A kormány 79 millióból végeztet vizsgálatokat, hogy megállítsa a szabadkai székesegyház süllyedését

Publikálás dátuma
2019.12.11. 11:25

Fotó: Mister No / Wikipedia - CC BY 3.0
A szakemberek várhatóan három hónap alatt végeznek a felméréssel és elkészítik a műszaki javaslatot a teljes rekonstrukcióhoz.
A magyar kormány 79 millió forintból végeztet vizsgálatokat, hogy megállítsák a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyház süllyedését – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten. Schanda Tamás a sajtótájékoztatón elmondta: a vizsgálatok elvégzésére az ITM az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-t kérte fel, a szakemberek várhatóan három hónap alatt végeznek a felméréssel és elkészítik a műszaki javaslatot a teljes rekonstrukcióhoz. A 18. század második felében mocsaras területre épült, késő barokk székesegyház folyamatosan süllyed, a tornyai is távolodnak egymástól. Az elmúlt években a szakemberek több módszerrel is próbálkoztak, hogy megerősítsék a talajt és megállítsák a tornyok dőlését, de eddig nem jártak sikerrel – ismertette az államtitkár. A mostani vizsgálat után az államtitkár reményei szerint megtalálják azt a 21. századi technológiát, amivel megmenthető az épület.

Új főszerkesztő az Index élén

Publikálás dátuma
2019.12.11. 11:17

Fotó: Népszava
December 11-től Dull Szabolcs a főszerkesztő, a leköszönő Tóth-Szenesi Attila a lap vezető szerkesztőjeként folytatja.
2019. december 11-től Dull Szabolcs az Index.hu új főszerkesztője, a leköszönő Tóth-Szenesi Attila a lap vezető szerkesztőjeként folytatja – közölte az Index. A portál közleményében felidézi: Dull Szabolcs 2014 óta dolgozik az Indexben. A politikarovat munkatársaként kezdett szerkesztő-újságíróként, elsősorban pártokról és politikai történesekről írt. 2019-ben az európai parlamenti választások után a sportrovat vezetőjeként folytatta, most pedig főszerkesztőnek nevezte ki Pusztay András vezérigazgató és Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke. Dull Szabolcs terve az, hogy az eddigi indexes hagyományok szellemében vezeti tovább az újságot. Dull Szabolcs az Index előtt 2011 és 2014 között az Origo Hírek rovatának újságírójaként is politikai, parlamenti témákról írt. Azelőtt, 2008-tól 2011-ig a Kossuth Rádió Krónika című hírműsorának riportere volt, illetve a Figyelőben és a Manager magazinban is publikált cikkeket. 2008-ban az ELTE-n végzett francia és kommunikáció szakon. Jelenleg az ELTE ÁJK-n hallgat jogot, az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékén pedig újságírást tanít.
Szerző
Témák
index média

A Főtáv kirúgott vezére a választások előtt ütött nyélbe egy kétmilliárdos üzletet

Publikálás dátuma
2019.12.11. 11:03

Fotó: Népszava
A fideszes politikai ejtőernyősnek a főpolgármester mondott fel.
Közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést a Főtáv, amelynek vezérigazgatóját hétfőn menesztette Karácsony Gergely főpolgármester - írja a Privátbankár.hu. Mitnyan György egyike azon fővárosi cégvezetőknek, akik Tarlós István főpolgármestersége idején klasszikus politikai ejtőernyősként landolt a nekik kinézett gazdasági társaságok élén. Mitnyan soha nem tartozott a Fidesz hardcore politikusai közé, de az elmúlt évtizedekben elég jól fizető állásokat sikerült megcsípnie magának, amelyeket kisebb-nagyobb botrányokkal tarkítva töltött be. A Fidesz jelöltjeként választották meg a XII. kerület polgármesterévé 1998-ban és két cikluson át sikerült megtartania a posztot. Néhány kisebb botránya volt, 2005-ben például 
ő írta volna elő a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a nők szoknyája legfeljebb a térd felett 2-3 centiméterrel végződhet, nem lehet rövidebb.

"De ezt is szigorúan abban az esetben, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy teljesen tökéletes lábakkal rendelkezünk" – írta a dress code-ról szóló előterjesztésben, amit végül az akkor még Demszky Gábor főpolgármester vezette testület elvetett. Szintén Mitnyan nevéhez fűződik a XII. kerületben engedély nélkül felállított Turul-szobor is, amit végül a jelenlegi polgármester Pokorni Zoltán javaslatára később második világháború XII. kerületi áldozatainak emlékművére kereszteltek át. Mitnyan később Tarlós pénzügyi tanácsadója volt, majd 2015 január elsejétől vette át a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. vezetését. "Kinevezése egyértelmű politikai gesztus volt, de még kritikusai is elismerik, hogy az évek múltával egyre inkább belejött a 650-670 fős vállalat vezetésébe" – írja a Privátbankár. A lap emlékeztet: a Főtáv vezetőjeként több olyan szerződés is kötődik hozzá, amik gyanúra adnak okot, ezeket az új városvezetés vizsgálja.
Van egy 3 évre szóló szerződés például, amit a választások előtt egy nappal írtak alá.

November végén hirdették ki a Főtáv Zrt. és leányvállalatainak telephelyein végzendő létesítményüzemeltetésre, karbantartása, vagyonvédelemre valamint takarításra és pénz- és értékszállítási feladatok elvégzésére kiírt pályázat eredményét. Ennek értelmében a Fénysziget Kft. és a He-Ba Kft. 2,06 milliárd forint fejében 36 hónapig végzi a fenti munkákat a cég 39 telephelyén. A Fénysziget visszatérő partner, 2016-ban is ők nyerték a létesítményüzemeltetésre kiírt tendert, csak akkor 360 millió forintért vállalták a munkát egy másik konzorciumi taggal. De ez a jelenleg néhány tucat alkalmazottal dolgozó cég takarítja az újpesti piacot is 2012 óta, illetve hegyvidéki önkormányzattól is kaptak már megbízást. 
Szerző