Gyerekeknél is egyre gyakoribb az inzulinrezisztencia

Publikálás dátuma
2020.01.12. 14:56

Fotó: Roos Koole/ANP / AFP
A betegséget a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartják.
A gyermekek is jellemzően inaktív életmódot folytatnak, ráadásul igen sok finomított szénhidrátot, ízfokozót és cukrot visznek be a szervezetükbe, ez előbb-utóbb megbosszulja magát, hiszen számtalan betegség és kóros állapot hátterében a nem megfelelő életmód áll. Ilyen állapot például az IR és a PCOS is, amelyet egyre több gyermeknél diagnosztizálnak – mondta Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa. 
Az IR-re való hajlam öröklődik, így a magasabb inzulinszintű anyukának érdemes rendszeres terheléses vércukor vizsgálatot (OGTT), inzulinszintet mérnie a gyerekének is. Túlsúly, menstruációs zavarok, pattanások, zsíros bőr, fokozott szőrösödés, fáradékonyság, étkezések utáni álmosság, szénhidrátéhség, hajhullás, petefészek ciszták (PCOS) esetén pedig mindenképpen gyanakodni kell.
Inzulinrezisztencia esetén életmódot kell váltani: rendszeres testmozgásra és személyre szabott diétára van szükség. Ennek lényege a fehér liszt és a cukor elhagyása, valamint a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő arányú elosztása. Ha a vérvétel eredménye alapján az orvos úgy határozza meg, akkor mindezt gyógyszeres terápia is kiegészítheti – mondta a szakorvos.
Szerző

Nem csak a diagnosztika fejlődése miatt egyre gyakoribb a pajzsmirigybetegség

Publikálás dátuma
2020.01.10. 14:05

Fotó: BERANGER/BSIP / AFP
Világszerte meghaladja az érintettek száma az 50 milliót, sokak szerint ez az orvosi eszközök fejlődésének tudható be, pedig több oka is van a betegség terjedésének.
Sokak szerint csak a diagnosztika fejlődése miatt tűnik úgy, hogy egyre terjed a pajzsmirigybetegség. A statisztikai adatok azonban azt mutatják, hogy a betegek számának növekedése nem magyarázható kizárólag a jobb orvosi módszerekkel. Ha nem kizárólag a TSH érték alapján állapítják meg a betegséget, a betegek száma 13 millió felett van, de egyes kalkulációk alapján meghaladja az 50 milliót. Az ilyen mértékű növekedésért több tényező együttesen tehető felelőssé – mondta Balázs Csaba, a Budai Endokrinközpont endokrinológus professzora. Gyakran szokták okolni az örökletes tényezőket, a betegségre hajlamosító gének száma azonban nem növekedett lényegesen. 
A pajzsmirigybetegség kialakulásában döntő szerepet játszanak a környezeti faktorok. Ezek közül leginkább a kémiai anyagok, a mérgező vegyületek. Riasztó következtetésekkel járó kutatási eredmények igazolják az EDC („endocrine disrupter chemicals”) anyagok emberi szervezetre gyakorolt hatásait: bebizonyosodott, évtizedeken át elsiklottunk a hormonháztartás egyensúlyát súlyosan megzavaró, élelmiszerekben, ivóvízben, kozmetikai és háztartás-vegyipari termékekben, műanyagokban és egyéb úton ránk leselkedő ártalmak felett. Ezek következményeként autoimmun betegségek, elhízás, meddőség, sterilitás, megváltozó nemi jelleg alakulhat ki. Az EDC anyagok hatására jelentősen növekszik az autoimmun betegek, így a pajzsmirigybetegek száma is.

EDC anyagok

* Biszfenol-A és hasonló fenolok *  PCB (poliklórozott-bifenilek) vegyületcsoport *  Égéstermékek, amelyek nemcsak a gumiabroncsok, híradástechnikai termékek égetésekor szabadulnak fel, hanem nagyobb mennyiségben repülőterek környékén is kimutathatóak. * Rovarirtók * Gyógyszerek * Fémek és fémtartalmú vegyületek * Természetes anyagok, például fitoösztrogének (szója)

Ha a szervezetben kevés a jód, csökken a T3 és T4 képződés, ami fokozza a TSH termelését, ezáltal osztódásra ösztönzi a pajzsmirigysejteket, és a folyamat golyvaképződéshez vezet. Ebből az következne, hogy jódozással, azaz a só jódozásával és tabletta bevitelével minden megoldható lenne. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Kiderült, hogy azokban az afrikai országokban, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták, eltűnt a kretenizmus és csökkent a göbös megbetegedések száma, de más természetű, autoimmun eredetű betegségeké viszont emelkedett. Tehát a túl sok jód fogyasztása is pajzsmirigybetegségekhez vezethet – magyarázta a szakorvos.

Sugárzás

Az atomkorszak legnagyobb környezeti radioaktív károsodása 1986-ban Csernobilban történt. Az erőmű felrobbanását követően százezrek károsodtak és több ezren haltak meg, illetve szenvedtek életre szóló károsodást. A sok orvosi vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy főleg a gyermekek körében emelkedett a pajzsmirigyrákos betegek száma. A 2011-es Fukushima-ban lévő erőmű katasztrófa méreteiben és következményeiben jelentősen kisebb volt a csernobilinál. Fokozott veszélyt jelent a túl sok röntgenvizsgálat is. Nemzetközi tanulmányok bizonyították, hogy a fogászati asszisztensek, a gyakran és sokszor ismételten vizsgált egyének között gyakoribb a pajzsmirigybetegség.
Nem új kutatás eredménye bizonyította, hogy egyes, egyre elterjedtebb vírusoknak (Epstein-Barr, Humán Herpes, Coxsackie), továbbá bizonyos baktériumoknak is fontos szerepe van a betegség megjelenésében. Az általuk okozott fertőzések látszólag „nyom nélkül” gyógyulnak, de néhány hónap múlva, főleg aktiváló környezeti tényezők hatására elkezdődik, majd terjed az úgynevezett „második betegség”. Az idősebbek még emlékezhetnek a reumás lázra, amely torokgyulladás (Streptoccosus fertőzés) után alakult ki. A magas lázzal, fájdalmas ízületi gyulladással járó betegség egy-két héten belül megfelelő kezeléssel meggyógyult, de a fertőzés elindított egy olyan autoimmun folyamatot, amely a szívbillentyűk súlyos károsodásához vezetett. Más kórokozók hasmenést, ízületi gyulladást, torokfájást, náthás tüneteket képesek kiváltani, amelyek elmúlnak, de néhány hónap múlva a pajzsmirigybetegség jellemző tünetei jelentkeznek.

Cigaretta, stressz

Nagyon sok káros hatása mellett a cigarettáról egyértelműen bebizonyították, hogy növeli a strúmát, fokozza és súlyosbítja a gyulladást, a Basedow-kóros betegeknél pedig jelentősen elősegíti a súlyos szemtünetek kialakulását és romlását. A stresszként emlegetett, de inkább lelki kimerültséggel, frusztrációval járó folyamatok, amelyek nagy mennyiségben szabadítanak fel stresszhormonokat, olyan kóros immunológiai folyamatokat indítanak el, amelyek szintén pajzsmirigybetegségekhez vezethetnek. A stressz hatására úgynevezett stresszfehérjék képződnek, amelyeknek az autoimmun folyamatok létrejöttében lényeges szerepük lehet. Stresszt jelezhet a nyak, illetve fejfájás, szívdobogásérzés, izzadékonyság, hízás, álmatlanság, a koncentráló képesség csökkenése, gyengeség, gombócérzés a torokban és szájszáradás is.
Szerző
Témák
pajzsmirigy

Furcsa panaszok is jelezhetik a refluxot

Publikálás dátuma
2020.01.09. 13:10

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Gyakori fertőzések és kialvatlanság is lehet az úgynevezett csendes reflux jele.
A már népbetegségnek számító, gyomorégéssel és fájdalommal járó refluxnak létezik egy, úgynevezett csendes formája, amikor nem jelentkeznek a jellegzetes panaszok, hanem gyakori fertőzések és kialvatlanság figyelmeztethet rá. De mivel igen szerteágazó tüneteket okozhat, a leggyakoribbak: maró érzés, savas szájíz és böfögés mellett a betegség számtalan egyéb tünet formájában is megnyilvánulhat, sok betegnél ezért nehezen születik meg a diagnózis – mondta Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A betegség jele lehet krónikus köhögés, rekedtség, torok köszörülés, gombócérzés, orrmelléküreg-gyulladás is. 
Reflux esetén a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a torkot és a gégét is irritálja. Mivel sem a gége, sem a torok nem ellenállók a savassággal szemben, gyakran jelentkeznek olyan tünetek, amelyek nem az emésztéshez, hanem a légutakhoz kapcsolódnak. 
Ha a beteg napközben erős fáradtságérzésre panaszkodik, hiába kerül ágyba este időben, napközben továbbra is egyre kialvatlanabb. Ennek is lehet oka a néma reflux, amely csak éjszaka okoz tüneteket. Fekvő testhelyzetben a savas gyomortartalom könnyebben visszaáramlik. Az alvászavar megnyilvánulhat nehezebb elalvásban, éjszakai felébredésekben vagy az alvás közben fellépő légzéskimaradásban, azaz alvási apnoeban is. A reflux úgynevezett mikroébredéseket is okozhat, amikor az érintettek ténylegesen nem ébrednek fel, de felületesen alszanak, a mélyalvás periódusok száma csökken, így az alvásuk nem pihentető, így hiába alszanak eleget, napközben is fáradtak – magyarázta a szakorvos. 

Fertőzés is okozhatja

A Helicobacter pylori egy baktérium, amely gyulladást okozhat a gyomorban, valamint gyomor és nyombél fekélyek kialakulásához is vezethet. Panaszok esetén érdemes elvégezni ennek kivizsgálását is, ami egy kilégzéses teszt segítségével történik. Az izotópos vizsgálat előtt egy kapszulát kell a betegnek bevennie, majd bele kell fújnia egy eszközbe. A levegőminta alapján a diagnózis azonnal megállapítható. A reflux diagnózisához azonban ennél összetettebb vizsgálatokra is szükség lehet. 
Szerző
Témák
reflux