Előfizetés

Varga Imre halálára

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2019.12.10. 16:50
Varga Imre
Fotó: Czimbal Gyula / MTI
Hosszan tartó betegség után életének 97. évében elhunyt Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész, a Nemzet Művésze.
Kun Bélát lámpavassal ábrázolni? A mai napig nevetek Varga Imre szobrán, amit 1986-ban állítottak fel a Vérmezőn, és 1992-ben száműztek onnan a Szoborparkba. A bírálók között persze akadt, akinek már annak idején is gyanús volt a kompozíció felfokozott heroizmusa – talán csak nem paródia? −, szándékáról a művész a rendszerváltás után beszélhetett szabadon. „Ez volt az első kritikus szemléletű emlékmű a történelemben. Egy olyan emberről szól, aki búcsúzása pillanatában az általa kivégzettek szellemi árnyaival találkozik, a kísértetekkel. Ott lebegnek, ott lebeg az egész a föld fölött, és ott áll ez az ember, aki búcsút int, kalappal a kezében, az akasztófa alatt, amely rá vár” – mondta el Christa Nickel Beszélgetések Varga Imrével című, 1995-ben megjelent könyvében. Varga Imre ekkor már bőven világhírnek örvendett, de a gondolatiság, a szellemesség, a formába öntött érzelem már a pályája elejétől jellemezte művészetét. Nagy feltűnést keltett az 1965-ben bemutatott krómacél Prométheusza, és nem lett botrány abból sem, hogy az 1974-ben felállított mohácsi Leninjét leléptette a piedesztálról, egyben bemutatta a propaganda és a valóság kettősségét. Botrány csak 2012-ben lett Károlyi Mihály 1975-ben felállított szobrából, de nem amiatt, mert deheroizálta az egykori miniszterelnököt, akire a történelem két hatalmas, egymással össze nem érő gótikus ívként nehezedett. Politikai játszmák után száműzték szülővárosába, Siófokra a szobrot. Külföldön és itthon mintegy háromszáz köztéri műve látható − Radnótitól Liszt Ferencen át a vatikáni magyar kápolna alkotásaiig. A kortárs magyar szobrászművészet iskolateremtő megújítója volt – írta gyászjelentésében a Magyar Művészeti Akadémia, amihez még annyit lehet hozzátenni: iskolateremtőként számos követője, utánzója is akadt. Mondhatni − elnézve a köztereinken mostanában terjedő giccset −, nagy szerencsénkre. 

Meghalt Varga Imre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.10. 15:10

Fotó: Népszava archívim
A világhírű szobrászművész december 9-én, otthonában hunyt el.
Meghalt életének 97. évében Varga Imre szobrászművész, a nemzet művésze - idézi a távirati iroda a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) keddi közleményét.  A neves művész hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én hunyt el otthonában. Varga Imre a nemzet művésze, több magas hazai és külföldi állami kitüntetés birtokosa, a kortárs magyar szobrászművészet iskolateremtő megújítója, a klasszicista-realista eszményt újraértelmező monumentális szoborkompozíciói kultúrtörténeti jelentőségűek - írta az MMA.
Hazai és külföldi tereken, templomokban, középületekben több száz alkotása látható. Szobrai állnak Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Izraelben. Temetése végakaratának megfelelően szülővárosában, Siófokon történik

Gy. Németh felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el az Újszínházat érintő zaklatási ügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.10. 14:28

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Dörner arról tájékoztatta, hogy nem volt tudomása a szexuális zaklatásról, a főpolgármester-helyettes nyilvánosságra hozta az ő levelét is.
"A tegnapi napon Felügyelőbizottsági vizsgálatot rendeltem el az Újszínházat érintő zaklatási ügyben, erről a lépésről pedig tájékoztattam az érintett színház igazgatóját, Dörner Györgyöt is" - írja közösségi oldalán Gy. Németh Erzsébet, a humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettes. A DK-s politikus hozzáteszi, 
Dörner előzőleg arról tájékoztatta, hogy - a korábban megjelent sajtóhírekkel ellentétben - nem volt tudomása zaklatási ügyről az általa vezetett színházban.

Gy. Németh arra kérte a Felügyelőbizottságot, hogy vizsgálják meg, mi történt valójában és azt is, hogy nem hivatalosan vajon lehetett-e az igazgatónak információja az ügyről. "Nem mehetünk és nem megyünk el egy zaklatási ügy mellett sem szótlanul" - jegyezte meg. Bejelentésével együtt Gy. Németh nyilvánossá tette Dörner válaszlevelét is, ez alább olvasható:
Hétvégén körvonalazódott egy 2016-os, Dörner vezetői újraválasztásával időben nagyjából egybeeső szexuális zaklatási ügy az Újszínházban. A HVG szerint a meglehetősen alulkezelt ügy elkövetője egyállami kitüntetéssel is rendelkező színész. A Színházi Dolgozók Szakszervezete arról nyilatkozott az ATV-nek, hogy "a SzíDoSZ az elnökét érintő bejelentés kivizsgálására etikai bizottságot hozott létre". Az Újszínház hétfőn közölte: vizsgálatot indít a teátrum etikai bizottsága a sajtóban megjelent, az intézményt érintő zaklatási vádakkal összefüggésben.