Előfizetés

"Akinek nincs pénze a gyógyulásra, az haljon meg" - Az új tb-törvény visszavonását követeli a MASZSZ

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.15. 12:22
Illusztráció
Fotó: Népszava
A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja a társadalombiztosítási (tb) ellátásról szóló, előző héten elfogadott új törvényt és ezért annak visszavonását követeli - közölte a szervezet vasárnap.
A MASZSZ közleményében kifejtette, hogy a kormány az új jogszabállyal csaknem félmillió embertől készül megvonni az orvosi ellátást. Ez a törvény beteget az orvos ellen, munkavállalót a munkáltató ellen, egészséges embert a beteg ellen fordítja - fogalmaznak, hozzátéve, Áder János köztársasági elnököt is felszólítják, ne írja alá törvényt. Szerintük az új tb-törvény miatt "minden magyar ember szégyenkezhet", annak üzenete ugyanis, hogy "akinek nincs pénze a gyógyulásra, az haljon meg". A szakszervezeti szövetség kitér arra is, a jövőben mindenkinek ajánlott meggyőződni arról, a munkáltatója vajon befizeti-e utána a tb-járulékot. A törvény szerint ugyanis, ha valakinek háromhavi járuléknak megfelelő - 23 ezer forint - hátraléka mutatkozik a számláján, akkor elesik az ingyenes ellátástól, s a máskor rutin vizsgálatért több tízezret, komolyabb beavatkozásért pedig több százezret, vagy akár egymillió forintnál is többet kell fizetnie - olvasható a közleményben. A MASZSZ szerint "képtelen helyzetbe" kerülhetnek az orvosok is azzal, hogy a nem fizetőktől meg kell tagadniuk az ellátást, hiszen a gyógyításra esküdtek fel. "A szolidaritás elve szerint ma nekem, holnap neked lesz szükséged segítségre, a kormány azonban éppen most tapossa sárba a szolidaritás alapelveit" - idézik a közleményben a szervezet elnökét. Kordás László szerint nem véletlen, hogy a törvény előkészítésekor a "szakszervezeteknek sem volt alkalmuk tiltakozni és megpróbálni megállítani ezt az ámokfutást", hiszen a kormány "szinte a szavazásig hét lakat alatt őrizte" a szándékait.

Pénzbírságot kapott az illegális zughotel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.15. 09:23

Fotó: Facebook / Becsó Zsolt
Becsó Zsolt országgyűlési képviselő állítja, nem tulajdonos, pedig minden hivatalos irat szerint az. A hotelt bezárták, de most pénzbírságot is kapott.
Lapunk is átvette a 24.hu információját, miszerint Bacsó Zsolt, Nógrád megye fideszes parlamenti képviselője 50 százalékban tulajdonosa annak az illegálisan működtetett budapesti zughotelnek, amit engedélyek hiányában a terézvárosi önkormányzat záratott be még e hét közepén. Az ügyben további vizsgálat is indult, a 24.hu pedig új híreket tudott meg a kerülettől:
"Pénzbüntetést is kiszabott a kereskedelmi hatóság, de mivel folyamatban lévő hatósági ügyről van szó, ennek mértékéről nem adhatok ki információt"

– szólt a legfrissebb tájékoztatás. A lap szerint a büntetés jó eséllyel több százezres nagyságrendű lehet. "Az önkormányzat munkatársai a lehető legnagyobb szigorral járnak el az ilyen esetekben, de sajnos a szankciók, melyeket törvény szabályoz, nem visszatartó erejűek. Egy több százezer forintos bírságot (ami maximálisan kiszabható) egy ilyen szálláshely egy nap alatt kitermel" - tette hozzá a terézvárosi önkormányzat. A fideszes képviselőt valószínűleg a fél magyar sajtó keresi, eddig csak a Blikknek reagált az ügyben.
Becsó azt mondta, hogy tavaly ősszel már kiszállt a hotelt üzemeltető cégből, ezt az állítást azonban szerint is cáfolják a tények

A Blikk és a 24.hu is azt írja, mind Becsó Zsolt vagyonnyilatkozata, mind a cégadatok szerint nemcsak tavaly ősszel, de jelenleg is a fideszes képviselő a cég felerészbeni tulajdonosa. A képviselő állítja, a cégbíróság hamarosan bejegyzi a több mint egy évvel ezelőtti tulajdonosváltást. Az ilyen, tulajdonlással összefüggő cégbírósági bejegyzés egyébként minden normális esetben 24 óra alatt megtörténik.

Orbán Viktor Romániában vázolta fel egy új Közép-Európa vízióját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.15. 08:20
Orbán Viktor Temesváron, Romániában
Fotó: Facebook / Orbán Viktor / Fotó:Vivien Cher Benko
Nyugati vendégmunkások, szupertechnológia, tiszta környezet és biztonság a főbb tervek között.
Magyarország készen áll arra, hogy szomszédaival, köztük Romániával, felépítsen egy új Közép-Európát – mondta Orbán Viktor szombat este a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten, írja az MTI. A miniszterelnöknek az a célja, „hogy Közép-Európa a világ egyik legsikeresebb és legversenyképesebb térsége legyen, ahol a városokat autópályák és gyorsvasutak kötik össze, ahol mindenkinek van munkája, ahová visszatérnek a munkások, és ahol az okoz majd fejtörést, mit kezdjenek a Nyugat-Európából érkező munkavállalókkal.” Magyarország azok közé az európai országok közé akar tartozni, ahol a legjobb élni, alkotni, a legkorszerűbb technológiával akar termelni, a legjobb és legtisztább természeti környezetet akarja, és a világ egyik legbiztonságosabb országa akar maradni – sorolta Orbán Viktor, hozzáfűzve, hogy mindezt a szomszédos államokkal együtt könnyebb elérni, mint egyedül. Azt mondta, nagyszerű esélyt lát arra, hogy a jövőben románoknak és magyaroknak közös céljai lehessenek.