Előfizetés

Uránbányát és atomtemetőt sem akar Pécs

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.10. 18:59
A kép illusztráció
Fotó: OLIVIER LABAN-MATTEI / AFP
A város alá nyúló tárnák nyitását és a nagy aktivitású nukleáris hulladékok végleges tárolójának építését is elutasítja a pécsi közgyűlés.
Tiltakozó nyilatkozatokat fogadott el kedden a pécsi közgyűlés a Boda térségébe tervezett nukleárishulladék-lerakó és a mecseki uránbánya tervezett újranyitása ügyében.
  • A határozatok egyikének értelmében a közgyűlés ellenzi, hogy a városban és közvetlen környezetében mélyművelésű uránbánya létesüljön.
Egyben elvárja, hogy a kormány és az Országgyűlés tartsa tiszteletben a pécsiek jogát arra, hogy véleményt formáljanak a kérdésben. A határozat kiegészült azzal, hogy az önkormányzat jelentkezzen be ügyfélként a mecseki uránbánya újranyitásával kapcsolatos jogi és környezetvédelmi eljárásokba.
  • A másik nyilatkozat értelmében a közgyűlés ellenzi, hogy Boda térségében bárminemű nagy aktivitású hulladéklerakót létesítsenek.
A nagy aktivitású nukleáris hulladékok végleges tárolójának szánt létesítmény a tervek szerint 2060-ra készülne el. A pécsiek évek óta tiltakoznak a már csak Paks II. miatt is egyre aktuálisabb kérdésben, de a fideszes Páva Zsolt vezette önkormányzat nem állt melléjük; a fordulatot az ellenzéki győzelem hozta.
A bányanyitásról azt írja az előterjesztés, a mecseki uránkutatásokra 2007-ben a Wildhorse Energy nevű ausztrál cég kért engedélyt. A vállalat évekig tervezgette az uránbánya - és a bezárt mecseki szénbányák - újbóli megnyitását, végül 2015-ben kivonult a megyéből, a vállalkozását pedig eladta a Magyar Urán Resources Kft.-nek. Ez a hazai cég azon dolgozik, hogy Kővágószőlős térségéből elindulva, több kilométeres lejtős aknával, Pécs lakott területei alá benyúlva mélyművelésű uránbányát nyithasson. A bányanyitás vagy akár csak az érdemi előkészítő tevékenység egészségügyi kockázattal jár, és hatással van a turizmusra, az ingatlanárakra, a pécsiek életminőségére - fejtették ki.
A pécsi közgyűlés döntött arról is, hogy - a korábbi ciklusban működő testülethez hasonlóan - elkötelezett az új vásárcsarnok megépítése mellett, elfogadja a kivitelezési közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött vállalkozási szerződés tartalmát, egyben fenntartja a kormányhoz szeptemberben benyújtott, 416 millió forint összegű többlettámogatási kérelmet. A közgyűlés Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) polgármestert bízta meg az ezzel kapcsolatos tárgyalások, egyeztetéseket lefolytatásával. Az ülésen tagokat is delegáltak a városi tulajdonú gazdasági társaságok felügyelőbizottságaiba. Szintén kedden került sor arra, hogy bizalomvesztés miatt azonnali hatállyal kirúgják a vagyonhasznosító vezetőjét.

Bedöglött az iskola öreg kazánja, rendkívüli munkarendben tanulnak a gyömrői felsősök

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.12.10. 16:41

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A régi kazán 40 éves, de hiába vett két újat is az önkormányzat, az iskola közben állami fenntartásba került.
Több napig rendkívüli munkarend szerint zajlott az oktatás a gyömrői Weöres Sándor Általános Iskolában, miután a kazán meghibásodása miatt nem tudták fűteni az egyik iskolaépületet. A Fő téri épületbe a felső tagozatos diákok járnak, de hétfőtől csak az első négy, rövidített órára kellett bemenniük, amelyeket egy másik, fűtött épületben tartottak meg. Az ebédet az iskolavezetés lemondta és a tanulószobás foglalkozások is elmaradtak. Lapunknak egy szülő azt mondta: az iskolában egy öreg, mintegy 40 éves kazánnal fűtenek, amivel már korábban is gondok voltak. Amikor az intézmény még önkormányzati fenntartásban volt, jelezték a problémákat a városvezetésnek, majd az épület biztosítója 9,9 millió forintot fizetett új kazán megvásárlására. Ez már több mint négy éve történt, de az iskola azóta sem kapott új kazánt. – Az önkormányzat nemcsak egy, hanem két új gázkazánt is vásárolt, ám utólag derült ki, hogy ezeket nem lehet beüzemelni az elavult fűtőrendszer miatt – nyilatkozta a Népszavának Gyenes Levente polgármester. Mint mondta, az iskola épületeiben a teljes rendszert fel kellene újítani, ami legalább 50 millió forintba kerülne. Bár az önkormányzat szerette volna megkezdeni a felújítást, az iskola időközben állami fenntartásba került, így a munka is az illetékes tankerületre hárult. 
A polgármester szerint mostani hatáskörükben mindent megtettek, amit lehet: az önkormányzat biztosított átmeneti, fűtött helyiséget a tanórák megtartásához, és szerelőt is az önkormányzat küldött a régi, olajkazánból átalakított gázkazán javításához. Az új kazánokat pedig készek bármikor a tankerület rendelkezésére bocsátani, amennyiben a fűtőrendszer felújítása mellett döntenek. A Monori Tankerületi Központ úgy tájékoztatta lapunkat: a meghibásodott kazánt soron kívül, 1,6 millió forintért javíttatják meg, várhatóan szerdára lesz fűtés az iskolában. A köznevelési alapfeladat ellátása azonban így is biztosított. A megkeresésünkben említett új kazánról tájékoztatást kértek az önkormányzattól. A teljesen új fűtési rendszer megtervezését – az önkormányzattal együttműködve – 2020-ban valósítják meg. Nem most először történt hasonló: novemberben a boon.hu számolt be arról, napokig nem volt fűtés a Kistokaji Általános Iskolában az energetikai rendszer korszerűsítésének csúszása miatt. Tavaly decemberben a nagyberki Szász Endre Általános Iskolában egy hétig ültek nagykabátban a diákok, mert épp akkor korszerűsítették a fűtési rendszert. 2017 januárjában a kispesti Erkel Ferenc Általános iskolában hetekig nem volt fűtés.

Úgy rúgták ki a pécsi önkormányzati vagyonhasznosító vezetőjét, hogy a lába sem érte a földet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.10. 16:20

Fotó: Népszava
Bizalomvesztést hozott az átvilágítás: kedden azonnali hatállyal megváltak Szentgyörgyi Dávidtól.
"Azonnali hatállyal visszahívtuk a pécsi önkormányzat a vagyonhasznosító vezetőjét" - írja közösségi oldalán Péterffy Attila, Pécs polgármestere. A város közgyűlése keddi ülésén döntött a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatójának, Szentgyörgyi Dávidnak ügyéről. Mint a polgármester írja,
a vezetőtől bizalomvesztés miatt vált meg az önkormányzat.

Az önkormányzati cégek átvilágítása, amely Péterffy megválasztása óta folyik, súlyos problémákat tárt fel a társaság kezelésében lévő ingatlanok értékesítési gyakorlatát illetően. A részletek felidézése nélkül írják: ilyen volt a pécsi belvárosban, a Király utca 3. szám alatt található stratégiai ingatlan, az Aranyhajó Panzió értékesítése is.
A volt vezetőt a harmincöt napos felmondási időre a munkáltató mentesítette a munkavégzés alól.
Az ülésen Pécs közgyűlése december 11-ével Szabó Szilárdot választotta meg a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. új vezérigazgatójának. Szabó a NEO Property Services Zrt., illetve jogelődjei főmérnökeként, majd 2014-től a cég műszaki igazgatójaként dolgozott. Fő tevékenységei közé az országos szervezet irányítása, üzemeltetési, beruházási és építési tevékenység irányítása, ingatlanüzemeltetés, építés-beruházás és projektek lebonyolítása tartozott.