Nem csak a bőrön okoz tüneteket a pikkelysömör

Publikálás dátuma
2020.01.08. 16:57

Fotó: VOISIN/Phanie / AFP
Akár ízületi panaszokat is okozhat a gyulladásos bőrbetegség. Számos egyéb betegség előfordulásának kockázatát növeli és általában szorongást, depressziót is eredményez.
Magyarországon száz emberből kettőt érint a pikkelysömör. A gyulladásos bőrbetegség első tünetei bármikor kialakulhatnak, leggyakrabban fiatal felnőttkorban vagy a menopauza környékén jelennek meg. A pikkelyesen hámló, száraz, vörös foltok, amelyek néha viszketést is okoznak, a bőrön bárhol megjelenhetnek, de a legjellemzőbb a hajas fejbőrön, a térd és a könyök területén. A pikkelysömör nemcsak bőr, hanem köröm elváltozásokat is okozhat: apró bemélyedések, olajfolthoz hasonló elszíneződés, sárgás, felmorzsolódott köröm, pikkelyképződés a köröm alatt és a körömágy gyulladása is jelentkezhet, általában minden harmadik betegnél fordul elő – mondta Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica főorvosa.
„Ezek az esztétikai panasz mellett, fájdalmasak is, de akadályozhatják a betegek mindennapi tevékenységét.”

Körömtünetek esetén felmerül az ízületi érintettség lehetősége is, ugyanis a pikkelysömör ízületi elváltozásokat is okozhat, ez a psoriasisos arthritis. A pikkelysömörös betegeknél fokozott a szív- és érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség és az elhízás kockázata is. A betegség nagy lelki terhet jelenthet az érintetteknek, a pikkelysömör mellett gyakran jelentkezik szorongás és depresszió is.
A pikkelysömör kiváltó okai nem ismertek, genetikai hajlam, környezeti és életmódbeli hatások is befolyásolják a megjelenését. A stressz bizonyítottan hozzájárul a tünetek felerősödéséhez, de fellángolást okozhatnak még bizonyos gyógyszerek is – például egyes magas vérnyomás kezelésére szolgáló készítmények – fertőzések, alkohol és dohányzás. 
A tünetek megjelenésének oka, hogy a bőr hámsejtjeinek megújulása nem a szokásos 3-4 hét, hanem 3-4 nap alatt megy végbe. A bőr azonban ilyen gyorsan nem képes megszabadulni az elhalt hámsejtektől, így az újonnan képződött hámsejtek egymásra rakódnak, ez okozza a jellegzetes pikkelyes foltok megjelenését. A bőrtünetek megjelenését gyulladásos folyamatok indítják el, illetve kísérik. A pikkelysömör nem fertőz, érintkezés útján nem lehet továbbadni.
Kezelésének célja a tünetek csökkentése és a fellángolások megelőzése. Ebben fontos szerepe van a gyógyszeres, fényterápiás kezeléseknek és a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő, illetve bőrtápláló krémek mellett az életmódváltásnak is. Lényeges szerepe van a kezelésben a normál testsúly élérésének és megtartásának, a rendszeres mozgásnak is – hangsúlyozta a szakorvos. 
Szerző

Cukorbetegséget is jelezhet a zsibbadó kéz

Publikálás dátuma
2020.01.07. 14:25

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A végtagok rendszeres és tartós zsibbadása, a zokni- vagy kesztyűszerűen jelentkező érzéskiesés a diabétesz egyik figyelemfelhívó jele.
A végtagok gyakori zsibbadását általában hosszabban kitartott, rossz vérkeringéssel járó testhelyzet okozza, és csupán pár percre jelentkezik. Amennyiben azonban rendszeresen és huzamosabb ideig áll fenn a probléma, alapos kivizsgálás javasolt, mivel akár cukorbetegséghez társuló szövődményt is jelezhet – mondta Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Hosszú évekig felderítetlen maradhat

A 2-es típusú cukorbetegség hosszú ideig, akár évekig is diagnosztizálatlan maradhat, mivel eleinte gyakran semmilyen tünetet nem okoz. Éppen ezért sokszor véletlenszerűen derül fény a betegségre, ennek azonban a nagy veszélye, hogy a tartósan magas vércukorszint súlyos szövődményeket eredményezhet. 
A diabétesz szinte az egész szervrendszerre negatívan ha, így nagy például a szív-és érrendszeri problémák kockázata is. Ezért fontos a rendszeres szűrés, főleg azoknál, akiknél a hajlamosító kockázati tényezők – túlsúly, családban előforduló diabétesz, terhességi cukorbetegség, 50 év feletti kor, mozgásszegény életmód – fennállnak. A mielőbb megkezdett terápia a kulcsa a szövődmények elkerülésének – magyarázta a diabetológus.
A 2-es típusú cukorbetegséget fokozott szomjúságérzet és gyakori vizelési inger, lassan gyógyuló sebek, gyakori fertőzések, homályos látás és a végtagok fájdalma, bizsergése, zsibbadása is jelezheti. Utóbbi oka, hogy a tartósan magas vércukorszint idegkárosodást eredményezhet. Nemzetközi vizsgálatból derült ki, hogy az újonnan felismert 2-es típusú cukorbetegek között nagy számban vannak olyanok, akiknél már a felismeréskor vizsgálattal kimutatható az idegi károsodás, az úgynevezett neuropátia. 
Ez a végtagokon panaszokat okozó mozgató, érző és vegetatív funkciókat ellátó idegek károsodását jelenti. A perifériás idegek károsodása az esetek többségében a lábakon jelentkezik. A cukorbetegek kezdetben bizsergésről, égő érzésről, valamint zokni- vagy kesztyűszerűen jelentkező érzéskiesésről számolnak be. A beteg előbb-utóbb nem képes érzékelni a például vízhólyag, cipőben lévő éles kavics, vágás okozta fájdalmat, így a keletkezett seb igen könnyen elfertőződhet, és hozzájárulhat például a fekély kialakulásához. A lábamputációk nagy része úgynevezett diabéteszes láb, cukorbetegség okozta fekély miatt válik szükségessé.

Mit lehet tenni?

A vércukorszint normalizálása és a gyógyszeres kezelés mellett tüneti szereket is lehet alkalmazni. Fontos a lábak tisztán tartása, rendszeres ellenőrzése és diabéteszes cipő viselésére is – mondta a szakorvos.
Szerző

Sok formája és oka van az idegzsábának

Publikálás dátuma
2020.01.06. 13:00

Fotó: B. BOISSONNET/BSIP / AFP
Elsősorban az arcidegzsába és az isiász ismert, ám sokkal több betegség tartozik az úgynevezett neuropátiás fájdalmak körébe.
A neuropátiás fájdalom a perifériás vagy központi idegrendszer egyes részeinek elsődleges károsodása vagy működészavara által okozott fájdalom. Mivel sok különböző ok válthatja ki, sokféle panaszt is okoz, például idegkárosodást, idegirritációt, fertőzést. Fő típusai a arcidegzsába, az övsömört követő idegfájdalom, a cukorbetegek idegfájdalmai, érzéskiesései és az isiász, a derékból kiinduló, alsó végtag hátsó oldalába sugárzó idegfájdalma, valamint az alagút szindrómák – mondta Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus.
Tünetei az égő, viszkető, szúrásszerű, bizsergő érzés. A fájdalom az érintett ideg mentén jelentkezik. Előfordul, hogy jön és megy, de állandóan is jelen lehet, és akár mozgásra fokozódhat. Jellemző az érintésre és hidegre jelentkező túlérzékenység, amely esetén még a finom nyomás is zavaró, sőt fájdalmas lehet. Gyengeség, érzéskiesés is jelentkezhet. Az érintett terület mentén elhelyezkedő izmok akár a mozgásképtelenségig is elgyengülhetnek.

Isiász

Ülőideg-gyulladásnak, ülőidegzsábának is nevezik az isiászt, ami nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak, de az ülő életmód feltétlenül kockázati tényezőnek számít.
A leggyakoribb kiváltó okok közé tartozik még a porckorongsérv, az ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség. Előfordul, hogy egy rossz mozdulat, helytelenül végzett emelés miatt alakul ki a fájdalom, és igen ritka esetben daganat is okozhat ilyen tünetet. Az isiásznál a vezető tünet az alsó végtagi fájdalom, amelyet köhögés, tüsszentés, hasprés jelentősen fokozhat, de jelentkezhet zsibbadás, érzéskiesés, szúró érzés, ügyetlenebb mozgás, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség.
Az arcidegzsába oka leggyakrabban az, hogy egy érkacs az agytörzs mentén nyomni kezdi az arc érzőidegét, ami sokszor több idegágra is kiterjed. Az esetek döntő részében csak az egyik arcfélen jelentkező fájdalom előjelek nélkül, hirtelen lép fel, és általában igen hamar el is múlik, ám van, hogy heteken át elő-előbukkan. Az arcidegzsába okozhat görcsös, zsibbadásos érzést, nehezített beszédet, rágási nehézséget is.
„A neuropátiás fájdalom kezelése a fájdalom okától, helyétől és súlyosságától függ. Ki kell deríteni az idegprobléma eredetét, és amennyiben lehet, magát a kiváltó okot kell kezelni”

hangsúlyozta a szakorvos.

A fájdalomcsillapításnak több módja is van, például a személyre szabott gyógyszeres gyulladáscsökkentés, gyógytorna és -masszázs, amely enyhíti a nyomást az idegeken, a természetes hatásmechanizmusú kezelések, mint az orvosi kollagén injekció vagy a lökéshullám terápia. 
Szerző