Karácsony: felállt a köztársaságpárti erő, ami leválthatja a Fideszt

Publikálás dátuma
2019.12.14. 12:43
A főpolgármester egy korábbi sajtótájékoztatón
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Összefogás, előválasztás, és megbonthatatlan falanx alakzat – ez lehet a ellenzéki siker titka. A főpolgármester az MSZP választmányi ülése után latolgatta a kormányváltás esélyeit.
Óriási siker volt az ellenzéki összefogás, kiderült, hogy a Fidesz-kormány megingatható, sőt, le is váltható; ehhez viszont ellent kell állni a kormány bomlasztó tevékenységének. Lényegében erről beszéltek szombaton a szocialisták vezetői - és meghívott vendégként Karácsony Gergely - az MSZP választmányi ülése után.

Zárt alakzat, előválasztás, győzelem

A legerősebb kijelentéseket Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos választmányának elnöke tette. Mint mondta, pártján belül sikeresnek tartják az elmúlt időszakot: kiderült, hogy kibillenthető a fideszes centrális erőtér, a köztársaságpárti szavazók pedig felismerték erejüket, és elmentek szavazni.  Ezután azonban még nagyobb munka vár ránk figyelmeztetett Kunhalmi – hiszen a Fidesz az elmúlt két hónapban mindent megtett, a jövőben is meg fog tenni azért, hogy éket verjen a szavazói bázisok közé, büntesse az ellenzéki vezetésű városokat, és akadályozza a pártokat. Erről szólt szerinte az is, hogy az elvették az önkormányzatoktól az helyi építési hatóságokat, a tömegközlekedésbe csatornáznák a városi iparűzési adóbevételt, államosítanák a színházi világot, a frakciószabályok újra rajzolásával csorbítanák a képviselői jogokat.
A megosztási kísérletek ellen csak erős egység véd: tartani kell az alakzatot – figyelmeztetett Kunhalmi, hangsúlyozva, hogy csak egy az egy ellen felállásban, közös miniszterelnök-jelölttel lehet leváltani a Fideszt. Aki már két listáról, két jelöltről beszél, az a győzelem esélyét csökkenti.
Kunhalmi beszámolójából egyértelművé vált, hogy az MSZP már az országgyűlési választásokra készül, és az ellenzék győzelemhez a főpolgármester támogatására is számít. 2020 számukra a felkészülés éve lesz, 2021 az előválasztásoké és a csatáé.

A parlamentben már nem érdemes politizálni

Az is fontos momentum volt, hogy az ellenzéki ellenállás terepe nem a parlament, hanem az utca lesz a szocialisták szerint, itt lehet hatékonyan fellépni a kétharmad nyomásával szemben. A beszédekben többször is előfordult a köztársaságpárti kifejezés – ami star wars-os párhuzammal élve, a Birodalomként működő NER-rel állítható szembe.
Lényegében a már elhangzottakat erősítette meg Tóth Bertalan is. Az MSZP elnöke hatékonynak tartja az "egy az egy ellen"-felállást, az előválasztás pedig olyan forma, ami sikeres lehet az országgyűlés választói körzeteiben, és a miniszterelnök-jelölt kiválasztása során is. Mint mondta, az ellenzéki egység nem csak képviselőket, városvezetőket adott az országnak: ez egy óriási lehetőség arra, hogy a demokratikusan működő politikai erők – zöldek, liberálisok és jobboldaliak – együtt határozzák meg a nemzeti minimumot, a kultúra, oktatás, egészségügy, szociális ellátás terén.

Nyitott kormányzást szeretne Karácsony

Karácsony Gergely  megköszönte, hogy meghívták az MSZP-s programba, majd az elmúlt időszak tapasztalatairól beszélt: emlékeztetett rá, hogy a rabszolgatörvény elfogadása miatt érzett harag kovácsolta össze tavaly decemberben a pulpitusfoglaló ellenzéket, és ez teremtett érzelmi közösséget a pártok és szavazók között. Mindebből Karácsony Gergely szerint az a tanulság, hogy a szavazókat jobban be kell vonni a politikába. Az előválasztás ugyan csak egy technika, de egy lehetőség arra, hogy a választók visszaszerezzék önállóságukat szabadságukat a hatalommal szemben A Budapestnek megszerzett 50 milliárdos egészségügyi támogatást, a rabszolgatörvény fővárosi betiltását, a kilakoltatási stopot vagy a munkakeresők ingyenes bérletét mind olyan eredményként értékelte a főpolgármester, ami a közösség szolidaritásán alapul Karácsony így tulajdonképpen a városok és városlakók összefogását állította szemben a kétharmaddal; szerinte a kormánypárt nagyon nehezen tudja elfogadni, hogy milliók élnek ellenzéki vezetésű városokban – a települések szövetsége viszont egyértelmű erőt képvisel. A főpolgármester ezért olyan nyitott kormányzást valósítana meg, ami mindig párbeszédet folytat a városok lakóival.
Szerző
Frissítve: 2019.12.14. 13:42

Becsó állítólag már tavaly kiszállt szállodás cégéből, csakhogy ennek nincs nyoma

Publikálás dátuma
2019.12.14. 10:41

Fotó: Google Street View
Az sem egyértelmű, hogy a fideszes képviselő hotelvállalkozása miből vásárolhatott több százmillióért terézvárosi lakásokat.
Hivatalosan már bezárták, a neten azonban még lehet foglalni szobát az engedély nélkül működő Nagymező utcai butikhotelben, a Bp Design Hotel & Apartmanban, amit Becsó Zsolt fideszes képviselő cége, az Ublot Kft. működtetett - írja a Blikk. A bulvárlap elérte a kormánypárti politikust, aki azt mondta, már rég kiszállt a cégből: 50 százalékos tulajdonrésze eladásáról 2018 szeptemberében született döntés, és ezt a cégbíróság is rövidesen bejegyzi.  Ez azért furcsa, mert a hasonló változások azonban 24 órán belül megjelennek a cégkivonatban, ám a lap pénteken még megtalálta Becsót a cégtulajdonosok között – mint utánanéztünk, a helyzet azóta sem változott.
Becsó Zsolt közösségi oldalán osztotta meg a képet egy óvodából. Forrás: Facebook
Fotó: Facebook/Becsó Zsolt
A Blikk arra is kitér, hogy Becsóék 2016-ban vásároltak a Nagymező utcai társasházban négy ingatlant, ekkor a négyzetméterár 640-650 ezer forint körül mozgott Terézvárosban az ingatlannet.hu kimutatása szerint. Az összesen 550 négyzetmétert így nagyjából 350 millió forintért szerezhették meg. A képviselő utolsó vagyonnyilatkozatában nem említi, hogy a hathavi képviselői alapdíjon felül lenne készpénz-tartaléka, igaz, megemlít egy 3,6 milliós, illetve egy 35 ezer eurós takarékbetétet, állampapírban és befektetési jegyben további 16, illetve 12 milliós megtakarítása és befektetése van. Banknak 11, egy magánszemélynek pedig 12 millió forinttal tartozik. 
Először a 24.hu írt arról, hogy az Ublotnak nemcsak kereskedelmi engedélye nem volt a Nagymező utcai hotel fenntartásához, de még a szükséges településképi engedéllyel sem rendelkezett – ennek ellenére éveken át gond nélkül fogadta a vendégeket.
Szerző
Frissítve: 2019.12.14. 12:30

Napoztató rendszer is kell: negyedmilliárddal drágultak a Fradi népligeti focipályái

Publikálás dátuma
2019.12.14. 09:44
Illisztráció
Fotó: Shutterstock
Felújítják a három pálya fűtőberendezéseit, így már 2,2 milliárdba kerül a beruházás.
A Ferencvárosi Torna Club Népligeti edzőközpontja területén tervezett labdarúgó pályák megépítése 260 millió forinttal drágult, így elérte a 2 milliárd 220 millió forintot – vette észre a napi.hu. A tender módosítását az ajánlatkérő Ferencvárosi Torna Club (Fradi) közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A Fradi népligeti edzőközpontja területén tervezett hibrid típusú élőfüves labdarúgó sportpályák (Ganz pálya, Center pálya, Száger pálya) kialakítását idén áprilisban nyerte meg közbeszerzésen a tatabányai EBP Építő Group Kft. A feladat része a fűtési alapvezeték cseréje, valamint egy napoztató rendszer és egy hőközpont építése is. Az eredeti vállalási ár 1 milliárd 960 millió forint volt, az ár azonban a műszaki tartalom változása miatt 2 milliárd 220 millió forintra emelkedett. 
Szerző