A Főtáv kirúgott vezére a választások előtt ütött nyélbe egy kétmilliárdos üzletet

Publikálás dátuma
2019.12.11. 11:03

Fotó: Népszava
A fideszes politikai ejtőernyősnek a főpolgármester mondott fel.
Közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést a Főtáv, amelynek vezérigazgatóját hétfőn menesztette Karácsony Gergely főpolgármester - írja a Privátbankár.hu. Mitnyan György egyike azon fővárosi cégvezetőknek, akik Tarlós István főpolgármestersége idején klasszikus politikai ejtőernyősként landolt a nekik kinézett gazdasági társaságok élén. Mitnyan soha nem tartozott a Fidesz hardcore politikusai közé, de az elmúlt évtizedekben elég jól fizető állásokat sikerült megcsípnie magának, amelyeket kisebb-nagyobb botrányokkal tarkítva töltött be. A Fidesz jelöltjeként választották meg a XII. kerület polgármesterévé 1998-ban és két cikluson át sikerült megtartania a posztot. Néhány kisebb botránya volt, 2005-ben például 
ő írta volna elő a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a nők szoknyája legfeljebb a térd felett 2-3 centiméterrel végződhet, nem lehet rövidebb.

"De ezt is szigorúan abban az esetben, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy teljesen tökéletes lábakkal rendelkezünk" – írta a dress code-ról szóló előterjesztésben, amit végül az akkor még Demszky Gábor főpolgármester vezette testület elvetett. Szintén Mitnyan nevéhez fűződik a XII. kerületben engedély nélkül felállított Turul-szobor is, amit végül a jelenlegi polgármester Pokorni Zoltán javaslatára később második világháború XII. kerületi áldozatainak emlékművére kereszteltek át. Mitnyan később Tarlós pénzügyi tanácsadója volt, majd 2015 január elsejétől vette át a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. vezetését. "Kinevezése egyértelmű politikai gesztus volt, de még kritikusai is elismerik, hogy az évek múltával egyre inkább belejött a 650-670 fős vállalat vezetésébe" – írja a Privátbankár. A lap emlékeztet: a Főtáv vezetőjeként több olyan szerződés is kötődik hozzá, amik gyanúra adnak okot, ezeket az új városvezetés vizsgálja.
Van egy 3 évre szóló szerződés például, amit a választások előtt egy nappal írtak alá.

November végén hirdették ki a Főtáv Zrt. és leányvállalatainak telephelyein végzendő létesítményüzemeltetésre, karbantartása, vagyonvédelemre valamint takarításra és pénz- és értékszállítási feladatok elvégzésére kiírt pályázat eredményét. Ennek értelmében a Fénysziget Kft. és a He-Ba Kft. 2,06 milliárd forint fejében 36 hónapig végzi a fenti munkákat a cég 39 telephelyén. A Fénysziget visszatérő partner, 2016-ban is ők nyerték a létesítményüzemeltetésre kiírt tendert, csak akkor 360 millió forintért vállalták a munkát egy másik konzorciumi taggal. De ez a jelenleg néhány tucat alkalmazottal dolgozó cég takarítja az újpesti piacot is 2012 óta, illetve hegyvidéki önkormányzattól is kaptak már megbízást. 
Szerző

„Rongy” szénnel fűtenek a peremvidéken, és ez mindenkinek rossz

Publikálás dátuma
2019.12.11. 09:10

Fotó: Béres Márton / Népszava
A legszegényebbeknek csak a rossz minőségű, alacsony fűtőértékű szénre futja, amivel durván szennyezik a levegőt is, emiatt körükben egyre több az asztmás beteg.
Vadász Iván hatodmagával él a miskolci Lyukó-völgy egyik, alig húsz négyzetméteres hétvégi házában, amelynek egyik ékessége egy vaskályha. A család kandallónak hívja, a téli időszakot ez segít átvészelni. A fásládában azonban nem fa van, hanem használt bútorok elbontásából származó farostlemezek, a Máltai Szeretetszolgálattól kapták, ahol a harminckilenc éves, s nemrégiben nagypapává lett családfő egy éve dolgozik, közfoglalkoztatottként. De legalább a vékony lapok nincsenek festékkel átitatva, s nem tartalmaznak műanyagot: a négyezer ember lakhelyéül szolgáló, hajdan kertgazdaságokkal teli, mára lepusztult miskolci városrészben mindenki azzal fűt amivel tud. Errefelé sok udvaron látni átázott ruhahalmokat, egymásra vetett rossz cipőket, használt gumiabroncsot, darabjaira szedett kárpitfotelt. Környezetvédő szervezetek évek óta kongatják a vészharangot: ebben az észak-magyarországi térségben - de az ország más peremrégióiban is – a légszennyezettség miatt egyre romlanak az egészségügyi adatok. A Sajó-völgyben az országos átlaghoz képest öt-tíz százalékkal több az asztmás, légúti vagy tüdőbetegséggel küzdő kisgyerek. A statisztikai adatok szerint a most felnövekvő itteni generáció húsz százaléka – azaz minden ötödik ideszületett fiatal – emiatt csökkent munkaképességű lesz. Energiaszegénység – így hívják azt az állapotot, amely ezeket a magukra hagyott településrészeket jellemzi, s ezt kísérelte meg legalább a jelenség szintjén bemutatni a Civitates Alap által támogatott Elosztó Projekt és a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata. A lyukóvölgyi terepszemle után a sajókápolnai külszíni fejtéses, rendkívül rossz minőségű lignitet tartalmazó bányához vezetett az út, amit tíz éves küzdelem és lakossági tiltakozás után idén végre sikerült, ha nem is végelegesen bezáratni, de legalább a működését szüneteltetni.
Csizmadia Béla, a bánya elleni akciók élére állt egyik helyi lakos elmondta: az itt kitermelt, lignitnek csak jóindulattal nevezhető anyag méréseik szerint tele volt palával, arzénnel, kénnel, a fűtőértéke pedig meg sem közelítette azt, amit egy normál lignittől elvárnánk. Ám mivel a szegényeknek csak erre futotta, így önhibájukon kívül a saját életüket nehezítették meg a meleget nemigen adó silány – ezért fajlagosan drága - fűtőanyaggal, de az abban lévő veszélyes anyagok a térséget is folyamatosan szennyezték. A környezetvédők idén szeptemberben több próbavásárlást végeztek Miskolc, Ózd és Bükkábrány térségében olyan Tüzép-telepeken, ahol a helyiek vásárolnak: olcsó, a legszegényebbek számára leginkább elérhető bükkábrányi, putnoki, felsőnyárádi szenet, illetve afféle referenciaként német brikettet is vásároltak, valamint a szociális tüzelőanyagként ingyen osztott szénből is szereztek be mintát. Kiderült: a lakosság számára tüzelőanyagként árusított vagy kiosztott lignit háztartási tüzelésre alkalmatlan alacsony fűtőértéke, valamint magas hamu- és kéntartalma miatt. A bükkábrányi lignitbrikett hamutartalma száraz állapotban 40 százalék felettinek bizonyult, de a bükkábrányi és sajókápolnai lignité is 30 százalék fölötti volt, miközben a drágább, de jobb minőségű német barnaszén hamutartalma ennek mindössze tizede, 3,9 százalék volt. Emiatt a környezetvédők azt követelik, hogy Magyarországon tiltsák be a lignit tüzelőanyagként való értékesítését, indítsanak vizsgálatot a lakossági forgalomba hozott szénféleségekkel kapcsolatban, vizsgálják felül az önkormányzatok szociális tüzelőanyag támogatási gyakorlatát, a lignitet, a magas kéntartalmú szeneket pedig vegyék ki a támogatható tüzelőanyagok köréből.
Szerző
Témák
fűtés

Áder nyugdíjba küldi Baka Andrást, a Kúria tanácselnökét, akit a Fidesz távolított el a Legfelsőbb Bíróság éléről

Publikálás dátuma
2019.12.11. 08:57
Baka András 2009-es eskütétele – a Fidesz lerövidítette a hatéves mandátumát. Fotó: Vajda József/Népszava
A kormánypárt már 2010 környékén sem tűrte a kritikát, alkotmányt is módosítottak azért, hogy Bakát leváltsák.
Jövőre nyugdíjba kerül Baka András kúriai tanácselnök. Baka 2009 és 2011 között a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke volt, nyugdíjazásáról Áder János köztársasági elnök kedd késő este tett közzé határozatot - írja a Hvg.hu. Az egykori MDF-képviselőt, majd az Emberi Jogok Európai Bírósága bíráját 2009-ben hat évre választották meg az LB élére, azonban bírálta a kormány igazságügyi politikáját, ezért két év után arra hivatkozva távolították el a szervezet éléről, hogy az új Alaptörvény szerint annak helyére a Kúria lépett. Baka András eltávolítása ügyében a strasbourgi bíróság elmarasztalta a magyar államot a történtekért. Tisztségének megszüntetése az európai joggal ellentétes volt. A magyar hatóságok megsértették Baka Andrásnak mint a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének a véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogát is. Az ítélet szerint a magyar bírót emberi jogi jogsérelem érte azzal is, ahogyan – jogszabály meghozatalával – idő előtt elmozdították állásából.
Magyarországnak különböző jogcímeken összesen 100 ezer eurót (kb. 31 millió forintot) és annak kamatait kellett Baka számára kifizetnie.

A köztársasági elnök most „a bírói felső korhatár betöltésére tekintettel” hozta meg döntését. Baka András ma, december 11-én 67 éves, nyugdíjazása fél évvel későbbi, 2020. június 10-i hatállyal történik.
Szerző