Előfizetés

Meghalt egy kamionos, belerohant a sor végén álló teherautóba (képek)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.13. 17:23

Fotó: Donka Ferenc / MTI
Tiszakürt közelében, a 44-es számú főúton történt a tragikus baleset.
Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2019. december 13-án 14 óra előtt nem sokkal a 44-es számú főúton - írtja a Police.hu. A rendelkezésre álló adatok szerint egy műszaki hiba miatt félreállt gépkocsi mögött járműsor torlódott fel, a sor végén álló teherautónak - eddig tisztázatlan körülmények között - egy tehergépkocsi ütközött. A baleset következtében a tehergépkocsi vezetője életét vesztette.
A rendőrök lezárták az utat, helyszínelik a baleset. A Kunszentmárton irányából érkezőket a 4514-es számú útra, Csépa irányába, míg a Kecskemét irányából érkezőket Tiszaug felé a 4511-es számú útra terelik. A baleset az M44-es autóúton közlekedve teljes egészében elkerülhető. 

Milliárdos áfacsalás, számlagyár, pénzmosás: 17 fős bűnbandát ítéltek el Szegeden

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.13. 14:29
illusztráció
Fotó: Shutterstock
A bűnszervezetet irányító férfi az elsőfokú eljárás során eltűnt, ismeretlen helyre távozott, egyes információk szerint Belize-ben autóbalesetben elhunyt.
Jogerősen kilenc év fegyházbüntetéssel sújtotta pénteken a Szegedi Ítélőtábla azt az ismeretlen helyre távozott kecskeméti férfit, aki egy céghálózatot irányítva 2,7 milliárd forint adó befizetését kerülte el. A táblabíróság bűnszervezetben elkövetett adócsalás és pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és döntött arról, hogy a férfi nem bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság az ügy 16 másik vádlottját egy, valamint három és fél év közötti letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, volt, aki pénzbüntetést kapott.
A kecskeméti férfi irányításával 2008 áprilisa és 2009 áprilisa között létrehoztak egy olyan céghálózatot, amelynek csúcsán két vállalkozás állt. Ezek Olaszországból vásároltak papíralapanyagokat és műanyag granulátumot. A hazai és külföldi gazdasági társaságokból álló hálózat működtetésének az volt a célja, hogy az importált, magyarországi értékesítésre szánt áru mozgását, így az áfafizetési kötelezettséget megpróbálják követhetetlenné tenni, és végül Magyarországon jogtalanul igényeljenek vissza adót. Ez meg is történt:
több, mint 14 milliárd forint értékű fiktív számla felhasználásával 2008-ban és 2009-ben mintegy 2,7 milliárd forint adót nem fizettek meg.

A csalás mellett 14 vádlottat pénzmosás bűntettében is bűnösnek talált a bíróság. Ők segédkeztek abban, hogy külföldi gazdasági társaságok bankszámlájára több mint 10 milliárd forintot utaljanak át.
A bűnszervezetet irányító férfi az elsőfokú eljárás során eltűnt, ismeretlen helyre távozott, egyes információk szerint Belize-ben autóbalesetben elhunyt. A táblabíróság döntésével megváltoztatta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét, az elsőrendű vádlott büntetését hétről kilenc évre súlyosítva.
A jogerős ítélet indoklása szerint a vádlottak egy része a bűncselekményben játszott szerepéhez mérten törvénysértően, illetve eltúlzottan enyhe büntetést kapott az elsőfokú eljárást lezáró ítéletben, míg néhány vádlott esetében eltúlzottan súlyos volt a kiszabott büntetés. Emellett belső arányossága is megkövetelte a törvényszék döntésének megváltoztatását.

Fegyverrel, maszkban raboltak ki embereket a budapesti tizenévesek (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.13. 14:03

Fotó: police.hu
A fiatalok több mint 120 ezer forintot, egy mobiltelefont és egy hangfalat vettek el áldozataiktól.
Szerda este, a XI. kerületben a rendőrök elfogtak egy 16 éves és egy 14 éves fiút, akik a Minerva utcában követni kezdtek egy férfit, majd egy gázriasztó fegyverrel megfenyegették, értékeit követelték és egy lövést is leadtak; a támadásban nem sérült meg senki. A két fiatalt bevitték a rendőrségre, ahol elmondták, hogy korábban is követtek el rablásokat 2019. november 7. és december 11. között, és volt még három társuk is. A támadásokat mindig más és más csoportban követték el, egyedül az egyik 14 éves fiú az, aki minden rablásban részt vett – írja a police.hu. A rendőrség közleménye szerint a nyomozók a csapat harmadik tagját – egy 15 éves fiút – zuglói otthonában, a negyedik fiút – egy 16 éves középiskolást –, egy újbudai lakásban fogták el, a csapat ötödik tagját, egy 14 éves fiút pedig az iskolából állították elő. A nyomozás során kiderült, hogy az öt fiatal pár hónapja ismeri egymást, akik közül ketten általános iskolába, egy fiú középiskolában, kettő pedig gimnáziumba jár. A gimnazisták közül az egyik fiatal egyházi iskola tanulója. A fiúk kivétel nélkül rendezett körülmények között élnek, a szüleik dolgoznak, például egyikük édesapja sebész egy fővárosi kórházban. A nyomozás adatai szerint az öt fiú – különböző „felállásban”, arcukat maszkkal eltakarva – 2019. november 7. és december 11. között nyolc alkalommal, 11 ember sérelmére követtek el rablásokat Újbudán és a Gellért hegyen. A rablások során több mint 120 ezer forintot, egy mobiltelefont és egy hangfalat vettek el áldozataiktól. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a két 16 éves, a két 14 éves és a 15 éves fiút fegyveresen elkövetett rablás, fegyveresen elkövetett rablás kísérlet, valamint fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.