Előfizetés

Az oroszokkal szembeni szövetség jegyében vásároltak be amerikai helikopterekből a csehek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.13. 11:10
Az amerikai hadsereg egyik UH-1Y Venom típusú helikoptere
Fotó: bellflight.com
Moszkva egyre agresszívabb, hangsúlyozta az Egyesült Államok védelmi minisztere a 14,6 milliárd koronás szerződés aláírásakor.
Csehország 12 amerikai harci helikoptert vásárolt, a tranzakció ára 14,6 milliárd korona (182,5 milliárd forint) - jelentette Washingtonból a CTK hírügynökség pénteken. A 12 helikopter a Bell cég gyártmánya, közülük nyolc UH-1Y Venom típusú gép, míg négy AH-1Z Viper típusú. A cseh hadsereg az amerikai helikopterekkel a szovjet gyártmányú Mi 24/35 típusú helikoptereket cseréli le, amelyek már működőképességük határán vannak.
Lubomír Metnar védelmi miniszter szerint a szerződés aláírása új fejezetet nyitott a cseh-amerikai kapcsolatokban. Funkciójukról ezen túl azt nyilatkozta: "az új helikopterek beszerzése jelentősen javítja a cseh hadsereg képességeit a szárazföldi és speciális erők támogatásában, a katonák szállításában vagy a sebesültek mentésében". A miniszter szerint a szerződés lehetővé teszi, hogy a cseh hadiipar több mint 30 százalékban bekapcsolódjon a megrendelés teljesítésébe. Metnar szerint öbb cseh cég együttműködési emlékeztetőt írt alá az amerikai Bell céggel.
"Országaink szövetségesek az egyre agresszívebb Oroszországgal szemben"

- szögezte le Mark Esper amerikai védelmi miniszter. Szerinte a szerződés aláírása az erősödő amerikai-cseh védelmi együttműködés bizonyítéka. Méltatta a cseh hadsereg bekapcsolódását az afganisztáni, iraki és a balti missziókban.
Az amerikai helikoptereket 2023-ban kell megkapnia a cseh hadseregnek.

Panelház robbant Németországban - meghalt egy ember, sokan megsérültek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.13. 10:59

Fotó: MATTHIAS BEIN / dpa Picture-Alliance/AFP
Egyelőre nem tudni, pontosan mi történhetett, csak azt, hogy a 78 éves áldozat világháborús lőszereket és gázpalackokat tartott otthon.
Legalább 15 ember megsérült pénteken a Németország keleti részében fekvő Blankenburg városban, amikor egy tömbházban robbanás történt, írja a Reuters. A robbanás oka eddig ismeretlen, a lakókat evakuálják.
A halálos áldozat egy 78 éves férfi, aki világháborús lőszereket tartott otthonában

- értesült a hírügynökség. Az általa bérelt lakásban ezen kívül több gázpalack is volt. A detonáció itt történt, a helyszínt most tűzszerészek vizsgálják.
Azt is tudni véli a Russia Today, hogy a 20 ezres városnak egy Bertolt Brechtről elnevezett utcájában történt az eset, itt kizárólag panelházak állnak. Értesülésük szerint az öt emeletes épületnél 160-an dolgoznak a mentésen.
A héten a szlovákiai Eperjesen gázrobbanás tett lakhatatlanná egy panelházat. Az 12 emeletes épület kevés híján össze is dőlt; a tragédia 8 életet követelt és több tucatnyian megsérültek.

Kinevezték Ausztrália első női főkémjét

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.13. 09:12
Rachel Noble
Fotó: aiia.com.au
Rachel Noble februárban veszi át hivatalosan az Ausztrál Jelhírszerző Igazgatóság (ASD) vezetését.
Első ízben neveztek ki nőt Ausztráliában az ország egyik hírszerző ügynökségének élére. Scott Morrison konzervatív miniszterelnök pénteken Rachel Noble-t bízta meg az Ausztrál Jelhírszerző Igazgatóság (ASD) vezetésével. Az ASD feladata külföldi elektronikus kommunikációs jelek elfogása, megfejtése és elemzése. Noble „kinevezése erre a vezetői posztra jelentős előrelépés a nemzetbiztonsági szektorban dolgozó nők számára, és gratulálunk hozzá” – tudatta közös közleményében Morrison és Linda Reynolds ausztrál védelmi miniszter. Noble februárban veszi át hivatalosan az ASD vezetését. Ez az a szervezet, amely márciusban megállapította, hogy a kínai belbiztonsági minisztérium áll az ausztrál parlament és politikai pártok ellen indított kibertámadás mögött. Az erről szóló jelentést azonban hivatalosan nem tették közzé. Kína tagadja érintettségét az ügyben.