Előfizetés

Oroszul beszélő űrhajóst keres a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.18. 11:52

Fotó: NASA
Akár 10 milliárd forintot is költenének Farkas Bertalan utódjának kiképzésére, az esélyesek nyílt pályázaton jelentkezhetnek a misszióra.
Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Ferencz Orsolya szerint egyáltalán nem számít drágának 10 milliárd forintot költeni a következő években arra, hogy 2024-25-ben magyar űrhajós mehessen a világűrbe, és nyílt pályázatot hirdetnek a kutató-ausztronauta feladatkör betöltésére – írja a hvg.hu. Ferencz Orsolya az ATV-ben és a HírTV-ben is vendég volt, a magyar-orosz űrkutatási projektek elindításáról, valamint a Nemzetközi Űrállomásra 2024-2025-ben felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának megkezdéséről beszélt.
Szerinte az egész magyar tudományos élet jelentősen profitálhat az Oroszországgal közösen indított űrkutatási programból, amelyre „Magyarország az űrtechnológia terén elért kiemelkedő eredményei alapján kapott lehetőséget. A Nemzetközi Űrállomás élettartalma alatt csak néhány száz űrhajósnak adatik meg az, hogy ott dolgozhasson, így óriási dolog, ha valaki bekerül ebbe a klubba.” Azt is elmondta Ferencz, hogy „az űrkutatás egyik pillére az emberes űrrepülés és az űrállomás nem egy luxusjátszótér és egy hullámvasút keveréke, hanem egy olyan kutatólaboratóriumról van szó, amiből az egész emberiségnek ez az egy darab van, ahol olyan körülmények uralkodnak, ami a Földön elvileg sincs, tehát olyan kísérleteket és folyamatokat lehet ott vizsgálni, amiket a földfelszínen elvileg sem.”
Ebbe a laboratóriumba összesen néhány száz tudós tud bejutni, évente 9-10, maximum 15, vagyis – mint a politikus fogalmazott – ebbe a klubba tartozni óriási dolog.

Ferencz a Blikknek azt mondta: nyíltan tervezik meghirdetni az űrbe vágyó tudósoknak a lehetőséget. Azt fontos tudni, hogy a Roszkozmosz elég szigorú feltételeket támaszt a jelentkezéshez. Jó, ha az embernek van diplomája, az sem baj, ha több, például orvosi, természettudományos vagy mérnöki területről. Elengedhetetlen követelmény az orosz nyelv ismerete. Aki felmegy az űrbe, mindenképpen egy elit csapathoz fog csatlakozni, és ennek megfelelő lesz a kiválasztás folyamata is.

Hiába a tiltakozások, Áder aláírta a tb-törvényt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.18. 11:51
Képünk illusztráció
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP
„A törvény alapos áttanulmányozása után kijelenthetem, hogy nem a törvény szégyenteljes” – közölte a köztársasági elnök.
A köztársasági elnök szerdán elrendelte a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvény kihirdetését, melyet még december 11-én fogadott el az Országgyűlés – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

„Nem a törvény szégyenteljes”

A közleményben az áll: „Az elmúlt napokban élénk vita alakult ki az új rendelkezések társadalmi hatásáról. Néhányan azt vizionálták, hogy 700.000 ember »eshet ki« az egészségügyi ellátó rendszerből. Mi az igazság? Az új szabályozás alapján – úgy, mint eddig – teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult minden kiskorú, minden tanuló, minden nyugdíjas és minden biztosított munkavállaló. A hatályos törvények ma is biztosítják a szociálisan rászorultak, hajléktalanok egészségügyi ellátását. Ezen a most elfogadott törvény nem változtatott. A törvénymódosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést. Erre továbbra is – úgy, mint eddig – mindenki jogosult marad. Miért indokolt a törvénymódosítás? Az elmúlt időben jelentősen nőtt azoknak a száma, akik – közülük nem kevesen szándékosan – nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot. De az egészségügyi szolgáltatást igénybe vették. Ez igazságtalan és méltatlan a járulékot becsületesen fizető honfitársainkkal szemben. Ezért az új törvény úgy rendelkezik, hogy azok a személyek – és csak azok –, akik a jövőben szándékosan nem fizetnek egészségügyi szolgáltatási járulékot, az egészségügyi szolgáltatást csak akkor vehetik igénybe, ha tartozásukat rendezték. Ugyanakkor a sürgősségi ellátásra a tartozásukat még ki nem fizető polgárok is jogosultak. Néhányan azt mondták a törvényről, hogy szégyenteljes. A törvény alapos áttanulmányozása után kijelenthetem, hogy nem a törvény szégyenteljes, hanem azok magatartása, akik – különösen advent idején – indokolatlanul keltenek félelmet az emberekben. Mindezekre tekintettel a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését.

Kiakadtak a törvény elfogadásán

Karácsony Gergely kedden közölte, hogy egyetért a Magyar Orvosi Kamara és a szakszervezetek álláspontjával, az ellenzéki pártok kritikájával: a tb-törvény indokolatlanul és meggondolatlanul sok ezer magyar családot sodorhat nagyon nehéz helyzetbe. A főpolgármester ezért Áder Jánoshoz fordult, levélben kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a tb-törvényt. Azzal érvelt, hogy súlyosan aránytalan az a szankció, amely egy 25.000 forintot sem elérő közteher-tartozást akár milliós nagyságrendű egészségügyi kiadás kiterhelésével kíván sújtani. Különösen aggályos, hogy azt, aki megcsúszik a tb-fizetéssel, még csak nem is figyelmeztetik a rá váró következményekre. Az elfogadott törvény alapján ráadásul még egy olyan banális tévedés is, mint a rossz számlára való utalás, családok anyagi megrendüléséhez vezető következménnyel járhat. A főpolgármester szerint alkotmányjogi szempontból az elfogadott szabályozás komolyan felveti a szankció aránytalanságára figyelemmel az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésének sérelmét, illetve át nem gondolt társadalmi következményekkel járhat.

Botrány a honvédiskolában: a rendőrség nem lát bűncselekményt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.18. 11:04

Fotó: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium
Szép csendben lezárták a nyomozást, mintha meg sem történt volna az országos felháborodást kiváltó eset.
Rákérdezett a hvg.hu, hogyan alakult a rendőrségi vizsgálat, amit a debreceni kadétiskolában szexuálisan zaklatott újonc diák ügyében indítottak. A portál korábbi cikke nyomán lapunk is beszámolt a nagy port felkavaró esetről, mely során kegyetlen beavatási „tréfaként” egymás lefogásával, lekötözésével szórakoztak a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola tizenéves diákjai. A cikk szerint
ez annyira elfajult egy éjszaka, hogy amikor bizarr „játékban” egy 9.-es fiú került sorra, fajtalanságot követett el rajta egy idősebb társa, valamilyen tárgyat erőszakolt végbelébe.

Mint most a hírportál írja, az ügyet már csendben lezárta a vizsgálattal megbízott Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság. A lapnak küldött válaszukban arra hivatkoztak, hogy
az általuk „beszerzett adatok alapján bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható”.

A portál felidézi: Kósa Lajos most nyáron egyszer már próbálta megmagyarázni az ügye. A fideszes politikus az addigra már vizsgálatot indító honvédelmi bizottság elnökeként azt állította, hogy a bentlakásos Kratochvil Károly Honvéd Középiskola kollégiumában zajló eset nem szexuális zaklatás, hanem csak bántalmazás volt. Hogy a hatósági válasz mennyire sántít, azt jól jelzi, hogy a botrány kirobbanása után a kadétiskolás esetet zárt ülés keretében vizsgálta az Országgyűlés honvédelmi bizottsága, az ügy részleteit pedig 10 évre titkosították; nem mellesleg öt diákot eltávolítottak az érintett honvédiskolából. A történtek miatt a Honvédelmi Minisztérium tett feljelentést, igaz, csak hónapokkal a történtek után.