosak, nem a kosárlabda a legjobb sport, hogyha a diák állandóan eltörheti a kezét. Az sem mindegy, a különböző szakmákat tanuló diákoknak mely izmait erősítik ahhoz, hogy a szakmájukat jól tudják gyakorolni. A szakképzés átalakításáról itt és itt írtunk korábban.
Szerző

Ellenőrizze szelvényét, mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait!

Publikálás dátuma
2019.12.22. 17:03

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 51. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 5 (öt) 9 (kilenc) 17 (tizenhét) 30 (harminc) 37 (harminchét) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 62 darab, nyereményük egyenként 253.005 forint; 4 találatos szelvény 3.054 darab, nyereményük egyenként 5.135 forint; 3 találatos szelvény 44.481 darab, nyereményük egyenként 1.370 forint. 
Szerző
Témák
hatos lottó

Mégis átírják a Nemzeti alaptantervet

Publikálás dátuma
2019.12.22. 16:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tisztázta: a mostani Nemzeti alaptanterv lesz az új Nemzeti alaptanterv.
Az ellenzék, illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) „ellenzék által előretolt” elnökének politikai támadásaként értékelte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtöki bejelentésére érkezett reakciókat. A miniszter a Kormányinfón közölte: mégsem vezetik be jövőre a 2017 óta készülő új Nemzeti alaptantervet (Nat). A PDSZ és elnöke ezt elfogadhatatlannak nevezte, hiszen a jelenlegi, 2012-ben bevezetett korszerűtlen Nat kivezetéséről szakmai konszenzus van – s nem utolsósorban az új alaptanterv fejlesztésére már legalább 2,4 milliárd forintot elköltött a kormányzat. A PDSZ pénteken lemondásra szólította fel Kásler Miklós Emmi-minisztert, amire a szaktárca vasárnap úgy reagált: nem kell keseregni, mert a mostani, régi alaptanterv lesz az új alaptanterv is. Egészen pontosan azt írták: „lényeges koncepcionális változások” lesznek a Natban, a módosításokat a kormány a közelmúltban el is fogadta, 2020. szeptember elsején pedig életbe lépnek. Állítják: a Nat és a hozzá tartozó kerettantervek minden eddiginél modernebbek, korszerűbbek lesznek. Az Emmi szerint a Nat átalakítását széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés előzte meg, ám hogy pontosan kikkel egyeztettek az elmúlt több mint egy évben, azt nem lehet tudni. Az egyetlen új Nat-verzió, amit a közvélemény is megismerhetett, tavaly augusztusban jelent meg Csépe Valéria akadémikus-agykutató nevével fémjelezve. Ezt valóban lehetett véleményezni, de sok értelme nem volt, a kormány ugyanis gyorsan jelezte: a Csépe-féle Nat biztos, hogy nem fog életbe lépni. Majd felbérelték az antiszemita írókhoz vonzódó Takaró Mihály irodalomtörténészt, hogy tegye egy kicsit „hazafiasabbá” dokumentumot. A Nat sorsa azóta ismeretlen. Az Emmi viszont figyelmeztetett: mielőtt bárki „felelőtlenül” véleményt nyilvánít, várja meg, amíg felkerülnek a minisztérium honlapjára az új kerettantervek.  
Szerző
Frissítve: 2019.12.22. 20:04