Előfizetés

"Emberéletekbe kerülhet" - Koporsót vitt Áder Jánosnak a Párbeszéd (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.16. 14:46
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tb-törvény módosítása miatt minden kilencedik magyar kihullhat az egészségügyi védőhálóból – figyelmeztet az ellenzéki párt.
Koporsóval tiltakozott a Párbeszéd a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvény szigorítása ellen hétfőn a köztársasági elnök hivatala előtt. Tordai Bence, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője arra szólította fel Áder János államfőt, hogy ne írja alá, hanem küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a múlt héten elfogadott jogszabályt, mert az "emberéletekbe kerülhet" – idézi szavait az MTI. Tordai gyalázatosnak és embertelennek nevezte a törvénymódosítást, ami szerinte azt jelenti, hogy akár több mint egy millió magyar állampolgár kieshet az ingyenes egészségügyi ellátás köréből: minden kilencedik magyar állampolgárt az a veszély fenyegeti, hogy nem lesz jogosult a sürgősségi ellátáson kívül semmilyen egészségügyi kezelésre, csak akkor ha előre kifizeti annak árát.
Mint a politikus rámutatott
a veszélyeztetett emberek nagy része a társadalom legszegényebb részéből kerül ki, nekik pedig nem lesz esélyük kifizetni az egészségügyi ellátásukat, így tartós egészségkárosodást szenvedhetnek, vagy akár meg is halhatnak.

A szigorítás részleteiről és az ezzel járó kockázatokról részletesen beszámolt a Népszava is, igaz, becslésünk szerint valamivel kevesebb, 700 ezer embert érintenének a módosítások.
A törvénymódosítással a Fidesz felmondja a nemzeti kockázatközösséget – mondta a képviselő, aki emlékeztetett rá, hogy nem csak a Párbeszéd, hanem Magyar Orvosi Kamara(MOK) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabály-módosítást – utóbbi szerint a szigorítás azt üzeni, hogy "Akinek nincs pénze a gyógyulásra, az haljon meg".
Kérdésre válaszolva Tordai Bence elmondta: jelenleg is megoldott a potyautasok kiszűrése a rendszerből, hiszen "piros lámpát" kapnak azok, akik elmaradásban vannak a járulékokkal. Ez azt jelenti, hogy ellátást kaphatnak és járulékhátralékukat adók módjára hajtják be rajtuk, ami nem ugyanaz, mintha ellátás költségét kellene kifizetniük, hiszen ez egy komolyabb beavatkozás esetén sok százezer vagy akár több millió forint is lehet - magyarázta.

Főpolgármesteri Hivatal: Nem menesztették a Főkert vezetőjét, a pályázaton ő is indulhat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.16. 14:43
Szabó József
Fotó: Főkert
Szerintük téves a sajtóban megjelent értelmezés.
Nem rúgta ki a Fővárosi Kertészet Zrt (Főkert) vezetőjét Karácsony Gergely. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a sajtóban megjelent értelmezés téves, Szabó Józsefet nem menesztették, hiszen az álláshelyére kiírt pályázaton ő is indulhat, legalábbis a jelenlegi álláspont szerint. Csupán a főpolgármester korábbi ígéretének teljesítéséről van szó, amely szerint a fővárosi cégek vezetői posztjaira nyilvános tenderen kell versenyeztetni a jelentkezőket – írja az Index. A cikkben az áll: a főváros cégei éléről csak két embert menesztettek, a Fővárosi Közterület-fenntartótól (FKF) Nagy László Albertnek és a Főtávtól Mitnyan Györgynek kellett távoznia. Nagy és Mitnyan tehát nem indulhatnak a pályázatokon, ellentétben Szabó Józseffel, aki, ha pályázik és nyer, továbbra is vezetheti a Főkertet – közölte a főpolgármester sajtófőnöke. Kovács Anna azonban hozzátette: a fővárosi cégeknél átvilágítások folynak, így a Főkertnél is, és a felügyelőbizottság talált olyan vitatható gyakorlatot, amely miatt a főváros „nem maradéktalanul elégedett” Szabó tevékenységével.

IDEA Intézet: Karácsony a legszimpatikusabb ellenzéki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.16. 14:09

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A felmérés szerint a főpolgármestert Hadházy Ákos, majd Dobrev Klára követi.
A legnépszerűbb ellenzéki politikus Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, ez a megállapítás igaz a teljes népességre, az ellenzéki szavazókra és az ismeretlen preferenciájúakra egyaránt – derül ki az IDEA Intézet 2019. november 29. és december 3. között készített kutatásából. A felmérés szerint minden előbbi vizsgált kategóriában a második legszimpatikusabb politikus a független Hadházy Ákos, a harmadik helyezett pedig Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője. Az ellenzéki oldal legkevésbé szimpatikus politikusa Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke. A szimpátia-index kiszámítása 0 és 100 közötti skála alapján történt. Az IDEA Intézet kiemeli: az ismertség is fontos mutató, mert minél kisebb egy politikus ismertsége, annál nehezebben tudják a kérdezettek a szimpátiájukat megítélni, azaz annál nagyobb a bizonytalanság, esetlegesség az adatokban. Ennek eredménye, hogy a kevésbé ismert politikusoknál gyakran előfordul, hogy egyrészt középértéket adnak, vagy éppen azt nézik, hogy melyik párthoz tartozik. A 4. helyezettől kezdődően sűrűsödik a szimpátiamezőny, három 42–t pont körüli politikus Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke, Donáth Anna a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője, valamint Jakab Péter a Jobbik frakcióvezetője következik a teljes népességre vonatkozóan.