Előfizetés

Kórházak pénzvárólistán: csak tüzet olt a kormány

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.12.14. 06:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Százmilliárd forintot hagyott jóvá a stratégiai kabinet az egészségügynek – értesült lapunk. Csakhogy ennyi nem lesz elég minden adósság rendezésére. A mai napig tartoznak az alapellátó fogorvosoknak, az érsebészeknek és a traumatológusoknak is a még októberben ígért összegekkel.
Talán lesz átmeneti megoldás a kórházaknál felgyűlt adósság rendezésére, de mind több jele van annak, hogy az állandósult pénzügyi bizonytalanság felőrli az ágazatot. Információink szerint legkorábban a jövő héten, az év utolsó kormányülésén dönthetnek arról a mintegy 100 milliárdos pénzügyi csomagról, amit a stratégiai kabinet egy hete már jóváhagyott egyebek mellett a kórházi adósságok kiegyenlítésére. Az összeg valószínűleg már csak a jövő év elején juthat el az intézményekhez, amelyek eladósodása idén rekordot döntött. November végén már 71 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak a kórházak. Csak októberről novemberre 8 milliárddal nőtt az adósság. Rásky László, a kórházi beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára azt mondta: a beszállítók éves bevételének 30-40 százaléka a kintlévőség. Ezt tartalékokból már nem, csak banki hitelből lehet finanszírozni.  Azt, hogy a mostani ellátási szerkezet mellett már nem nagyon lehet mit megspórolni a kórházaknál, az intézményekhez kirendelt költségvetési biztosok főnöke, a Költségvetési Felügyeleti Igazgatóság vezetője, Gárdos Csaba egy minapi szakmai konferencián jelezte. Arról beszélt, hogy márciusra 14, szeptemberre pedig 32 kórháznak elfogy az éves kerete, s az intézmények egy részének már a költségvetés készítéskor jelentős mértékű a hiánya.
A stratégiai kabinet által jóváhagyott 100 milliárdból néhány tízmilliárd jutna az adósság nélküli intézményeknek is, ezek a tervezett eszközbeszerzéseiket hozhatnák előbbre ebből a pénzből. Már ha valóban odaér az hozzájuk. A kormány ugyanis nem mindig teljesíti ígéreteit. Mind a mai napig adós az alapellátó fogorvosoknak, az érsebészeknek és a traumatológusoknak is a még októberben ígért összegekkel. A fogorvosoknak praxisonként idén egyszeri másfél millió forintot, míg 2020-tól a jelenlegi havi 130 ezer forint helyett havonta 380 ezer forint rezsitámogatást ígért a miniszter. Az érsebészek munkájának könnyítéséhez az ellátás fix díjainak 83 százalékos emelését, a traumatológusoknak pedig évente 20 milliárdos többletet helyeztek kilátásba. Utóbbit azután, hogy kilátásba helyezték az önkéntes túlmunka felmondását. Úgy tudjuk: pénteken az ágazatért felelős államtitkár személyesen tett újabb ígéretet a traumatológus társaság vezetősége előtt, ezúttal arra, hogy december 18-ig odaér a pénz a baleseti sebészeti ellátóhelyekre. (Az erről szóló jogszabály azonban még nem jelent meg a Magyar Közlönyben.) Ha ez megtörténik, visszamenőleg három havi többlet bérhez jutnak az érintett orvosok, illetve lesz olyan traumatológia is, ahol a szakdolgozóknak jut béremelés a megnövelt finanszírozásból. Bár az elmúlt négy hónapban  alatt az erős érdekérvényesítő-képességű traumatológusok csak az ígéretekig jutottak, újabb és újabb szakmák, orvoscsoportok próbálják a túlmunka, vagy az állásuk felmondásának kilátásba helyezésével javítani pozíciójukat. Csütörtökön a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházban mondott fel 9 sebész a húszból. Úgy tudjuk: a fölmondó levelek megírását hosszú alkudozás előzte meg, az érintettek tízezer forintos ügyeleti óradíjat kértek. A kórház 7500-9500 forint bruttó óradíjat ajánlott. Egyelőre a sebészek lépése még nem okoz a gondot az ellátásban, mivel két hónapos felmondási idejük van. Pattanásig feszült a helyzet – mondta lapunknak az egyik kórház igazgatója az ágazatban kialakult helyzetről – bármelyik pillanatban a fejünkre dőlhet az egész. Az orvoskrízisnél is nagyobb baj a szakdolgozók hiánya, és azon a fronton még csak nem is látszik megoldás.

Az elnök bérét már rendezték

Bruttó 680 ezer forintot kap havi fizetségként az orvosi kamara új elnöke, Kincses Gyula. Elődje, Éger Istvánt egymillió nyolcvanezer forintot vett fel tiszteletdíjként. Az új elnök nem csak kevesebb bérért fog dolgozni, de kisebb szolgálati gépkocsija is lesz. Terepjáró helyett egy középméretű hibrid gépkocsival jár majd Kincses, aki hozzá tette: kizárólag csak vidékre, mert a fővárosban továbbra is tömegközlekedés használja majd a munkába járásra. Terve, és a tagságnak tett ígérete is, hogy járni fogja az országot, hogy mind több helyen személyesen is találkozzon a kamarai tagokkal. Az elnöki tiszteletdíj összege mellett a köztestület elnöksége döntött arról is, hogy egy félállású alelnököt is alkalmaznak. Álmos Péter havi 300 ezer forintos tiszteletdíjat kap.

Nem engedték be a roma delegációt, megbüntették a biztonsági céget - a Gozsdu nagyon furcsán úszta meg

Pion István
Publikálás dátuma
2019.12.13. 20:53

Fotó: Gozsdu Udvar / Facebook
Az udvar üzemeltetésével összefüggésbe hozható egyetlen cég jogilag nem vonható felelősségre. Sokadik rasszista ügy a Gozsduban.
Diszkrimináció történt a Gozsdu Udvarban! - írja a Népszavához is eljuttatott sajtóközleményében az aHang. Kiemelték: az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) határozatot hozott és megbüntette a helyszín biztonsági szolgálatát ellátó Iman Security Kft-t, amiért alkalmazottai 2018 októberében nem engedtek be egy 12 főből álló nemzetközi roma delegációt az udvar területére.
Az EBH eltiltotta a Gozsdut attól, hogy a jövőben megkülönböztessék a látogatókat származásuk miatt

- áll a dokumentumban, amiből az is kiderül, hogy két eljárás indult tavaly október óta, ezekben az egyik sértett, Kiss Márió képviseletét az aHang által felkért jogász látta el. A Gozsdu Udvar ellen indított első eljárást az EBH megszüntette, mert az egyetlen fellelhető cég jogilag nem volt felelősségre vonható.
Az aHang szerint a mai napig tisztázatlan, hogy ki felel az udvar üzemeltetéséért.

Mivel a jogsértéstől számított egy éven belül lehet indítani új eljárást, júniusban egy újabb panasszal kérte Kiss Márió, hogy vonja eljárás alá az EBH a Gozsdu területén található társasházak üzemeltetőjét, valamint a biztonsági szolgálatot ellátó céget is. A meghallgatások során kiderült, hogy a passzázson a bejáratok őrzését az Iman Sec. Kft. végzi, és a cég alkalmazottai akadályozták meg 2018 októberében, hogy a 12 fős nemzetközi roma delegáció belépjen a Gozsdu Udvar területére.

100-ból 86 magyar semmit sem tenne a romák helyzetének javulásáért

Reprezentatív mintán végzett kutatást az ELTE és a Medián, a romaellenesség aktuális állapotát mérték fel a többségi magyar társadalom körében. Az adatokból szomorú következtetéseket vontak le, többek között azt, hogy a magyarok 35 százaléka nyíltan előítéletes, 13 százaléka pedig romaellenes mozgalomhoz akar csatlakozni. További eredményeket és következtetéseket itt a talál >>>

A második eljárás 2019 júliusában indult, a szeptemberi meghallgatást követően a biztonsági cég nem kommunikált érdemben többé, így a hatóság 2019. december 7-én jogerősen megállapította, hogy
az Iman Security Kft. Kiss Márióval szemben roma nemzetiséghez tartozásával és bőrszínével összefüggésben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amiért köteles fél millió forint bírságot fizetni.

Az aHang szerint a határozat nemcsak Kiss Máriónak szolgáltat igazat, a szervezet bízik benne, hogy egyaránt véd valamennyi roma és nem roma embert a hátrányos megkülönböztetéstől. "Bebizonyítottuk, hogy a panasztétel nem hiábavaló. Fontos, hogy minél többen értesüljenek róla, van jogorvoslati lehetőség, ha valaki nem tartja tiszteletben alapvető emberi jogainkat és megsérti méltóságunkat" - zárul a közlemény.

Rengett a föld Törökbálint térségében

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.12.13. 19:26
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kisebb földrengés volt Törökbálint térségében - közölte a Magyar Tudományos Akadémia szeizmológiai obszervatóriuma pénteken kora este a Facebook-oldalán.
Azt írták: 17 óra 57 perckor a Pest megyei Törökbálint közelében keletkezett a Richter-féle skála szerinti 2,7-es földmozgás. A rengést Biatorbágyon, Budaörsön, Érden, Sóskúton és Törökbálinton a lakosság is érzékelte - közölte az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.
A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint károkról egyelőre nem érkezett bejelentés.