Bedobozolták fizetésemelésüket a szocialisták

Publikálás dátuma
2019.12.11. 17:56

Furgonnyi adománnyal érkeztek a párt képviselői Szent János Kórházhoz, amely nemrég maga kért segítséget a Facebookon.
Mintegy félmillió forint értékében vásároltak kórházi ellátáshoz szükséges eszközöket – pelenkát, kötszert, tisztítószert – az MSZP képviselői, az adományokat pedig szerdán adták át a Szent János kórháznak. Mint ismert, a budai intézmény a közelmúltban maga hirdetett meg karácsonyi adománygyűjtést a Facebookon, amelyben gyakorlatilag mindent kértek, amire kórháznak fogyóeszközként csak szüksége lehet; a gyűjtésnek azonban olyan országos visszhangja lett, hogy a Szent János kórház riadtan visszakozott, az ellenzéki lapok kiforgató híreiről, negatív kampányáról beszélt.
Kiforgatás ide vagy oda, az intézetben azért örültek az MSZP karácsonyi adományának – mint megtudtuk, a dobozokat egy neve elhallgatását kérő dolgozó vette át a politikusoktól.
Az átadást, melyen Gurmai Zita, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes és Szakács László is részt vett, rögtönzött sajtótájékoztató kísérte. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke hangsúlyozta:
önmagában tarthatatlan állapot, hogy egy állami fenntartású kórház adománygyűjtő akciót indít karácsony idején, hogy legyen elég tisztítószer, kötszer, ami a mindennapi ellátáshoz szükséges.

Eközben azt is láthatjuk, hogy az állami vezetők, milyen magas, időközben emelt fizetést kapnak - mondta Tóth.  Ami azt illeti, a szocialisták szintén emelt fizetésükből vették az adományokat, az emelés összegét azonban nem magukra fordítják: szolidaritási kasszát hoztak létre, és havi keresetük egy részét ebbe teszik Tóth Bertalan szerint az MSZP a jövőben folytatná az adakozást, rászoruló családokat más kórházakat is támogatnának.
Szerző
Frissítve: 2019.12.11. 18:02

Munkanélküli? Legalább nem kell bliccelnie a metrón

Publikálás dátuma
2019.12.11. 17:09

Fotó: Népszava
Januártól ingyen utazhatnak a fővárosi álláskeresők a BKK járatain – erről döntött a a főváros.
A budapesti munkanélküliek támogatásáról döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők az MTI beszámolója szerint egyhangúlag támogatták Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését, amelynek értelmében "a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást a fővárosi lakcímmel rendelkező regisztrált álláskeresők díjmentesen vehetik igénybe" januártól. Az álláskeresőknek szóló havi bérletre való jogosultság megállapítására - a főváros kormányhivatalával együttműködésben - új igazolást vezetnek be. A bérletet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kijelölt értékesítési helyein lehet majd kiváltani.A díjmentes bérletet január elsejével vezetik be. 
Az előzetes hatásvizsgálat szerint a díjmentesség biztosítása - a teljes jogosulti kör tekintetében - mintegy bruttó másfél milliárd forint értéket képvisel a nyilvántartott budapesti álláskeresők számára, azonban az intézkedés ténylegesen mintegy bruttó félmilliárd forintos tényleges kiesést jelent majd a BKK-nál. Az előterjesztésben az is szerepel, hogy az intézkedéssel segíteni kívánt álláskeresők száma több mint 14 ezer volt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018 decemberében. A napirend vitájában Ughy Attila (Fidesz-KDNP) arról kérdezte a városvezetést, hogy az álláskeresőknek kiadott igazolás nem teremt-e majd lehetőséget a visszaélésekre. Erre válaszul elhangzott, hogy a bérletet havonta kell majd megújítaniuk az azt igénybevevő álláskeresőknek. 

Nem felejtették el a gyerekek ingyenes utazását sem

 Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) azt tudakolta, hogy Karácsony Gergely kampányában szerepelt a 14 éven aluliak számára is az ingyenes tömegközlekedés, ám az erről szóló javaslatot még nem találta közgyűlés jövő évi munkatervében. Karácsony hozzátette: a 14 éven aluliakat érintő díjmentesség bevezetéséhez jogszabálymódosításra van szükség, azt már kezdeményezték a kormánynál. 
Szerző
Frissítve: 2019.12.11. 17:15

Rövid határidőt adtak Varga Juditnak a finnek

Publikálás dátuma
2019.12.11. 15:25
Tytti Tuppurainen
Fotó: Zucchi-Enzo / European Union
Még a csütörtök délután 3 órakor kezdődő európai uniós csúcstalálkozó előtt vár választ az EU finn soros elnökségének nevében Tytti Tuppurainen Európa-ügyi miniszter arra a levélre, amelyben világos magyarázatot kér a budapesti kormánytól Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár viselkedésére.
Elnökségi források szerint a levelet szerdán eljuttatják Varga Judit igazságügyi miniszternek. Mint beszámoltunk róla, a nemzetközi sajtóval kapcsolatot tartó kormányszóvivő a tagállamok EU-ügyi minisztereiből álló Általános Ügyek Tanácsának keddi brüsszeli ülésén történteket élőben, több tucatnyi Twitter-bejegyzésben kommentálta. A tanácskozáson a tárcavezetők a magyarországi jogállam helyzetéről tartottak meghallgatást zárt ajtók mögött, a magyar delegációt Varga Judit vezette. A finn soros elnökség nevében Tytti Tuppurainen az ülés végén tartott sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a magyar államtitkár fellépését, és közölte, hogy írásos magyarázatot várnak Budapesttől. Nem csak Kovács kiszivárogtatása, hanem posztjainak tartalma is meghökkenést váltott ki a résztvevőkben. Az Európai Bizottság nevében nyilatkozó Maroš Šefčovič azt mondta, kollégáit “sokkolta”, hogy a magyar szóvivő Soros-zenekarnak nevezte a vitához hozzászóló politikusokat. A finn tárcavezető a Varga Juditnak írott hivatalos levelében “mélységes csalódottságának” adott hangot az incidens miatt, és leszögezte: Kovács Zoltán megsértette az EU szerződését és az uniós Tanács eljárási szabályzatát azzal, hogy tweetjeiben nyilvánosságra hozta a négy fal között elhangzottakat. A miniszter csütörtök délutánig várja az írásos magyarázatot magyar partnerétől, erősítették meg forrásaink.
A Varga Judit által vezetett delegáció “konstruktívan” vett részt a keddi vitában, és igyekezett minden kérdésre szakmai választ adni. Hozzászólásaikban nyoma sem volt a Kovács Zoltán által használt dühödt, sorosozó retorikának — mondták lapunknak az eszmecsere részleteit ismerő diplomáciai források. Hozzátették:
“Ismerjük a magyar taktikát, mindenkit megpróbálnak összezavarni és a saját narratívájukat erősíteni. A mi feladatunk az, hogy hideg fejjel értékeljük a fejleményeket és igyekezzünk eredményeket elérni a 7. cikkelyes eljárás keretében”.

- Ha kapunk egy levelet, arra természetesen válaszolni fogunk - mondta egy kormányzati forrásunk a Népszavának. Szerinte "majd később dől el, hogy Kovács Zoltán akciója jól sült-e el", ezt egyelőre a magyar kormányban is mérlegelik, de az biztos, hogy nem az igazságügyi miniszter kérte fel a kiszivárogtatásokra és sorosozásra az államtitkárt, az Kovács Zoltán magánakciója volt.
Kerestük Kovács Zoltánt is, amint elérjük, frissítjük cikkünket.  
Frissítve: 2019.12.11. 16:07