Fertőzés a szociális otthonban: átestek a szűrésen a gondozottak és a dolgozók

Publikálás dátuma
2019.12.17. 15:19

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Minden gondozott és dolgozó átesett szombaton az MRSA-szűrésen a bázakerettyei szociális otthonban, tudta meg lapunk helyi forrásokból – hivatalos helyről nem erősítették meg információnkat –, a szűrés eredménye a hét végére lehet meg.
Mint arról elsőként a Népszava beszámolt, a zalai település pszichiátriai betegeket ellátó szociális otthonában tavaly augusztusban diagnosztizáltak először MRSA-fertőzést, s azóta többször is visszatért a betegség, ám erről december elejéig az otthon vezetése nem tájékoztatta sem a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság zalai kirendeltségét, sem a településen élőket. A december eleji közmeghallgatáson Varga István háziorvos, egyben az otthon orvosa beszámolójából derült ki, hogy komoly problémákkal küzd az intézmény, ahol azóta az SZGYF megyei kirendeltségének vezetője, Györe Edina teljes látogatási és kijárási tilalmat rendelt el, emellett az épületen belül elkülönítették a betegeket.
Györe Edina tájékoztatása szerint az otthonban 160 pszichiátriai beteget gondoznak – a szervezeti és működési szabályzat 144 főre ad amúgy engedélyt -, az intézmény szakmai létszáma 102 fő. A kirendeltség-vezető arra a kérdésünkre nem válaszolt, igaz-e, hogy a személyzet tagjai közül a botrány kirobbanása óta többen – köztük a főnővér is – táppénzre mentek, így a gondozottak ellátása nehézkes, s arra sem kaptunk választ, hány gondozottat és dolgozót szűrtek le a hétvégén? A faluban komoly felháborodást váltott ki, hogy több mint egy éven át eltitkolták a fertőzéseket, ugyanis az otthon gondozottjai kijárhattak a településre, többek között a boltba és a presszókba. - A doktor is csak most hozta elő a problémát, noha akár már tavaly év végén beszámolhatott volna róla – mondta egyik forrásunk, aki szerint jól jellemzi az otthonban uralkodó állapotokat a folyamatosan visszatérő fertőzés, hiszen az MRSA csak nem megfelelő higiénés környezetben terjed. - Azt is jó lenne tudni, mekkora az esélye, hogy a helyieket is megfertőzhették az otthonlakók vagy a személyzet?
Utóbbival kapcsolatban megkérdeztük Csatlós Csillát, a települést október közepe óta vezető polgármestert, aki állította: az otthonban elvégzett szűrés végeredménye alapján rákérdez az illetékeseknél, azaz az SZGYF-nél és a kormányhivatal népegészségügyi főosztályánál, hogy a falubelieknek nem kellene-e átesniük MRSA-szűrésen?
Szerző
Frissítve: 2019.12.17. 16:22

Már Grabowski is tűzfalra mászott Budapesten

Publikálás dátuma
2019.12.17. 15:15

Fotó: Farkas András / Színes Város
A Szaffi, a Vuk és a Vízipók-csodapók karakterei után a Macskafogó című rajzfilm hősét a Szigony utca egyik tűzfalára festették fel.
Az újabb fővárosi tűzfalfestésen, a budapesti Szigony utcában; a több mint 400 liter színes falfesték felhasználásával és 2 hónapnyi munkával készült képen a Macskafogó című rajzfilm egér hőse, Grabowski látható.
Az egér egy 600 négyzetméteres falfestmény része, a tervet - amelyet a népszerű rajzfilm Szórádi Csaba által tervezett 1986-os moziplakátja inspirált - Ternovszky Béla és alkotótársai engedélyével, Forgács Simon (Macskafogo.hu), @0036mark és Illés Hajnalka grafikus készítették a Színes Város Csoport felkérésére. A falfestményt a szervezet művészei festették fel a tűzfalra Orosz Richárd képzőművész vezetésével – közölte a Színes Város Csoport az MTI-vel.
"Ifjúkoromban Rejtő Jenő regényeit idézgettük, mostanában pedig egyre inkább azt látom, hogy az ifjúságnak a Macskafogó jelentheti talán azt, amit nekünk Rejtő. Ezért is tölt el örömmel, hogy ez a falfestmény elkészült" - idézi a közlemény Ternovszky Béla, a Macskafogó rendezője szavait.
"Természetesen minden megvalósult projektünk közel áll a szívünkhöz, de a Macskafogóra ez különösen igaz, mivel olyan alkotók munkáin dolgozhattunk, akikre gyerekkorunk óta felnézünk" - közölte Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára.
Három évvel ezelőtt indult útjára az a kezdeményezés, hogy a Színes Város Csoport művészei Józsefváros Önkormányzata támogatásával ismert magyar meséket festenek fel a VIII. kerületben. A művészek eddig a Szaffi, a Vuk és a Vízipók-csodapók karaktereivel színesítették a tűzfalakat.
Szerző

Több száz azonos nemű pár nevel gyereket Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.12.17. 14:52
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Háttér Társaság tudatosságnövelő és érzékenyítő kampányt indít a témában.
A közbeszédben egyre gyakrabban fordulnak elő nemcsak homofób, hanem kifejezetten szivárványcsalád-ellenes megnyilvánulások is, miközben már a három évvel ezelőtti adatok szerint is több száz azonos nemű pár nevel gyereket Magyarországon. A Háttér Társaság tudatosságnövelő és érzékenyítő kampányt indít a témában, amelynek részeként plakátokat is kihelyeznek a főváros számos pontján - áll a szervezet sajtóközleményében. 
„Nem csak elméleti kérdésről van szó, amikor az azonos nemű párok gyerekvállalásáról beszélünk. Magyar szivárványcsaládok a valóságban is léteznek"

 - idézi a közlemény Dombos Tamást, a Háttér Társaság ügyvivőjét, aki kitért arra is, hogy a kampányt létező családok bevonásával dolgozták ki. A Magyar LMBT Szövetség megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2019 szeptemberében kutatást végzett. Az adatfelvétel 1200 fős országos reprezentatív mintán személyes megkérdezéssel készült. A kutatás az Európai Unió támogatásával valósult meg.   A közlemény beszámol az eredményekről, ami szerint a magyarok többsége (56 százaléka) családnak tartja, ha egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű pár nevel gyereket. Alig egyharmaduk (34 százalék) gondolja úgy, hogy a gyereknek jobb, ha külföldre adják örökbe, mint ha magyar azonos nemű szülők nevelik, és ennél is kevesebben (30 százalék) gondolják úgy, hogy egy gyereknek jobb helye lenne a gyermekvédelmi rendszerben, mint azonos nemű szülőkkel, és csupán 17 százalékuk gondolja azt, hogy el kell venni szüleiktől a szivárványcsaládban nevelkedő gyermekeket. „Ezek a számok azt mutatják, hogy a magyarok nem értenek egyet a szivárványcsalád-ellenes kirohanásokkal. Arra kérünk minden közéleti szereplőt, hogy odafigyelően, tiszteletteljesen, és mindenek előtt a szivárványcsaládokban nevelkedő gyerekek érdekeit szem előtt tartva mondjanak véleményt. Azokat pedig, akik támogatják a szivárványcsaládokat, arra kérjük, hogy álljanak ki mellettük" - értékelte a számokat Dombos Tamás a közleményben.

Hoppál Péter szerint malomkő a nyakba, és irány a tenger

A fideszes országgyűlési képviselő, bukott kulturális államtitkár nehezen viselte, hogy az emberi jogok világnapja alkalmából interaktív programot szervezett a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben az Emberség Erejével Alapítvány, és olyan témák kerültek terítékre, mint például a gyermekjogok és a szivárvány családok. Bibliai idézettel emlékeztette a program szervezőit: "Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsik közül, akik hisznek bennem, jobb volna annak, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tenger mélyébe vetnék. Jaj a világnak a botrányok miatt!" A teljes cikket itt olvashatják el.

Hozzátették: az Eurobarometer egyik kutatásból az látszik, hogy miközben az Európai Unióban az elmúlt négy év alatt öt százalékponttal nőtt azok aránya, akik támogatnák az LMBTQI emberek egyenjogúságát, addig Magyarországon ez csökkenő tendenciát mutat. Ezzel párhuzamosan hazánkban egyre gyakoribbá váltak és erősödtek a LMBTQI-jogokkal foglalkozó civil szervezetekkel szembeni támadások az elmúlt időszakban. Sajnos a kormányzat részéről nem érkezett olyan reakció, amely elítélte volna ezeket a cselekményeket. A homofób megnyilvánulások mellett az utóbbi időben egyre gyakrabban jelennek meg a közbeszédben a kifejezetten szivárványcsalád-ellenes felhangok is. A Háttér Társaság Budapest számos pontján kültéri plakátokat helyezett el, hogy minél szélesebb rétegben tudatosítsák, hogy léteznek azonos nemű szülők Magyarországon, és hogy a többségi társadalmon is nagyban múlik, hogy mennyire lesz könnyű az ilyen családban felnövő gyermekek boldogulása. Erre a Facebookon terjesztett kisfilmekben is felhívják a figyelmet.   
Szerző