Új információk derültek ki a fővárosi álláskeresők ingyenes utazásáról

Publikálás dátuma
2019.12.19. 00:00
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Közölték, hogy pontosan hol, mikor és milyen okmányok bemutatásával igényelhető a bérlet.
A Fővárosi Közgyűlés díjmentes utazási lehetőséget biztosít a nyilvántartásba vett budapesti álláskeresők számára. Az ehhez szükséges díjmentes bérletet 2020. január 1-jétől lehet kiváltani havi rendszerességgel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bérletpénztáraiban és ügyfélközpontjaiban – tudta meg lapunk a közlekedési társaságtól. A Fővárosi Közgyűlés 2019. december 11-i döntése azokra vonatkozik, akik budapesti állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és Budapest Főváros Kormányhivatala illetékes kerületi hivatalában álláskeresőként nyilvántartásba vannak véve. A jogosultság igazolására az illetékes kerületi hivatalok – kifejezetten az ügyfél kérésére – egy erre a célra használható hatósági bizonyítványt állítanak ki. Az új, „álláskeresők havi bérlete” a BKK bérletpénztáraiban és ügyfélközpontjaiban kérhető a hatósági bizonyítvány, egy személyazonosításra alkalmas okmány  és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásával. (A bérlet kiváltásához szükséges hatósági bizonyítványt minden hónapban újra meg kell igényelni Budapest Főváros Kormányhivatala illetékes kerületi hivatalában, egészen addig, amíg az álláskeresési időszak tart.) A jogosultság igazolása után a bérletért nem kell fizetni. A hatósági bizonyítvány kiállítását már 2019 decemberében is lehet kérni, azonban a bérlet 2020. január 1-jétől váltható a BKK bérletpénztáraiban és ügyfélközpontjaiban.    A bérletet elővételben nem, csak a kiváltás napján kezdődő érvényességgel lehet megvásárolni, továbbá a bérlet cseréje nem lehetséges. Az álláskeresők havi bérletének kiváltásához 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítvány mutatható be, amelyre az értékesítők ráírják a bérlet kiváltásának tényét. A bérlet pótlására nincs lehetőség, egy hónapon belül több hatósági bizonyítvány bemutatása esetén sem.   
Szerző
Frissítve: 2019.12.19. 14:47

330,83 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.12.18. 18:40

Fotó: Shutterstock
Gyengült a forint árfolyama szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Az euró jegyzése a kora reggeli 330,19 forintról este hat órára 330,83 forintra kúszott fel. A dollárt és a svájci frankot szintén magasabban jegyezték este a kora reggeli árfolyamnál. A dollárt 296,56 forint után 297,75 forinton jegyezték este, a svájci frankot pedig 302,04 után 303,24 forinton.
Szerző

4,7 milliárdot vesz el a kormány a közmunkásoktól, a TEK és a rendőrség kapja meg

Publikálás dátuma
2019.12.18. 18:01

Fotó: Népszava
Rendezvények biztosítására kell a pénz az erőszakszervezeteknél.
A friss Magyar Közlönyben fedezte fel a Privátbankár azt a kormányhatározatot, ami szerint a jövő évi költségvetés Start-munkaprogramra, ismertebb nevén közmunkára fordítandó keretéből egy komolyabb összeget irányítanak át a rendőrséghez és a Terrorelhárítási Központhoz. A kormány indoklása szerint a lépésre különféle rendezvények rendészeti biztosítása miatt van szükség. A lap azt írja, a közmunkaprogram-keretből az intézkedés értelmében a TEK 764 millió forintot, a rendőrség pedig 3,9 milliárdot kap meg, így
összesen 4,7 milliárd forintot csatornáznak át az erőszakszervezetekhez.

A feladat azonnali elvégzésével Orbán Viktor Varga Mihály pénzügyminisztert és Pintér Sándor belügyminisztert bízta meg. A cikk szerint a 4,7 milliárd átcsatornázása beleillik a trendbe, a közmunkára fordítható költségvetési kiadásokat ugyanis a kormány az elmúlt években elkezdte intenzíven lefelé faragni. Emlékeztetnek: a terület finanszírozásának csúcséve 2016 volt, akkor 340 milliárd volt az előirányzat, ez egy évvel később 325-re csökkent, majd jött a nagy zuhanás, 2018-ra 225 milliárd forintot terveztek be. Idén 180 milliárdot lehetett e célra fordítani, a 2020-as előirányzat pedig már csak 140 milliárd - volt eddig, most 4,7-tel ennél is kevesebb lett. Jövőre egyébként mintegy 100 ezer személy foglalkoztatását fedezné a kormány a 140 milliárd forintból. Lapunk múlt héten írta meg, hogy a közmunkából kiesők jó része azonban - a kormány reményeire rácáfolva - nem a munkaerőpiacra talál vissza, hanem eltűnik a szegénység bugyraiban. 
Szerző