Előfizetés

Adósságrendezést követelnek a kórházi beszállítók

D. A.
Publikálás dátuma
2019.12.16. 13:20
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az Orvostechnikai Szövetség információi szerint ugyan készültek észszerű, hatékonyabb gazdálkodást célzó javaslatok, ezek alkalmazásáról a kormány nem döntött.
Azonnali adósságrendezésre szólítja fel a kormányt az Orvostechnikai Szövetség (OSZ). Mint azt közleményükben írják, az állami finanszírozású egészségügyi ellátórendszer 70 milliárd forintot meghaladó lejárt adósságállománya nemcsak a hitelező vállalkozások gazdálkodásában okoz súlyos problémákat, de a magyarországi betegellátást is veszélyezteti. A kormány régóta azt ígéri, hogy megvizsgálja az adósság létrejöttének okait, és intézkedéseket hoz azok megszüntetése érdekében. Az OSZ információi szerint ugyan készültek észszerű, hatékonyabb gazdálkodást célzó javaslatok, ám ezek alkalmazásáról a kormány nem döntött. Miközben az adósság keletkezéséért a beszállító vállalkozások nem felelősek, a kormány késlekedésének anyagi terheit évek óta ezek a cégek viselik. Mint írják: számukra sokadlagos kérdés, hogy az alufinanszírozottság, a rossz ellátási struktúra, az intézmények közötti bérverseny vagy éppen kórházmenedzsmenti hibák, hiányosságok miatt nem jutnak áruik ellenértékéhez. És bár minden gazdasági szereplőnek nehézséget okoz a kintlévőségek finanszírozása, ez a helyzet különösen azokat a hazai kis- és közepes vállalkozásokat érinti súlyosan, amelyeket a kormány kiemelten kíván támogatni. Ahogyan a múltban, a beszállítók a 2019. évben is türelemmel viselték a feléjük fennálló lejárt tartozások növekedését. Annak ellenére, hogy az előző évekhez viszonyítva az adósságnövekedés dinamikája idén jól érezhetően gyorsult. A cégek bíztak abban, hogy a kormány meghallgatja és megérti a problémáikat, és határozott intézkedéseket tesz azok orvoslására. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy ez mind a mai napig nem történt meg – írják. Hozzáteszik: a vállalkozásoknak finanszírozniuk kell a működésüket – például az ágazat több ezer dolgozójának bért kell fizetniük –, és be kell fizetniük az adókat. Az általános forgalmi adót akkor is meg kell fizetniük, ha a számlák ellenértéke nem folyik be, de például a cégek a tavalyi ki nem egyenlített számlák után is megfizették a társasági adót és a helyi iparűzési adót. Hangsúlyozzák: „az adóssághelyzet megoldása nem várhat tovább. A sok esetben a végletekig kivéreztetett cégek nem képesek az eszközellátás maradéktalan biztosítására, ez a betegellátást is veszélyeztetheti, reális kockázat, hogy az eszközhiány miatt műtétek maradnak el. Az OSZ így arra kéri a kormányt, hogy a súlyosabb következmények elkerülése érdekében hozzon azonnali döntést a beszállítók kifizetéséről.” A Népszava szombati számában írt arról, hogy egy 100 milliárdos csomag, amely egyebek mellett az egészségügyi intézmények adósságainak kifizetésére szolgálhat elvben e héten a kormány elé kerülhet. Ám, ha születik is döntés, a pénz várhatóan csak a jövő év elején juthat el az intézményekhez.

Kulturális komplexumot hozna létre a közel 2 milliárdból Köves Slomóék hitközsége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.16. 12:09

Fotó: Google Street View
Ezt hétfőn közölték, hozzátéve: korszerű színházterem, kisebb előadóterek és egy művészeti galéria is létesül.
Kulturális komplexumot hoznak létre a közel 2 milliárd forintos kulturális támogatásbólközölte honlapján a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). A közleményben úgy fogalmaznak: „a szombaton nyilvánosságra hozott híradások szerint közel kétmilliárd forintos kulturális támogatásban részesül a hitközség tulajdonában álló józsefvárosi volt pártszékházban megvalósítandó színház és kulturális központ. A megítélt összegből végre felújításra kerülhet a Baross utca 61. alatt található közel 4000 négyzetméteres épület, amelyben egy komplex kulturális, és idővel talán ehhez kapcsolódó oktatási intézmény jöhet létre.” Hozzáteszik, hogy a felújítás során az épületben egy több, mint 200 fő befogadására alkalmas korszerű színházterem létesül, továbbá kisebb előadóterek és egy művészeti galéria is létrejön. „A hitközség egy mindenki számára elérhető, minden felekezet számára nyitott, a zsidó kulturális gyökereket ápoló, de alapvetően színházszakmai alapon működő teátrumot szeretne életre kelteni, amely nem pusztán a sokszor belterjes, vallási kötődéssel rendelkező közönség, de a laikus, vagy egyenesen a vallási tartalomtól távolságtartó közönség számára egyaránt képes unikális komplex kulturális élményt nyújtani a budapesti kulturális piacon. Hitközségünk hosszú évek tervező munkájának eredményeként olyan sok műfajú, előadó művészeti központ kereteit tervezi a Milton Házban kialakítani, amely a társadalom valamennyi rétege számára kínálhat releváns, megismerésre és feldolgozásra érdemes művészi élményt, kulturális tartalmat” – áll a közleményben.
Vasárnap az Index vette észre, hogy a kultúrtao helyett létrehozott és a központi költségvetésből közvetlenül finanszírozott pályázati rendszerben a hétvégén nyilvánossá váltak a döntések. Kiderült az is, hogy 1,8 milliárd forintot ítéltek meg az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség Budapesti Hitközségének. A portál összehasonlításul megemlítette: ez csaknem kétszerese annak az összegnek, ami korábban az összes magyar független színház éves működési támogatása volt.

Új kormányzási modellt akarnak a V4-ek főpolgármesterei

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.16. 10:45

Fotó: Isza Ferenc / AFP
Alulról építkező demokráciát akar populista lózungok helyett Karácsony Gergely és lengyel, szlovák, cseh kollégája.
Közös cikket írt Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi,  Rafał Trzaskowski varsói és  Zdeněk Hřib prágai főpolgármester a V4-es csúcsra időzítve – tudta meg az Index. A portál által forrásmegjelölés nélkül említett cikkben a főpolgármesterek arról írnak, hogy a Berlini Fal leomlása óta eltelt 30 évben a V4-es országok gazdaságai "túljutottak a szabadpiaci átalakulás okozta sokkhatáson, és immár Európa leggyorsabban fejlődő, legversenyképesebb gazdaságai közé tartoznak", de az átalakulás távolról sem volt tökéletes.
"Társadalmaink válságtüneteket produkálnak, amelyeket aggódva szemlélünk. Az egyenlőtlenség továbbra is nagy és egyre nő. Egészségügyi rendszereink komoly nehézségekkel küzdenek. Túlságosan is sok fiatal honfitársunk hagyta el hazáját, hogy máshol keressen boldogulást" - írták. Szerintük ezek ellen az aggasztó trendek ellen "alulról építkező demokráciával, okos és befogadó kormányzással, valamint összefogással tudunk hatékonyan fellépni".
 A főpolgármesterek fájlalják, hogy "az elmúlt években populisták dominálták a közbeszédet" a térség több országában, amiként máshol is. "Ők kihasználják a társadalom elégedetlenségét saját politikai és személyes céljaikra, anélkül, hogy valódi válaszokat kínálnának. Azt állítják, hogy a nemzetet képviselik, de egész társadalmi rétegeket vesznek semmibe, például a multikulturális nagyvárosaink lakóit. Felélesztenék térségünk történelmi sérelmeit, és épp azt az idegengyűlölő nacionalizmust terjesztik, amely a múlt században már kétszer tragédiához vezetett" - írták, hozzátéve: az ő céljuk, hogy jobb kormányzási modellt mutassanak a polgáraiknak. Karácsony Gergely már szombaton, az MSZP választmányi ülésének vendégeként arról beszélt, hogy felállt a demokráciapárt erő, ami képest lehet a Fidesz-kormány leváltására.