A Wikipediától kapott kihívót a Facebook: versenybe száll a WT Social

Publikálás dátuma
2019.12.12. 21:17

Jimmy Wales, a Wikipedia internetes lexikon társalapítója új közösségi portált indított. Reményei szerint legyőzi majd a szerinte kattintásvadász és félrevezető hírekkel megtűzdelt Facebookot.
Hosszú hónapok tervezgetése után Jimmy Wales, a Wikipédia internetes lexikon társalapítója megindította a Facebook és a Twitter riválisának szánt internetes közösségi portált. Az 53 éves internetes vállalkozó újságíróknak elmondta: a Facebook és a Twitter felületessége késztette egy új fórum beindítására, s azt reméli, hogy az új portál "legyőzi" majd a szerinte kattintásvadász és félrevezető hírekkel megtűzdelt Facebookot. Wales ennek ellensúlyozására októberben elindította a maga közösségi oldalát, a WT Socialt (WikiTribune), amelyen nincsenek hirdetések, és állítják, hogy nem adják tovább a felhasználók adatait, akik az első hónapban már 200 ezren voltak. Wales szerint a szociális hálóknak egyetlen céljuk van, minél több hirdetést mutatni az embereknek, amire a gépi tanulást és a mesterséges intelligenciát is nagy hatékonysággal használják, minél több olyan kattintásra késztetve a látogatókat, amelyek nem igazán esnek egybe azzal, amit akarnak, vagy amire szükségük van. Wales nem gondolja, hogy a mesterséges intelligencia önmagában rossz, de ha arra használják, hogy olyan sok hirdetéssel árasszák el az embereket, amennyivel csak lehet, akkor az nem kívánatos mellékhatás. Úgy fogalmazott: az emberek "torkig vannak az ócska hírekkel és az álhírekkel". Az új szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy cikkekhez, elemzésekhez, információkhoz vezető linkeket osszanak meg, beszélgetéseket és vitákat nyissanak. Az a cél, hogy az emberek minőségi tartalmakat osszanak meg egymással, amelyek révén meg lehet változtatni a világ dinamikáját. Mindez hirdetések nélkül történik, de mivel annak sincs értelme, hogy mindenki előre fizessen, a Wikipédia modelljét alkalmazzák: nem kötelező, de lehet érte fizetni, mert megéri. Wales - bár nem lett milliárdos, de nem mondható szegénynek sem, hiszen működtet egy profitorientált oldalt, ahol fizetett anyagok jelennek meg játékokról, filmekről, videókról. Ez biztosítja számára a lehetőséget, hogy olyan internetes megoldásokat hozzon létre, amelyek megakadályozhatják például a politikusokat abban, hogy célzottan, mindenkinek a legjobban tetsző üzeneteiket küldjék a mesterséges intelligencia segítségével.  A WT Social oldalán a regisztráció után percek múlva megkapjuk a belépési lehetőséget, cikkek sora jelenik meg, rájuk kattintva az eredeti újság oldalára jutunk, például a BBC cikkeihez, amelyek a megbízhatóságukról híresek.   

A Wikipédia rövid története

Jimmy Wales, a Wikipédia 1998-ban Larry Sangerrel közösen létrehozta a Nupedia nevű enciklopédiát. Ide bárki írhatott cikkeket, de ez az ellenőrzési folyamat miatt lassan működött, ezért megszüntették. Ezután ismerte meg Wales a wikit – a hawaii nyelvben gyorsat jelenet -, amelyet Ward Cunnigham talált ki. 2001 elején indult útjára a Wikipédia, ahogy azt ma ismerjük. Jelenleg a látogatók többsége csak olvasni jár az oldalra, a legtöbb érdemi munkát önkéntesek végzik. A Wikipédia szervezeti felépítése lehetővé teszi, hogy lényegében bárki szerkeszthet és írhat cikkeket az oldalra, bár ez egyben a hátrányának is bizonyult az áltudományos cikkek megjelenésével. 2007 óta a tudományos fokozattal rendelkező felhasználóknak igazolniuk kell magukat, ugyanis egy két doktorátust magáénak valló adminisztrátorról kiderült, hogy az egyetemet sem fejezte be. Egy bizonyos rangsorolás szerint a Wikipédia havi 1,2 milliárd oldalmegtekintéssel a második leglátogatottabb internetes hely, csak a Youtube előzi meg.

Szerző