V4-es főpolgármesterek közös frontja

Publikálás dátuma
2019.12.10. 21:50
Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere
Fotó: Michal Fludra / NurPhoto
Varsó, Prága, Pozsony és Budapest együttműködése.
Közvetlen uniós finanszírozási lehetőségeket keres Varsó, Prága, Pozsony és Budapest főpolgármestere - jelentette be kedden Rafal Trzaskowski. A lengyel főváros vezetője szerint jövő hónapban Budapesten egyeztetnek a kérdésben, tervek szerint együttműködési nyilatkozatot írnak alá klímavédelemről, uniós finanszírozásról és közös projektekről. A Reuters hírügynökség kiemeli, négy olyan ország fővárosának az első embere kezdeményezi az együttműködést, amelyek kormányai vagy állandó konfliktusban állnak „Brüsszellel” az uniós normák és alapértékek megsértése miatt, vagy sokkal liberálisabbak, mint nemzeti kormányuk. Ez utóbbi a szlovák főváros esete.
Szerző
Témák
V4-ek fővárosok

Már Borkai fiának ügyében is nyomoz a rendőrség

Publikálás dátuma
2019.12.10. 20:29

Fotó: Facebook/Borkai Zsolt
Borkai Ádám legalább három évig kapott milliós fizetést egy luxemburgi hátterű cégtől, aminek nem volt semmi árbevétele.
Folyik a nyomozás Borkai Zsolt fiának az ügyében - számolt be a hvg.hu-nak Hadházy Ákos. A képviselő október közepén tett feljelentést hivatali visszaélés, vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt. Hadházy szerint
Borkai Ádámnak az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft úgy fizetett évekig havi 1 millió forintos bért, hogy a cégnek nincsen árbevétele és évek óta veszteséges.

A luxemburgi hátterű Akonia Ingatlanforgalmazó Kft. a jachtos felvételeken szintén főszerepet kapott Rákosfalvy Zoltán hivatalos győri címén van bejelentve: korábban a Válasz Online írt arról, hogy az állami kaszinókoncesszió-kiosztáson és az Audi-földeken is jókorát szakító ügyvéd pedig nemcsak befogadta, de aktívan menedzseli is ezt az offshore-talapzatra épített vállalkozást. A Borkai körüli offshore-hálóról a Népszava itt írt bővebben.
Az Akonia ügyvezetője a volt győri polgármester fia. A jelek szerint a tulajdonos csak azért öntött pénzt a társaságba, hogy legyen mit kiutalni Borkainak. Ez az utóbbi három teljes évben 12-12-12 millió forintot jelentett, vagyis - beleszámolva 2015 végét is - tavaly decemberig már közel 40 milliót. Hogy ez idén is folytatódott-e, az majd a 2019-es beszámolóból kell, hogy kiderüljön.
Az ifjú Borkai egyébként nem csak az Akonia ügyvezetője, emellett a nemzetközi kapcsolatok koordinátora a győri kézilabdaklubnál - bár ő korábban labdarúgó volt. A 24 éves Borkait más feladatért is fizetik a Győri Audi ETO KC-nál, a klub 2019/2020-as szezonra szóló, tao-támogatás iránt benyújtott kérelmében ugyanis „technikai vezetőként” hivatkoznak rá. Rajta kívül a dokumentum szerint még Bartha Csaba ügyvezető elnök fizetésére kértek támogatást. Kettejük éves bérköltsége a kérelem szerint 21,9 millió forint, amit, ha egyenlően osztanak el, nagyjából havi bruttó 900 ezer forintos fizetést jelent.
Szerző

Karácsonyi üdvözlőlapokkal üzentek hajléktalan emberek az alkotmánybíróknak

Publikálás dátuma
2019.12.10. 19:03

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Akinek rossz volt, annak még rosszabb lett a hajléktalanság kriminalizálásával.
„Remélem, jól fogja magát érezni karácsonykor, miután a hátrányos helyzetű hajléktalan emberek büntetése mellett szavazott júniusban” – olvasható az egyik képeslapon, amit utcán élő emberek az Alkotmánybíróság (Ab) tagjainak címeztek. Az üzeneteket kedd este egy, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület által szervezett utcai demonstráció keretében tették közzé a Széll Kálmán téren. Volt, aki további „jó döntéseket” kívánt az új évre az alkotmánybíráknak, és volt olyan is, aki karácsony alkalmából meghívta a taláros testület tagjait az egyik hajléktalanszállóra, hogy saját szemükkel láthassák, milyen ott az ellátás. A parlament 2018. október 15-i hatállyal úgy módosította a szabálysértési törvényt, hogy akár börtönnel is büntethető legyen az, aki „életvitelszerűen” az utcán tartózkodik. Országszerte több szabálysértési eljárás is indult az utcán élő emberekkel szemben: az Országos Rendőr-főkapitányság lapunknak küldött tájékoztatása szerint 2018. október 15-e és 2019. november 18-a között a rendőrök összesen 603 esetben alkalmaztak helyszíni figyelmeztetést, 22 szabálysértési előkészítő eljárást indítottak, amelyből 14 esetben került sor bíróság elé állításra. Hajléktalan személy ingóságainak ideiglenes tárolásba vételére egy esetben kellett sort keríteni. Egy kaposvári, egy székesfehérvári és három budapesti bíró az Ab-hoz fordult, szerintük ugyanis a szabálysértési törvény vonatkozó szabályai alaptörvényellenesek. Az Ab idén nyáron úgy döntött: a hajléktalan emberek kriminalizálása és börtönbe zárása nem ütközik az alaptörvénybe. Igaz, öt alkotmánybíró különvéleményt adott ki, amelyben jelezték: ők nem értenek egyet a többségi döntéssel, az utcán élő emberek hatósági üldözése szerintük igenis alkotmányellenes. Ők is kaptak üdvözlőlapokat: a hajléktalan aktivisták nekik megköszönték, hogy emberségesen jártak el. 
Egyikük, Lakatosné Jutka a kedd esti demonstráción is felszólalt. Mint mondta, az alkotmánybírók többsége szerint a hajléktalan emberek nem együttműködőek, amikor nem akarnak szállóra menni. Csakhogy Magyarországon ma legalább 30-35 ezer hajléktalan ember él, a férőhelyek száma pedig még a leghidegebb időben sem haladja meg a 12 ezret. – Ma két lehetősége van egy hajléktalannak: vagy az élősködőktől hemzsegő, túlzsúfolt szálló vagy a börtön – fogalmazott. Szerinte szégyen, hogy az állam a legszegényebbeket bünteti. Hozzátette: az intézkedések hatására nem lett kevesebb hajléktalan, de akiknek eddig rossz volt, azoknak még rosszabb lett a helyzetük.
Szerző