Megtört gyermekek Európa kapujában

Publikálás dátuma
2019.12.18. 19:38

Fotó: LOUISA GOULIAMAKI / AFP
Áldatlan állapotok uralkodnak a görög szigeteki menekültszállásokon. A 2 ezer férőhelyesre tervezett leszboszi Moria táborban már csaknem 18 ezren zsúfolódtak össze.
 Az elszállásolt menedékérők nagyjából harmada kiskorú, akiket különösen megviselnek a nyomorúságos életkörülmények. Angela Modarelli az Orvosok Határok Nélkül gyerekpszichológusa a BBC-nek azt nyilatkozta: egyre több kiskorú tesz kárt magában. A túlzsúfoltság oka, hogy az elmúlt félévben a 2015-ös menekültválság óta nem látott mértékben érkeztek a menedékkérők Görögországba - csak idén 71 ezren jutottak be illegálisan útvonalakon. Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök a múlt héten azt mondta, hogy az ország elérte teljesítőképessége határait. A jobboldali kormányfő azt kérte Németországtól és az Európai Unió többi tagállamától, hogy segítsenek és vegyék át a menekülttáborok összezsúfolódott emberek egy részét. Az ENSZ adatai szerint Görögországban jelenleg 90 ezer menedékkérő tartózkodik. Az athéni kormány arra számít, hogy a migrációs nyomás nem fog csökkenni és jövőre még nagyjából 100 ezer menedékkérő érkezhet Törökországból.

A bécsi balettiskola brutális oktatási módszerekkel dolgozott: testi fenyítés a próbákon, dohányzás éhség ellen

Publikálás dátuma
2019.12.18. 17:42
Növendékek a bécsi operabálon
Fotó: HANS PUNZ / AFP
A gyerekekkel szembeni visszaélések ellen pedig csak látszatintézkedéseket vezettek be.
Az osztrák kormány idén áprilisban állított fel egy bizottságot az Ausztria vezető balettakadémiáján zajló durva oktatási módszerekkel és egy állítólagos szexuális zaklatással kapcsolatos jelentések nyomán - írj az MTI. A magyar állami hírügynökség erre nem tér kis, de a Guardian 2019. áprilisi cikke - még a kormány vizsgálatának megkezdése előtt - arról számolt be, hogy a neves iskola hallgatóit két tanár fizikailag, mentálisan és szexuálisan is bántalmazta. „Történtek elfogadhatatlan dolgok” - mondta akkor az operaház igazgatója, Dominique Meyer, miután az osztrák Falter magazin a hallgatókkal és a személyzettel készített interjúk alapján részletes tényfeltáró anyagot tett közzé az iskolában tapasztalható visszaélésekről. A cikk szerint az akadémia hallgatóit rendszeresen 
  • megütötték,
  • megrúgtak,
  • véresre karmolták,
  • hajuknál fogva ráncigálták
  • és testüket szidva alázták meg.
Miután pedig a gyerekek nem kaptak sem pszichológiai, sem táplálkozási tanácsokat, néhányuknál bulimia és anorexia alakult ki.

Az intézmény igazgatója még áprilisban azt mondta, hogy az egyik tanárt már két évvel ezelőtt figyelmeztették, őt idén el is bocsátották, és azt ígérte, hogy átfogó intézkedéseket vezetnek be. A kormány által felállított testület kedden közzétett végső jelentése azonban nyomát sem találta a főigazgató ígéreteinek. A jelentés azzal kezdődik, hogy a bécsi Állami Operaház égisze alatt működő iskola semmilyen írott kritériumokkal nem rendelkezik az alkalmazottak kiválasztására vagy a diákok egészségi problémáinak kezelésére vonatkozóan.
"Egyes beszámolók szerint a hallgatóknak azt tanácsolták, hogy kezdjenek dohányozni, mert az tompítja az éhségérzetüket"

- mondta Susanne Reindl-Krauskopf, a bizottság elnöke.

Hozzátette: a diákok megszólításakor a vezetéknevükhöz hozzámondják a ruhaméretüket is, hogy így hangsúlyozzák a testsúlyukat, és a próbák során fizikai bántalmazást is alkalmaznak náluk. Megállapították, hogy a "gyerekek jóléte veszélyben van", azért is, mert az intézmény nem szentel kellő figyelmet az előadások, a próbák és az iskolai teljesítmény miatt rájuk nehezedő nyomás egészére. A vizsgálatból kiderült az is, hogy
a bécsi operaház francia balettigazgatója, Manuel Legris évente mindössze pár alkalommal látogat el az iskolába, amelynek irányításával megbízták.

Dominique Meyer az opera táncosaival pózol
Fotó: HANS PUNZ / AFP
Az 1771-ben alapított balettakadémiának, amelynek egykori hallgatói közül ma sokan a londoni Királyi Balettben és a New York-i American Ballet Theatre-ben táncolnak, jelenleg nagyjából 130 diákja van, a 10 és 18 éves kor közötti fiatalok csaknem 80 százaléka külföldről érkezett. Arra a kérdésre, miszerint javasolná-e a szülőknek, hogy az intézménybe írassák a gyerekeiket, Reindl-Krauskopf azt válaszolta, hogy míg a Bécsben élő szülők tudják pótolni az iskola hiányosságait az orvosi és pszichológiai szolgáltatások terén, addig a külföldön élőknek erre nincs lehetőségük. "Nekik azt javasolnám, hogy gondolják újra a dolgot" - mondta Reindl-Krauskopf, hozzátéve, hogy az intézmény ügyvezető igazgatóját, Simona Noja-Nebylát egy "új és innovációra nyitott vezetőre" kellene lecserélni. A bécsi Állami Operaház a jelentésre reagálva hangoztatta, hogy április óta számos lépést tett a helyzet javítása érdekében. A dalszínház a diákok mentális és fizikai egészségének megóvását segítő program kidolgozásába kezdett és csökkentette a hallgatók előadásainak számát. "A gyerekek és a fiatalok jóléte számunkra elsődleges szempont" - húzta alá közleményében az intézmény.
A bizottság jelentésében említést tesz a fejlesztésekről, amelyeket ugyanakkor olyan szedett-vedett intézkedéseknek nevez, amelyeket nem a diákok érdekeinek szem előtt tartása vezérelt, hanem hogy jó képet fessenek az intézményről.

Szerző

Elítélte az EP a „melegmentes” övezetek létrehozását

Publikálás dátuma
2019.12.18. 14:16

Fotó: Beata Zawrzel / AFP
Magyarországot is a negatív példák között említi az európai parlamenti állásfoglalás, amely elítéli az LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális) személyekkel szembeni nyilvános megkülönböztetést és gyűlöletbeszédet, valamint az úgynevezett „LMBT-mentes övezetek” létrehozását Lengyelországban.
A szerdai szavazáson nagy többséggel jóváhagyott határozatba egy módosító indítvány megszavazásával került bele „az LMBTI-központok ellen több tagállamban, például Magyarországon elkövetett támadások”, illetve a Magyarországon is tapasztalható „homofób gyűlöletbeszéd” elítélése. Emlékezetes, hogy nyáron az Auróra közösségi házban, illetve egy belvárosi kávézóban történtek incidensek egy Pride-rendezvényen. Az állásfoglalás külön kitér arra, hogy 2019 eleje óta Lengyelországban több mint 80 esetben fordult elő, hogy régiók, járások vagy települések olyan határozatokat fogadtak el, amelyekkel „LMBTI-ideológiától” mentesnek nyilvánították magukat, illetve „regionális családjogi chartákat” fogadtak el, amelyek arra szólítják fel a helyi önkormányzatokat, hogy tartózkodjanak az LMBTI-személyek és közösségek bárminemű támogatásától. A parlament a jogaikat támadó összes döntés visszavonását követeli a lengyel hatóságoktól. Az EP-képviselők a határozatban aggodalmuknak adnak hangot, hogy az állam és az állami tisztviselők, valamint a politikusok Unió-szerte egyre több verbális támadást intéznek az LMBTI-személyek ellen. Véleményük szerint mind nagyobb teret nyer a velük szembeni nyilvános megkülönböztetés és gyűlöletbeszéd. Ezért felkérik az Európai Bizottságot és a kormányközi EU Tanácsot, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt vessenek be az unió értékekeket súlyosan sértő magatartás és cselekedetek megelőzésére és szankcionálására, a kötelezettségszegési eljárások indításától kezdve a 7. cikkelyes eljárás aktiválásáig. Emellett felkérik a Régiók Bizottságát, mint az unióbeli helyi és regionális hatóságok képviselőjét, hogy mérlegelje, milyen válaszlépések lehetségesek az „LMBT-ideológiától” mentes övezetek lengyelországi kialakítására.