Előfizetés

Ellenőrizze szelvényét, mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait!

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.22. 17:03

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 51. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 5 (öt) 9 (kilenc) 17 (tizenhét) 30 (harminc) 37 (harminchét) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 62 darab, nyereményük egyenként 253.005 forint; 4 találatos szelvény 3.054 darab, nyereményük egyenként 5.135 forint; 3 találatos szelvény 44.481 darab, nyereményük egyenként 1.370 forint. 

Mégis átírják a Nemzeti alaptantervet

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.12.22. 16:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tisztázta: a mostani Nemzeti alaptanterv lesz az új Nemzeti alaptanterv.
Az ellenzék, illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) „ellenzék által előretolt” elnökének politikai támadásaként értékelte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtöki bejelentésére érkezett reakciókat. A miniszter a Kormányinfón közölte: mégsem vezetik be jövőre a 2017 óta készülő új Nemzeti alaptantervet (Nat). A PDSZ és elnöke ezt elfogadhatatlannak nevezte, hiszen a jelenlegi, 2012-ben bevezetett korszerűtlen Nat kivezetéséről szakmai konszenzus van – s nem utolsósorban az új alaptanterv fejlesztésére már legalább 2,4 milliárd forintot elköltött a kormányzat. A PDSZ pénteken lemondásra szólította fel Kásler Miklós Emmi-minisztert, amire a szaktárca vasárnap úgy reagált: nem kell keseregni, mert a mostani, régi alaptanterv lesz az új alaptanterv is. Egészen pontosan azt írták: „lényeges koncepcionális változások” lesznek a Natban, a módosításokat a kormány a közelmúltban el is fogadta, 2020. szeptember elsején pedig életbe lépnek. Állítják: a Nat és a hozzá tartozó kerettantervek minden eddiginél modernebbek, korszerűbbek lesznek. Az Emmi szerint a Nat átalakítását széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés előzte meg, ám hogy pontosan kikkel egyeztettek az elmúlt több mint egy évben, azt nem lehet tudni. Az egyetlen új Nat-verzió, amit a közvélemény is megismerhetett, tavaly augusztusban jelent meg Csépe Valéria akadémikus-agykutató nevével fémjelezve. Ezt valóban lehetett véleményezni, de sok értelme nem volt, a kormány ugyanis gyorsan jelezte: a Csépe-féle Nat biztos, hogy nem fog életbe lépni. Majd felbérelték az antiszemita írókhoz vonzódó Takaró Mihály irodalomtörténészt, hogy tegye egy kicsit „hazafiasabbá” dokumentumot. A Nat sorsa azóta ismeretlen. Az Emmi viszont figyelmeztetett: mielőtt bárki „felelőtlenül” véleményt nyilvánít, várja meg, amíg felkerülnek a minisztérium honlapjára az új kerettantervek.  

Az országos főrendőr megköszönte a kitartást, de nem teszi zsebre az állomány nevében írt választ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.22. 16:12

Fotó: Police_hu / Instagram
Az év vége közeledtével óhatatlanul is számot vet az ember.
Balogh János országos rendőrfőkapitány levelét megírta, ezzel letudva a vezetők év végi ünnepekkor szinte kötelező általános gyakorlatát. Annak rendje és módja szerint megköszönt az állománynak mindent, a levél szerint minden szép és jó. Mint írta, tovább javult a rendőrség társadalmi és szakmai megítélése, és kitért arra is, hogy
"hazánk továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb országa".

Persze vannak még elérendő célok - tette hozzá a főrendőr. Az ünnepi sorokat itt tudják elolvasni. A Zsaruellátó nevű Facebook-oldalon aztán megjelent egy válaszlevél, amit a főkapitánynak címeztek, és "Az ön állománya" aláírással láttak el. Mielőtt azonban nekilátnak elolvasni, jó ha tudják: van olyan rendőr, aki idén 29 napnyi túlmunkát gyűjtött be, és jövőre tovább romlik majd a helyzet - mindez annak köszönhető, hogy az állomány egyre csak fogy. Az már csak hab a tortán, hogy a válaszlevél írója szerint ő azt a FÉG PA–63-as pisztolyt használja szolgálatban, amit a nagyapja a nyugdíjba vonulásakor adott le 1972-ben. Íme, a teljes válaszlevél: