Előfizetés

A méltóság hangja

Kuslits Szonja
Publikálás dátuma
2019.12.12. 21:08

Fotó: Magyar Hospice Alapítvány
Elegendő állami támogatás hiányában idén is karitatív koncerttel igyekszik plusz forrásokhoz jutni a Magyar Hospice Alapítvány. A Művészetek Palotájában tartott koncert bevétele egy évre finanszírozhatja egy ágy éves költségeit.
„A korábbi évekhez hasonlóan idén is telt házas koncertre számítunk, hiszen eddig mindig sikerült megtölteni a Művészetek Palotáját” – mondja Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója. A gyógyíthatatlan betegek élet végi ellátásának támogatásáért január 6-án Radics Gigi, Szakcsi Lakatos Béla és a Budafoki Dohnányi Zenekar ad jótékonysági koncert. A bevétel, mely az 1200 eladott jegyből származhat egy egész évre biztosíthatná egy hospice ágy fenntartását, ami legalább négymillió forintot jelent. Ahogy közleményükben fogalmaztak: „A méltóság hangja koncert jó lehetőség arra, hogy a művészetek iránt fogékony emberek számára a páratlan élményt és a jótékonyság örömét egyszerre biztosítsa.” Nem véletlen, hogy így próbálnak támogatást gyűjteni. Muszbek Katalin két éve már megkongatta a vészharangot. Akkor a forráshiány miatt komoly veszélybe került az ország egyetlen, nem kórházi fenntartású hospice háza. A bezárás lehetősége körüli média visszhang megmentette az intézményt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 40 millió forinttal támogatta az intézményt, azóta is abból próbálnak megélni. Egyszerre 80-100 beteghez járnak házhoz segíteni, és tíz ágyban gondoznak haldokló betegeket. Évente mintegy 600 embernek segítenek és támogatják a családokat is a veszteséggel való megbirkózásban. A betegek ellátását speciálisan felkészült szakemberekből álló csapat végzi, melyben hospice orvos, hospice nővér, fájdalomcsillapító szakorvos, pszichológus, lelkész, szociális munkás, gyógytornász és sok önkéntes segítő vesz részt. A feladat fontossága ellenére a társadalombiztosítástól érkező forrást leszámítva (ami messze nem elegendő a költségek fedezésére) 2017 óta nem kaptak támogatást az államtól, ezért is próbálják egyéb módokon megteremteni a fenntartás költségeit. „Akkor nagyon sok magánadományt is kaptunk, igyekszünk okosan gazdálkodni ezekkel, de hamarosan ismét szükség lesz a támogatásokra” – mondja Muszbek Katalin. Megtudjuk: a Magyar Hospice Alapítvány éves költségvetése egyébként 200-250 millió forint. Az intézményi hospice-ellátás céljára jelenleg körülbelül 300 ágy áll rendelkezésre az országban, pedig a WHO és az európai becslések alapján egymillió lakosra minimum ötven palliatív ággyal kellene számolni, ami tízmillió lakosra nézve ötszáz ágyat jelentene. Ettől azonban egyelőre messze vagyunk. Akkor is, ha évente több mint 30 ezer ember hal meg daganatos betegség következtében az országban. Közülük körülbelül 9000 ember kap szakszerű élet végi ellátást a hospice szervezeteknek és az önkénteseknek hála.  

Infó

A méltóság hangja jótékonysági koncertet 2020. január 6-án Budapesten a MÜPA-ban rendezik . Fellép Szakcsi Lakatos Béla és Radics Gigi  

Ritka fáraószobrot találtak Egyiptomban

M.K.
Publikálás dátuma
2019.12.12. 19:06

Fotó: - / AFP
Az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb uralkodójaként számon tartott II. Ramszesz ritka szobrát fedezték fel régészek Kairótól nyugatra, a gízai piramisok szomszédságában. Az ókori leletet a múlt héten megkezdett feltáráson találták régészek egy magántulajdonban lévő földterületen. A tulajdonost még december elején letartóztatták, miután kiderült, hogy titokban ásatásokat végzett a földjén. A munkálatok során II. Ramszesz rózsaszín gránitból faragott ká-szobrának felső részét találták meg. Az ókori egyiptomiak felfogása szerint a ká az emberben lakozó erő, amely életben tartja őt, az ősöktől származik és az utódokban folytatódik. A ká-nak a túlvilágon is fontos szerepe van, mivel halhatatlan, és a földi élet befejezése után biztosítja az egyén számára az örök fennmaradáshoz szükséges életerőt. A ká tovább él a holtak szobraiban és képeiben. "Ez az első gránitból készült ká-szobor, amelyet feltártak. Az eddig felfedezett egyetlen ká-szobor fából készült és az ókori Egyiptom 13. dinasztiájának egyik uralkodójáé volt. A felszínre hozott szobortöredék 105 centiméter magas, 55 centiméter széles, 45 centiméter vastag és fején parókát, valamint a ká-jelével ellátott koronát viselve ábrázolja a fáraót. II. Nagy Ramszesz az újbirodalmi 19. dinasztia harmadik fáraója volt, nagyjából 3300 évvel ezelőtt uralkodott, számos híres ókori épületet hagyva maga után.

Betegséget is jelezhet az evés közbeni tüsszögés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.12. 14:14

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Nátha, megfázás, légúti betegségek gyakori tünete, de akár hetekig is elhúzódhat a folyamatos tüsszögés.
A rendszeresen a reggeli órákban, ébredés után jelentkező tüsszögés hátterében akár poratka allergia is állhat. Ezek az apró, szabad szemmel nem látható élőlények ugyanis szívesen bújnak az ágyba, párnába, matracba, ezért, ha valaki egész éjjel belélegzi őket, a reggeli órákban tüsszögésre ébredhet. Előfordulhat, hogy a kiváltó ok az úgynevezett vazomotoros nátha, a tüsszögés oka ilyenkor a hideg levegő, vagyis a meleg ágyból a hűvösebb szobába kikelve tüsszögni kezdünk, de ez történik akkor is, ha a meleg lakásból a hidegbe lépve tüsszögési roham kezdődik – mondta Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
Ha rendszeresen a lakásba érve kezdődik a tüsszögés, akkor érdemes szétnézni, hogy mi válthatja ki. Olykor elég lehet az illatosítótól megválni, de előfordulhat, hogy túl száraz a levegő, ami azért okoz tüsszögést, mert irritálja a nyálkahártyát. Megeshet az ellenkezője is, a magas páratartalom penészesedéshez vezethet, ami allergiás tüneteket okozhat. Penész nemcsak a vizes helyiségekben jelentkezhet, hanem a lakás bármely pontján, különösen az északi falakon, a sarkokban, a hőhidak mentén.
A magasvérnyomás-gyógyszerek, a fogamzásgátlók és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők is tüsszögést, de akár tartós orrdugulást is. Ez lehet a következménye az elhúzódó tünetek és a miattuk túlzásba vitt, recept nélküli orrspray, orrcsepp használatának is. Az orrcsepp-függőség akár az orrnyálkahártyát is tönkreteheti. Ha a nap folyamán többször is jelentik tüsszögésroham, akár a testápoló, parfüm vagy az öblítő illatanyagai is okozhatják azzal, hogy folyamatosan irritálják az orrnyálkahártyát. A hideg mellett a napfény is képes, úgynevezett fotikus tüsszögést kiváltani, ami a felmérések szerint minden ötödik embernél jelentkezik, ha a Napba néz.
Az edzés, fizikai aktivitás során fellépő tüneteket okozhat az EIR (excercise induced rhinitis) nevű betegség, ilyenkor allergológus tud gyógyszereket ajánlani, amivel megelőzhető a tüsszögésroham. Ha evés közben jelentkezik, lehet önálló kórkép: étel által kiváltott rihinitis, de ha egyéb panaszok, például orrdugulás, ajakduzzanat, szájban jelentkező viszkető érzés, hasfájás, hányinger is társulnak hozzá, akkor hisztamin intolerancia vagy keresztallergia, esetleg ételallergia is állhat a háttérben. Nem allergiás eredetű panaszok hátterében gyakran az orrmelléküregek krónikus gyulladása áll – mondta a szakorvos.